Αυτό κι αν είναι success story - Super food από... σούπερ μαθητές

Σε μια ορεινή περιοχή της Μυτιλήνης με μόλις 2.000 κατοίκους, 90 παιδιά αποδεικνύουν τη δημιουργικότητά τους: οι μαθητές του Γυμνασίου Αγρας έφτιαξαν το πρώτο αντιοξειδωτικό κρουασάν στον κόσμο με μαρμελάδα από ρόδι και αρώνια, ένα υπερτρόφιμο που αναλύθηκε στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και απεδείχθη πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και αντιγηραντικές ιδιότητες. Το σχολείο βραβεύτηκε για το βιοτρόφιμο και πλέον οι μαθητές ετοιμάζονται να λειτουργήσουν μια εικονική επιχείρηση ώστε

το «αντιοξειδωτικό κρουασάν» τους να διατίθεται στα κυλικεία άλλων σχολείων ή στην αγορά.

«Ολα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν στη Θεσσαλονίκη όπου ζούσα τότε  γνώρισα έναν φοιτητή που ασχολιόταν παθιασμένα με την έρευνα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο της πόλης. Γίναμε φίλοι. Ηταν ο Δημήτρης Κουρέτας που έμελλε ύστερα από σπουδές και υποτροφία στο Χάρβαρντ να γίνει διακεκριμένος καθηγητής και επιστήμονας» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Γυμνασίου Αγρας και καθοδηγητής των παιδιών Λάζαρος Χονδροματίδης. «Χαθήκαμε και ξαναβρεθήκαμε ύστερα από αρκετά χρόνια. Οταν εκείνος έδειξε στο Facebook ένα νέο μηχάνημα μέτρησης αντιοξειδωτικών που ήταν υπό κατασκευή, εντυπωσιάστηκα. Πριν καν μάθω πόσο κοστίζει, αποφάσισα να αγοράσω ένα από τα πρώτα που θα φτιάχνονταν. Ετσι κατόπιν ειδικής άδειας από το υπουργείο Παιδείας γίναμε το πρώτο σχολείο που διαθέτει μηχάνημα μέτρησης αντιοξειδωτικών ουσιών σε τρόφιμα αλλά και στο αίμα των ανθρώπων, ενώ ένα ακόμα υπάρχει σε κάποιο γαλλικό κολέγιο» συμπληρώνει ο κ. Χονδροματίδης.
Με τη βοήθεια του μηχανήματος το σχολείο ξεκίνησε να ελέγχει την ποιότητα των τροφίμων που σερβίρονταν ως πρωινό στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού. «Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε ότι τα τοπικά προϊόντα υπερτερούσαν σημαντικά έναντι των προϊόντων εισαγωγής» λέει ο κ. Χονδροματίδης. «Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά που εντοπίζονταν σε 100 γραμμάρια φέτα της Λέσβου περιέχονταν σε μισό κιλό γερμανικό τυρί. Το ίδιο αποδείχθηκε και με το ντόπιο κρασί, και συγκεκριμένα το αμπέλι Καλλονής».

Για τη δραστηριότητά τους αυτή τα παιδιά διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Bravo Schools.
Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Με γνώμονα την αξία της υγιεινής διατροφής τα παιδιά αποφάσισαν να παρασκευάσουν το πρώτο αντιοξειδωτικό κρουασάν στον κόσμο χρησιμοποιώντας 100% ελληνικές πρώτες ύλες. «Χρησιμοποιήσαμε ένα ειδικό αλεύρι με εκχύλισμα σταφυλιού, το οποίο, όπως διαπιστώσαμε, δεν χάνει τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μετά το ψήσιμο. Πήραμε ρόδι, ένα γνωστό σούπερ τρόφιμο, και στη συνέχεια βιολογική αρώνια Λέσβου, και φτιάξαμε μαρμελάδα. Συνδυάσαμε πρωτεΐνη από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα και φτιάξαμε ένα κρουασάν που δίνει 475 μονάδες αντιοξειδωτικών. Εχει αποδεδειγμένα αντιγηραντικές ιδιότητες, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει την ενεργειακή απόδοση» λέει ο κ. Χονδροματίδης. «Τα καταφέραμε έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου Νικόλαου Ματθαίου, της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και του δήμου. Τα παιδιά το χάρηκαν πολύ. Και βραβεύτηκαν για αυτό εκ νέου από το Bravo».

Εικονική επιχείρηση

Πλέον στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μια εικονική επιχείρηση στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων. Δύο παλιές αποθήκες του σχολείου καθαρίστηκαν, παλιά έπιπλα αξιοποιήθηκαν και με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών η έδρα της επιχείρησης θα είναι σύντομα έτοιμη.  Σκοπός των μαθητών είναι να διαθέσουν τα κρουασάν τους και άλλα βιολειτουργικά τρόφιμα προς πώληση - μέσω κάποιας βιοτεχνίας - σε σχολικές μονάδες και σε άλλα καταστήματα της αγοράς. Επίσης, σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα πακέτο παροχής υπηρεσιών προς τις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού: μέσω του μηχανήματος μέτρησης αντιοξειδωτικών θα δημιουργούν το βιομετρικό προφίλ κάθε τουρίστα και στέλνοντάς το σε ειδικά εργαστήρια, τα ξενοδοχεία θα μπορούν να τους παράσχουν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα δίαιτας, περιπάτων και αθλητικών δραστηριοτήτων στη Μυτιλήνη. «Αυτό που μας ενδιαφέρει» λέει ο κ. Χονδροματίδης «είναι το σχολείο να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και να επενδύει στις ανάγκες των ανθρώπων».

Keywords
Τυχαία Θέματα