Αυτός είναι ο Έλληνας αστροφυσικός της ΝASA που… χαρτογραφεί τη ζώνη του Ωρίωνα
Κατά την παιδική του ηλικία, ο Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης παρατηρούσε τον αττικό ουρανό και εντυπωσιαζόταν από τα μυστικά που έκρυβε. Σήμερα, από τη NASA όπου εργάζεται ως ερευνητής, ο Έλληνας αστροφυσικός μελετά τα μυστήρια του σύμπαντος και συνεχίζει να νιώθει δέος για τη γοητεία του ουρανού.
«Από παιδί πάντα με γοήτευε ο ουρανός, τον κοιτούσα και αναρωτιόμουν τι γίνεται εκεί. Αυτή η γοητεία νομίζω ότι δεν έχει αλλάξει. Με το ίδιο δέος που κοιτούσα τον ουρανό ως παιδί, με το ίδιο δέος το κάνω και τώρα. Μπορεί πλέον να
O Aλέξανδρος Μαρακουδάκης συμμετέχει σε μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα της NASA με τίτλο «PDRs4all», όπου μαζί με περισσότερους από 170 ερευνητές από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία μελετούν δεδομένα από τις παρατηρήσεις του James Webb Space Telescope (JWST). Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα διερευνάται η Ζώνη του Ωρίωνα, μια περιοχή αστρογένεσης στον Γαλαξία μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που με τη βοήθεια του πρωτοποριακού τηλεσκοπίου μελετάται διεξοδικά.
Πρωτοπλανήτης που «βομβαρδίζεται» από ακτινοβολίαΜια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της ερευνητικής ομάδας στο πρόγραμμα αυτό, ήταν η ανίχνευση του χημικού στοιχείου methyl cation CH3+ σε μια περιοχή όπου δημιουργείται ένας πρωτοπλανήτης, ο οποίος «βομβαρδίζεται» από ακτινοβολία από μεγάλα και λαμπρά αστέρια που βρίσκονται τριγύρω. «Ενώ αρχικά δεν περιμένεις να το ανιχνεύσεις, το ανιχνεύεις και είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, γιατί δημιουργεί τη δίοδο για μεγαλύτερες ενώσεις άνθρακα που είναι σημαντικές για τη ζωή. Βλέπεις λοιπόν ποια είναι τα πρώιμα στάδια που μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν στη ζωή», εξηγεί ο κ. Μαραγκουδάκης.
Το 2019, οπότε η επιστημονική κοινότητα προετοιμαζόταν για την εκτόξευση του πολύπλοκου και πολύ εξελιγμένου τηλεσκοπίου JWST, ο Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης ήταν ένας από τους 25 επιστήμονες σε ΗΠΑ και Καναδά που επιλέχθηκαν για να κάνουν εκπαίδευση στη λειτουργία του τηλεσκοπίου στο «Space Telescope Science Institute» (STScl) στη Βαλτιμόρη και στη συνέχεια να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους και στους συναδέλφους τους. Την περίοδο εκείνη, ο κ. Μαραγκουδάκης διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνα στο Western University, στο Οντάριο του Καναδά, και η εκπαίδευση αυτή στο JWST ήταν η αρχή της ενασχόλησής του με το τηλεσκόπιο-επίτευγμα, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Τι έχει προσφέρει το JWST στη γνώση μας για το σύμπαν, τον ρωτάμε. «Μας παρείχε αρκετά νέα δεδομένα ιδιαίτερα σε αυτό που λέμε Κοσμική Αυγή, στο πρώιμο σύμπαν, κοντά χρονικά στη Μεγάλη Έκρηξη. Παίρνουμε πληροφορίες για το πώς λειτουργούσε το σύμπαν τότε, ενώ δεν μπορούσαμε να το δούμε με τις προηγούμενες αποστολές», επισημαίνει.
Οι γαλαξίες της γειτονιάς μαςΜπορεί στο «PDRs4All» το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων να είναι αυτή η συγκεκριμένη περιοχή του Γαλαξία μας, όμως ο Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης έχει θέσει στο επίκεντρο της έρευνάς του κυρίως την εξωγαλαξιακή αστροφυσική και συγκεκριμένα την εξέλιξη εκατοντάδων χιλιάδων γαλαξιών που βρίσκονται στη «γειτονιά» μας. Τα θέματα που ερευνά αφορούν στη μελέτη των γαλαξιών σε διαφορετικά μήκη κύματος και στη μοντελοποίηση για την ερμηνεία των παρατηρήσεων, προκειμένου να κατανοήσει την εξέλιξη των γαλαξιών και να εντοπίσει τα κοινά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν οι διαφορετικοί γαλαξίες.
Πόσα ξέρουμε, όμως, για τους γαλαξίες στη γειτονιά μας; «Αν είσαι ερευνητής δεν θα πεις ποτέ ότι ξέρουμε πολλά. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείς να μάθεις. Έχεις μια καλή ιδέα ίσως για το τι γίνεται. Και όσο περισσότερο έχεις τα μέσα, όπως πιο εξελιγμένα τηλεσκόπια για να παρατηρείς με μεγαλύτερη ανάλυση τι γίνεται στα συστήματα αυτά, τόσο σιγά σιγά γεφυρώνεις αυτό το χάσμα με το τι γίνεται εκεί έξω. Και πάλι υπάρχει μια μεγάλη διαδρομή να καλυφθεί μέχρι να πεις ότι έχεις φτάσει σε ένα σημείο να έχεις μια καλή εικόνα. Αυτό όμως είναι και το συναρπαστικό, να εξακολουθείς να ψάχνεις το τι γίνεται, πώς λειτουργούν οι γαλαξίες για παράδειγμα, πώς εξελίσσονται και σιγά σιγά να μαθαίνεις και νέα πράγματα χωρίς να γνωρίζεις πόσο κοντά ή πόσο μακριά είσαι σε μια ολοκληρωτική περιγραφή της εξέλιξής τους».
«Μελετώντας και τον δικό μας Γαλαξία που είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε, μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στους πιο μακρινούς γαλαξίες που δεν μπορούμε να τους μελετήσουμε με την ίδια διακριτική ικανότητα. Οπότε υπάρχει αυτή η αλληλεπίδραση στην έρευνα και του δικού μας Γαλαξία και των υπολοίπων», λέει ο Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης
Διαγαλαξιακές… αλληλεπιδράσειςΣε έναν δεύτερο σημαντικό πυλώνα της έρευνάς του, ο Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης μελετά τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οργανικές ενώσεις με άνθρακα και υδρογόνο, που δίνουν στους επιστήμονες μεταξύ άλλων, πληροφορίες για τον ρυθμό αστρογένεσης των γαλαξιών στους οποίους εντοπίζονται.
Η μελέτη άλλων γαλαξιών μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες στην κατανόηση ακόμα και του δικού μας Γαλαξία, τονίζει ο κ. Μαραγκουδάκης. «Παράλληλα, μελετώντας και τον δικό μας Γαλαξία που είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε, μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στους πιο μακρινούς γαλαξίες που δεν μπορούμε να τους μελετήσουμε με την ίδια διακριτική ικανότητα. Οπότε υπάρχει αυτή η αλληλεπίδραση στην έρευνα και του δικού μας Γαλαξία και των υπολοίπων».
Από το Φυσικό Αθήνας στη NASA, με μια στάση στην ΚρήτηΟ 43χρονος Αλέξανδρος Μαραγκουδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ακολούθησαν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 2020 έλαβε μεταδιδακτορική υποτροφία από τη NASA και αυτό ήταν η αφετηρία της διαδρομής του στον αμερικανικό διαστημικό οργανισμό. Μετά την ολοκλήρωση της υποτροφίας, συνεχίζει να εργάζεται ως ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο AMES της NASA στην Καλιφόρνια.
