Αυξάνονται οι γυναικοκτονίες;
Η διαφοροποίηση των γυναικοκτονιών από τις υπόλοιπες ανθρωποκτονίες και ο χαρακτηρισμός τους ως εγκλήματα μίσους τις καθιστά ευρύτερα ορατές δίνοντας την εντύπωση μιας τρομερής έξαρσης. Τέτοια έξαρση δεν υπάρχει· αντιθέτως, υπάρχει κοινωνική και νομική εξέλιξη: εκτός του ότι ο δόλιος όρος «έγκλημα πάθους» αντικαταστάθηκε από τον ακριβέστερο και δικαιότερο «έγκλημα μίσους» –ο οποίος αναδεικνύει την αληθινή φύση των γυναικοκτονιών– οι γυναίκες ενθαρρύνονται, επιτέλους, να καταγγέλλουν την κακοποίηση.
Αν και η λέξη «γυναικοκτονία» ακούγεται σαν νεολογισμός, ο αγγλικός όρος femicide χρησιμοποιήθηκε
Η αυταπάτη ανωτερότητας έναντι των γυναικών, οι νοσηρές απολαύσεις, η διεκδίκηση δικαιώματος ιδιοκτησίας, η αντικειμενοποίηση μπορούν να οδηγήσουν σε ποικιλία εγκλημάτων: λεκτική και σωματική κακομεταχείριση, βιασμό, βασανιστήρια, σεξουαλική σκλαβιά και πορνεία, αιμομεικτική και εξω-οικογενειακή κακοποίηση, ψυχολογική βία, παρενόχληση (στον δημόσιο χώρο, στους τόπους εργασίας, στο σχολείο), ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, βίαιες γυναικολογικές επεμβάσεις, ψυχοχειρουργική, τραμπουκισμούς. Όλα αυτά είναι μορφές τρομοκρατίας που, δυνάμει, θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τη ζωή των γυναικών. Όσο για τη γυναικοκτονία, είναι η ακραία εκδήλωση της μισογυνίας· η σεξιστική παρόρμηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους πολιτισμούς. Σε ορισμένους –στον Τρίτο Κόσμο, στη Μεσόγειο– η μισογυνία είναι πολιτιστικό θεμέλιο που περιλαμβάνει εξόντωση θηλυκών βρεφών, ομαδικές εκτρώσεις και θανάτους που σχετίζονται με την αποτυχία των κοινωνικών θεσμών (π.χ. με την ποινικοποίηση της άμβλωσης) παραμέληση των θηλυκών παιδιών και εγκλήματα «τιμής».
Πάνω από τις μισές γυναικοκτονίες διαπράττονται από πρόσωπα οικεία στο θύμα: συζύγους, εραστές, πρώην ή νυν, γονείς και αδελφούς. Συχνά, το εμφανές κίνητρο των ανδρών είναι η ζήλεια· η αποτυχία του ελέγχου και της κατοχής των γυναικών, το αίσθημα κατωτερότητας, ανημπόριας ή ανεπάρκειας. Οι σχετικές έρευνες δείχνουν το αυτονόητο: ο εθισμός των ανδρών στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά, καθώς και η οπλοκατοχή αυξάνουν τον κίνδυνο γυναικοκτονίας. Ειδικά στις ΗΠΑ, περίπου το 67% των γυναικοκτονιών –14 ημερησίως– διαπράττεται με πυροβόλο όπλο. Όσο για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου μέχρι πρότινος τα ήθη ήσαν οθωμανικά, η «Στέλλα» υπόσχεται, υπό πίεση, να παντρευτεί τον Μίλτο, τον στήνει στην εκκλησία κι εκείνος τη μαχαιρώνει: το έγκλημα του Μίλτου ρομαντικοποιείται όπως στην ιστορία της Κάρμεν ρομαντικοποιείται το έγκλημα του Ντον Χοσέ. Τη σκότωσε επειδή την αγαπούσε. Εσύ στο χώμα κι εγώ στη φυλακή. Το μακρύ χρονικό της ανδρικής βίας έχει καταγραφεί στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στις εικαστικές τέχνες και έχει μελετηθεί σε άφθονη βιβλιογραφία: το μείζον ζήτημα σήμερα δεν είναι η θεωρητική ανάλυση του προβλήματος αλλά η πρακτική του αντιμετώπιση.
