Αυξήσεις αυτοί, μειώσεις εμείς…

Τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για μια ακόμα τριετία μείωσης φόρων εδώ στην Ελλάδα, όλη η Ευρώπη ετοιμάζεται για το ακριβώς αντίθετο. Γάλλοι, Ιταλοί, ακόμα και οι Γερμανοί και σχεδόν όλη η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αυξήσεις φόρων για να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Την προηγούμενη φορά που το είχαμε νιώσει αυτό το συναίσθημα, οι άλλοι να μπαίνουν σε λιτότητα και εμείς να αρμενίζουμε αμέριμνα, ήταν το 2008. Μετά ξέρουμε τι ακολούθησε, αλλά τώρα είναι διαφορετικά. Το

μόνο κοινό με εκείνη την περίοδο είναι ότι βρισκόμαστε ξανά σε άλλον οικονομικό κύκλο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ολα τα υπόλοιπα έχουν αλλάξει. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χώρας, που κατακτήθηκε με πόνο την περίοδο των μνημονίων, είναι ότι ανεξαρτήτως κυβέρνησης το «ταμείο πρέπει να είναι ασφαλές». Και ας μην το αναγνωρίζουν τα σημερινά κόμματα με τις χθεσινές τους αντιδράσεις. Εχουν με τον τρόπο τους, σε παλαιότερες εκδοχές τους, μερίδιο από τη συγκεκριμένη εθνική κατάκτηση.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του φορολογικού «τρόμου» που έρχεται, νωρίς σήμερα το μεσημέρι στο σκηνικό επιβαρύνσεων μπαίνει και η Μεγάλη Βρετανία. Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών θα ανακοινώσει τον πρώτο της προϋπολογισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 40 δισεκατομμυρίων στερλινών για να καλυφθεί το έλλειμμα των 22 δισ. που άφησαν οι Συντηρητικοί. Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου θα αποτελείται από αυξήσεις φόρων.

Το πρώτο κλειδωμένο μέτρο θα είναι η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών στους εργοδότες, δηλαδή τις επιχειρήσεις, καθώς μέχρι σήμερα πλήρωναν 13,8% επί των αποδοχών τους μόνο οι εργαζόμενοι. Επίσης παγώνει η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, αυξάνει ο φόρος κληρονομιάς και ο φόρος υπεραξίας επί των κερδών πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Επίσης αυξάνει η φορολόγηση των εφάπαξ και των συντάξεων που λαμβάνονται από ιδιωτικά, εταιρικά ασφαλιστικά ταμεία, ο φόρος στα καύσιμα, όπως και ο φόρος αγοράς ακινήτου. Επίσης έχει ήδη ανακοινωθεί η επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και αύξηση των εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών. Ολα μέτρα βγαλμένα από το χειρότερο παρελθόν μας. Κόντρα σε αυτήν την ευρωπαϊκή «επιδημία» αύξησης των φόρων, που έφτασε και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε χθες μια επιπλέον τριετία μείωσής τους εδώ στην Ελλάδα.

Μας χρωστά άλλωστε από το προεκλογικό πρόγραμμα του 2019 ορισμένες επιπλέον ελαφρύνσεις του φορολογικού μείγματος που για διάφορους λόγους επέλεξε να τις αφήσει πιο πίσω. Οπως, για παράδειγμα, την επιστροφή στα επίπεδα πριν από τη χρεοκοπία των συντελεστών ΦΠΑ. Στο πρόγραμμα του 2019 η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι θα μειωθούν οι δύο βασικοί συντελεστές στο 11% και στο 22% από 13% και 24% σήμερα. Το 2009, πριν από την κρίση, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ ήταν 21%, ο μειωμένος 10% και ο υπερμειωμένος 5%. Επίσης, στο πρόγραμμα του 2023 η κυβέρνηση δεσμευόταν και για άλλες μειώσεις φόρων, όπως την αναπροσαρμογή και τον εξορθολογισμό των αναχρονιστικών τεκμηρίων διαβίωσης, κατά 30% μεσοσταθμικά.

Προφανώς θα προστεθούν – και πρέπει να προστεθούν – και άλλες μειώσεις φόρων, αλλά με μια προϋπόθεση: το ταμείο να παραμείνει ασφαλές ώστε στον επόμενο ανοδικό ευρωπαϊκό κύκλο, όταν οι άλλοι θα ανακάμψουν, να «καθόμαστε» πιο ισχυροί στις μπροστινές θέσεις και όχι βυθισμένοι ξανά στα δικά μας προβλήματα…

Keywords
Τυχαία Θέματα