Πόσο μακρινή, όμως, ήταν η απόσταση που διένυσε μέχρι να φτάσει στη NASA; «Όπως το βιώνω είναι μια μεγάλη διαδρομή χρονικά αλλά κάθε κομμάτι της είχε κάτι το ξεχωριστό και διαφορετικό ερευνητικά», λέει. Σπεύδει να προσθέσει, όμως, ότι «δεν θυμίζω στον εαυτό μου ότι είμαι εδώ που είμαι, απλά προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο το δυνατόν καλύτερα μπορώ, ανεξάρτητα από το πού βρίσκομαι. Ενώ τα μάτια μου είναι στραμμένα προς τον ουρανό, το μυαλό είναι εδώ χαμηλά».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τέλος το χάρτινο εισιτήριο –Πώς θα μπαίνουμε στο Μετρό και τα λεωφορεία
- Πώς ο γιατρός ξεσκέπασε τον δικηγόρο που είχε κατηγορηθεί και το 2017 για ενδοοικογενειακή βία
- Ενδοοικογενειακή βία: Σοβαρά χτυπήματα φέρει η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου – Βρέθηκαν όπλα στο σπίτι του
- Άνδρας στα Τρίκαλα ποδοπατήθηκε από αγέλη αγριογούρουνων στο χωράφι του
- Θρήνος σε βάφτιση, αντί για γλέντι κάνουν κηδεία: Νεκρός ο παππούς του παιδιού, χόρυευε και κατέρρευσε ξαφνικά
- Θάνατος 59χρονης στον Κόρφο Κορινθίας
- Λήμνος: Πέθανε την ώρα που χόρευε στο γλέντι βάφτισης της εγγονής του
- Survivor spoiler: Ποιοι κερδίζουν σήμερα (16/6) και ο πρώτος υποψήφιος
- «Πέταξε» στο Καλλιμάρμαρο ο Εμμανουήλ Καραλής – Οι προσπάθειές του στο “Fly Athens”(Βίντεο)
- Λήμνος: 68χρονος κατέρρευσε και πέθανε την ώρα που χόρευε σε γλέντι βάπτισης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Η μεγάλη επιστροφή του Έρικσεν σε Euro – Απ’ την ανακοπή του 2021 στο γκολ κόντρα στην Σλοβενία
- Αυτός είναι ο Έλληνας αστροφυσικός της ΝASA που… χαρτογραφεί τη ζώνη του Ωρίωνα
- Συναγερμός για εξαφάνιση 16χρονης στις Αχαρνές
- H ανήλικη influencer με τους χιλιάδες ενήλικους άνδρες followers χάρη στην… μητέρα της
- Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου – Βρέθηκαν όπλα στο σπίτι του
- Πανελλαδικές: Μαθηματικά και Φυσική ρίχνουν τις βάσεις
- Πολίτες και κοινωνία στην Ευρωπαϊκή Ενωση
- LIVE: Σερβία – Αγγλία
- Νεκρός εντοπίστηκε μετά από δύο ημέρες 73χρονος αγνοούμενος στη Ροδοπή
- Το τούλι που συνδέει χωρίς να ενώνει
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Αυτός είναι ο Έλληνας αστροφυσικός της ΝASA που… χαρτογραφεί τη ζώνη του Ωρίωνα
- Πανελλαδικές: Μαθηματικά και Φυσική ρίχνουν τις βάσεις
- Μια θρυλική διαδρομή «ντυμένη» με τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στην Ευρώπη
- Η μεγάλη επιστροφή του Έρικσεν σε Euro – Απ’ την ανακοπή του 2021 στο γκολ κόντρα στην Σλοβενία
- Συναγερμός για εξαφάνιση 16χρονης στις Αχαρνές
- Σοβαρά τραύματα φέρει η σύζυγος του γνωστού ποινικολόγου – Βρέθηκαν όπλα στο σπίτι του
- Νεκρός εντοπίστηκε μετά από δύο ημέρες 73χρονος αγνοούμενος στη Ροδοπή
- Τέλος χαρτοσήμου: Πώς θα «σβήσουν» ψηφιακά 188 χρόνια ιστορίας
- LIVE: Σερβία – Αγγλία
- Μια νέα σύγκρουση ετοιμάζεται – στον πάγο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις λένε πως η Χεζμπολάχ «μας φέρνει στο χείλος της κλιμάκωσης»
- Ο «ιπτάμενος» Εμμανουήλ Καραλής κυριάρχησε στο Fly Athens με νέο άλμα στα 5,82 μ. [βίντεο]
- Βίντεο-σοκ: Βρετανός αστυνομικός τιμωρήθηκε επειδή χτύπησε μια αγελάδα με το περιπολικό του -Σκληρές εικόνες
- Βίντεο από την επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο
- FY: Έκανε πρόταση γάμου γονατιστός στη σκηνή του Colourday Festival (βίντεο)
- Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στα Ιωάννινα, «ταρακουνήθηκε» η περιοχή
- Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ μας φέρνει στο χείλος ευρύτερης κλιμάκωσης
- Ο Μπάιντεν «πάγωσε» για 10 δευτερόλεπτα στη σκηνή σε εκδήλωση στο Λος Άντζελες – Τον απομάκρυνε ο Μπαράκ Ομπάμα
- Αγριογούρουνα στα Τρίκαλα ποδοπάτησαν 46χρονο και του προκάλεσαν κατάγματα
- Τροχαίο ατύχημα βυτιοφόρου στην Αθηνών-Κορίνθου: Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά μια μηχανή και ένα Ι.Χ