Μπορούν οι γυναικοκτονίες να θεωρηθούν σύγχρονη επιδημία; Σίγουρα πρόκειται για «επιδημία» αλλά δεν νομίζω ότι χαρακτηρίζει την εποχή μας περισσότερο από περασμένες εποχές. Ωστόσο, έχουμε δρόμο μπροστά μας: σε πολλές κουλτούρες η πατρική κατάχρηση εξουσίας εκλαμβάνεται ακόμα ως «φυσική», ως αναπόφευκτο μέρος της γυναικείας διαπαιδαγώγησης: «Σε δέρνω για το καλό σου!», κατά το σαιξπηρικό «I must be cruel only to be kind». Όσο για την ανδρική διαπαιδαγώγηση, παραμένει τόσο στρεβλή, ώστε, μέσα από οιδιπόδεια παθολογία και φοβίες ευνουχισμού, να καταλήγει σε αναπαραγωγή της βίας. Φαίνεται ότι πολλές μητέρες αποτυγχάνουν, πιθανότατα εξαιτίας της δικής τους εσωτερικευμένης μισογυνίας, να αναθρέψουν άνδρες που να σέβονται τις γυναίκες και τον εαυτό τους.
Σήμερα, το υψηλότερο ποσοστό γυναικοκτονιών σημειώνεται στην υποσαχάρια Αφρική και στη Λατινική Αμερική, αλλά τα δεδομένα δεν είναι αξιόπιστα, εφόσον δεν μπορεί να μετρηθούν οι κρυφές γυναικοκτονίες. Προστίθεται ο αριθμός των αυτοκτονιών που είναι δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια: πάντως, φαίνεται ότι π.χ. στο Νεπάλ, η αυτοκτονία είναι η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών, ιδιαίτερα σε αναπαραγωγική ηλικία, με αίτια όπως η ενδοοικογενειακή κακοποίηση, ο αναγκαστικός γάμος, η εκδίωξη των χηρών και η απουσία δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και κινητικότητας. Τα νομικά συστήματα που βασίζονται στο Ισλάμ και στον κομφουκιανισμό δεν αποθαρρύνουν τη βία εναντίον των γυναικών: ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Νότια Κορέα, οι γυναίκες είναι ανήμπορες μπροστά στον νόμο που ευνοεί, παραβλέπει ή συγχωρεί την ανδρική βαναυσότητα. Στην Τουρκία, στο Πακιστάν, στην Ινδία, στο Μαγκρέμπ, καθώς και στις αντίστοιχες κοινότητες της διασποράς, υπολογίζεται ότι πάνε άκλαυτες σε εγκλήματα «τιμής» πάνω από 5.000 γυναίκες.
Ο αντιφεμινισμός επιδεινώνεται από τη μαγεία και τη θρησκεία, τον συμπλεγματικό υπερανδρισμό (machismo), την παραδοσιακή πατριαρχία, τον ρατσισμό κι από ενδεχόμενες συνθήκες πολέμου οι οποίες απελευθερώνουν τα ένστικτα των ανδρών προς κτηνώδεις πράξεις. Αυτά τα ένστικτα είναι αναμφισβήτητα: οι άνδρες διαπράττουν πολύ περισσότερα βίαια εγκλήματα από τις γυναίκες, τείνουν να χρησιμοποιούν ειδεχθέστερες μεθόδους και απευθύνονται κατά προτίμηση σε γυναίκες. Από την πλευρά τους, οι γυναίκες, ακόμα και στη σπάνια περίπτωση που είναι serial killers, δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά σε θύματα-άνδρες.
