Αυτοί είναι οι 6+1 ημερομηνίες - σταθμοί για την αντεπίθεση της Ελλάδας κατά της Τουρκίας

Ενα σκληρό διπλωματικό πόκερ με στόχο να υψώσει τείχη απέναντι στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για την επιβολή νέων τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έχει ξεκινήσει η Αθήνα, πριν ακόμα να ανακοινωθεί η υπογραφή των μνημονίων για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Αγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σαράζ.
Ο

Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ζήτημα τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής εξασφαλίζοντας ρητή αναφορά κατά των παράνομων τουρκικών ενεργειών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στα συμπεράσματα των ηγετών της ΕΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ξεκινήσει έναν διπλωματικό μαραθώνιο, με σκοπό τη διεθνή καταδίκη των δύο μνημονίων και την ακύρωσή τους στην πράξη.

Ωστόσο οι προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και το επόμενο διάστημα.

30 Δεκεμβρίου 2019:

Θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας - Ιταλίας με στόχο την επικαιροποίηση της συμφωνίας του 1977, η οποία αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο. Επιδίωξη της Αθήνας είναι η συμφωνία αυτή να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και στο να ξεπεράσουν τα τεχνικής φύσης εμπόδια που υπάρχουν.

2 Ιανουαρίου 2020:

Θα υπογραφεί στην Αθήνα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η διακρατική συμφωνία για τον EastMed, με την υπογραφή από την Ιταλία να αναμένεται να προστεθεί αργότερα. Η επίσπευση της υπογραφής, ώστε να είναι στα «όπλα» που θα έχει στις αποσκευές του ο Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, απαντά και στους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι, βάσει των τετελεσμένων που επιχειρεί να περάσει, ο EastMed δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκρισή της. Σε δηλώσεις του χθες στον Σκάι, ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην υπογραφή, τόνισε ότι αποστέλλεται ένα μήνυμα όχι εναντίον της Τουρκίας, αλλά υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και υπέρ της συνεργασίας, το οποίο έχει και ένα στοιχείο αποφασιστικότητας.

4 Ιανουαρίου 2020:

Διευρυμένη τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στο Κάιρο με τη συμμετοχή και της Γαλλίας. Στο επίκεντρο ενεργειακά, περιφερειακές εξελίξεις και ασφάλεια, με το Παρίσι να αποκτά έναν ιδιαίτερο ρόλο καθώς θέλει επέκταση της επιρροής του στην περιοχή και έχει εκφραστεί ρητά κατά των τουρκολιβυκών μνημονίων. Υπενθυμίζεται ότι η Total συμμετέχει τόσο στις συμβάσεις για έρευνες νότια της Κρήτης όσο και στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

7 Ιανουαρίου 2020:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η ατζέντα είναι ευρύτερη, ωστόσο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά θα τεθούν επί τάπητος, με την Αθήνα να αναμένει εξελίξεις καθώς και τη στάση που θα κρατήσει ο αμερικανός πρόεδρος.

8 Ιανουαρίου 2020:

Συνάντηση τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας - Αιγύπτου με τις δύο χώρες να επιχειρούν επίσπευση των συνομιλιών για τον καθορισμό μεταξύ τους ΑΟΖ, ενώ οι συνομιλίες, πέρα από την προσπάθεια καταγραφής προόδου, στέλνουν ένα ακόμα μήνυμα στην Τουρκία.

15 - 16 Ιανουαρίου 2020:

EastMed Gas Forum στο Κάιρο. Ενα ενεργειακό φόρουμ για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το οποίομ όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τείνει να μετατραπεί σε οργανισμό συνεργασίας και στον οποίο λαμβάνουν μέρος Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

29 Ιανουαρίου 2020:

Συνάντηση Μητσοτάκη με το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα και την Αθήνα να εκτιμά ότι έχει βρει έναν σημαντικό και ισχυρό σύμμαχο στη Γαλλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα