Αυξήσεις μισθών και κίνδυνοι

Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης λαμβάνει αναγκαία ώθηση από την αύξηση των μισθών και τα υψηλότερα εισοδήματα. Αλλά σε χώρες όπου η γήρανση του πληθυσμού συρρικνώνει το εργατικό δυναμικό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σύντομα νέες προκλήσεις. Οι βραχυπρόθεσμες μισθολογικές πιέσεις θα μπορούσαν να συνδυαστούν με πιο μακροπρόθεσμη στενότητα στις αγορές εργασίας για να τονώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η αύξηση των μισθών διέφερε μεταξύ των χωρών. Σε πολλές από τις προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης, οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω πριν προλάβουν τις

τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι η πίεση για αυξήσεις μισθών είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Την τελευταία δεκαετία η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης αυξήθηκε σχετικά γρήγορα. Ακόμη και αν συνεχιστεί αυτή η τάση, η προσφορά εργασίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,1% ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς ο πληθυσμός γερνά, η αύξηση του πληθυσμού επιβραδύνεται και η μείωση των εβδομάδων εργασίας συνεχίζεται. Αντίθετα, η προσφορά εργασίας στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,2%, καθώς η μετανάστευση και οι περισσότερες ώρες εργασίας αντισταθμίζουν περισσότερο την επιδείνωση των δημογραφικών στοιχείων.

Τα περιθώρια αντιστάθμισης αυτών των τάσεων της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη είναι περιορισμένα. Προτάσεις για περαιτέρω αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ενδέχεται να προσκρούσουν σε πολιτική αντιπολίτευση. Υπάρχει επίσης μικρό περιθώριο αύξησης του μέσου όρου των ωρών εργασίας, επειδή οι μικρότερες εβδομάδες εργασίας κερδίζουν δημοτικότητα.

Τι πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής; Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης και της εξάλειψης του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού. Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παρακολουθούν τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό και να παρακολουθούν στενά τους διακανονισμούς των μισθών και τη συνοχή τους με τις τάσεις παραγωγικότητας. Μια αξιοσημείωτη απόκλιση θα ήταν ανησυχητική. Ο συνδυασμός νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει αρκετά σφιχτός για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο.

Ταυτόχρονα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας γίνονται κρίσιμες. Κάτι τέτοιο θα μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά εργασίας και θα αυξήσει το μακροπρόθεσμο δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης. Η ενίσχυση της προσφοράς εργατικού δυναμικού επιτρέποντας στους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερες ώρες, η απλούστευση της μετάβασης μεταξύ θέσεων εργασίας, ο εξοπλισμός νέων γενεών για μελλοντικές θέσεις εργασίας, η επανειδίκευση των εργαζομένων και η διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των μεταναστών εργαζομένων έχουν όλα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Oι Chikako Baba, Ben Park, Ippei Shibata, Sebastian Weber είναι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Keywords
Τυχαία Θέματα