Δύο πράγματα μπορούν να γίνουν σε ορίζοντα μιας γενιάς: 1) να μάθουν οι γυναίκες να μην ανέχονται καμιά μορφή βίας και να την αναφέρουν χωρίς αισχύνη ή ενοχή στις αστυνομικές αρχές και 2) να αποκτηθεί μια νομική τάξη που να μην αφήνει κανένα περιθώριο δράσης στους κακοποιητές.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χωρίζουν μετά από τρία χρόνια Λεωνίδας Κουτσόπουλος και Χρύσα Μιχαλοπούλου
- Καιρός: Αλλάζουν όλα από 7 Αυγούστου - Τι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι
- Τώρα τους φταίει ο Σπανούλης
- Η Αλγερινή Κελίφ κέρδισε τον «πιο αμφιλεγόμενο» αγώνα στους Ολυμπιακούς - Αποθέωση από τον κόσμο
- Έφυγε από την ζωή ο σιδηροδρομικός Λεωνίδας Ταχματζίδης
- Οι… 55 πόντοι διαφορά
- Μ. Ανατολή: Σε εξέλιξη «η μεγαλύτερη συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων» – Οι πιθανές ημερομηνίες ανάφλεξης
- Πανηγυρίζει η Λέσβος για τη Μιλένα και τη Ζωή – “Βροχή” συγχαρητηρίων από φορείς
- ΕΑΔ: Έλεγχος σε ιδιωτικό φαρμακείο ως προς τη νομιμότητα εκτέλεσης συνταγών ναρκωτικών και άλλων φαρμάκων
- Προδόθηκε από την άμυνα η Eθνική
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Εκτός, εντός και επί τα αυτά
- Ανατριχιαστικό βίντεο από τις τελευταίες της στιγμές – Βρέθηκε νεκρή με μια σφαίρα στο κεφάλι
- Ετσι έγινε η μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων
- Αυξάνονται οι γυναικοκτονίες;
- Σαλάτα λέξεων
- Νεκρός διοικητής της Χαμάς από ισραηλινό πλήγμα
- Γλέντα όσο ζεις
- Ναύπακτος: Δέντρο παραλίγο να καταπλακώσει 5μελή οικογένεια – Δείτε βίντεο
- Φωτιά στα Ιωάννινα: Τρεις εστίες εκδηλώθηκαν ταυτοχρόνως ανάμεσα σε Σταυράκι και Καρδαμίτσα
- Ηράκλειο: Διασωλημένη σε κρίσιμη κατάσταση 16χρονη, μετά από τροχαίο με μηχανή
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Αυξάνονται οι γυναικοκτονίες;
- Ανατριχιαστικό βίντεο από τις τελευταίες της στιγμές – Βρέθηκε νεκρή με μια σφαίρα στο κεφάλι
- Γλέντα όσο ζεις
- Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές της πόλης λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς
- Ετσι έγινε η μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων
- Ηράκλειο: Διασωλημένη σε κρίσιμη κατάσταση 16χρονη, μετά από τροχαίο με μηχανή
- Μαζεύει το Mycoast το χάος στις παραλίες; – Το κόστος ενοικίασης της δημόσιας περιουσίας
- Πανώλη αιγοπροβάτων: Νέο κρούσμα εντοπίστηκε στην Καρδίτσα
- Ουκρανικές επιθέσεις σε αεροπορική βάση και υποδομές αποθήκευσης καυσίμων στη Ρωσία – Φωτιά σε δεξαμενές πετρελαίου
- Εκτός, εντός και επί τα αυτά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο με κάθε τρόπο!
- Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στο Ξυλόκαστρο
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Το ξέσπασμα του Ντούσκου και η απάντηση της Ομοσπονδίας
- Γάζα: Τουλάχιστον 10 νεκροί από αεροπορική επιδρομή σε σχολείο
- Air France: Τουλάχιστον μέχρι την 6η Αυγούστου ισχύει η αναστολή των πτήσεων μεταξύ του Παρισιού και της Βηρυτού
- Συγκίνηση για τον Μιχάλη Κατσουρή: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια για το μνημείο ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του
- Δάγκωσε αστυνομικό: 29χρονη προκάλεσε πανικό στο αεροδρόμιο
- Θέμα χρόνου η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Κελίφ από την Αλγερία κέρδισε τον «πιο αμφιλεγόμενο» αγώνα και αποθεώθηκε
- Μία μεταγραφή ανέδειξε το βαθύ κοινωνικό πρόβλημα της Γαλλίας