Αιχμές από ΣΕΒ για υπερπλεονάσματα μέσω υπερφορολόγησης

Την ανάγκη να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη διασφάλιση ενός σταθερού φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος επισημαίνει ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις συνθέτουν μία εικόνα ασθενούς ανάκαμψης, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Αβεβαιότητα που σχετίζεται με την εφαρμογή της συμφωνίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, βλέπει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο του δελτίο καθώς και τη διαμάχη

μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η πρώτη, που αναπόφευκτα επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία.

«Η παραγωγή υπερπλεονασμάτων μέσω υπερφορολόγησης για την, εκ των υστέρων, διοχέτευση πόρων στην κατανάλωση, ιδίως σε προεκλογική περίοδο, προκαλεί τον προβληματισμό των αγορών και της επιχειρηματικής κοινότητας, όσον αφορά στην ορθότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής», υποστηρίζει ο ΣΕΒ και προσθέτει: «Πέραν των αναταράξεων στις αγορές, με τις τιμές των ομολόγων και των μετοχών να έχουν διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα, η κατάσταση αυτή επηρεάζει αρνητικά και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να έχει εισέλθει σε καθοδική τροχιά. Αντιθέτως σε ανοδική τροχιά κινείται η καταναλωτική εμπιστοσύνη».

Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις της ΕΕ, ο ΣΕΒ αναφέρει ακόμη ότι ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης προβλέπεται να ενισχυθεί ελαφρά μέχρι το 2020 και στη συνέχεια να παραμείνει σταθερός, καθώς ένα μέρος της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος θα διατεθεί για τη βελτίωση του ποσοστού αποταμίευσης των νοικοκυριών, το οποίο παραμένει αρνητικό (-7,2% το 2017). Παράλληλα, ο δυναμισμός των εξαγωγών αναμένεται να διατηρηθεί, αν και η αυξημένη ζήτηση για εισαγωγές, λόγω της ανόδου των επενδύσεων, θα συγκρατήσει τη συμβολή των καθαρών εξαγωγών στο ΑΕΠ σε χαμηλό επίπεδο

Keywords
Τυχαία Θέματα