Ακάρ για S-400 : «Οι πύραυλοι αγοράστηκαν για να χρησιμοποιηθούν»

Σε νέες δηλώσεις σχετικά με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 προχώρησε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, λίγες ημέρες μετά από την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Ακάρ ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι Τούρκοι να εγκαταλείψουν τους S-400, καθώς οι πύραυλοι «αγοράστηκαν για να χρησιμοποιηθούν» υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη καμίας χώρας. Σημείωσε δε ότι το κλειδί είναι η τριάδα «ισχυρός στρατός, ισχυρή οικονομία,

ισχυρή δημοκρατία. Εάν κάνουμε αυτά τα πράγματα, θα είμαστε στο κέντρο της προσοχής. Τα προβλήματα επιλύονται από μόνα τους».

Στο θέμα της απόφασης των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων, σημειώνει πως «από το 1982, η Τουρκία είχε πρόβλημα με το θέμα της αεράμυνας. Αυτό τελείωσε με τους S-400. Καθορίστηκαν κριτήρια και μετά πραγματοποιήθηκε η αγορά. Είπαμε ότι θα πάψουμε πλέον να είμαστε αγορά μόνο για τις ΗΠΑ. Η επιχείρηση ήταν διαφανής. Η Τουρκία δεν είναι η χώρα που θα πει ναι σε όλα. Ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας θα αναθεωρήσουν αυτήν την ακατάλληλη απόφαση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ μας δεν είναι οι S-400, αλλά το εάν το PKK/YPG είναι τρομοκράτης ή όχι. Οι φίλοι μας στις ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν σε αυτό».

«Θα τους χρησιμοποιήσουμε μόνοι μας»

Σε ερώτηση εάν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι S-400, ο Ακάρ απάντησε πως «θα τους χρησιμοποιήσουμε μόνοι μας. Η γενική διαχείριση θα είναι υπό τον έλεγχό μας. Εκείνοι που περιλαμβάνονται στο ΝΑΤΟ από τις πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας διαθέτουν το οπλοστάσιο που έχει απομείνει από τους Ρώσους και τους S-300 στην Ελλάδα. Θέλουμε από τις ΗΠΑ να δείχνουν αντικειμενικότητα». Επί του ιδίου θέματος σχολίασε δε ότι «υπάρχουν 16 εκτοξευτήρες, δύο συστοιχίες. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της Κύπρου, σημειώνοντας πως «όπου κι αν ήμασταν το 1974, βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ‘κυπρίων’ αδελφών μας. θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο». Ως προς την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε ότι «πάντα λέγαμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και του δικαίου. Θα είχαμε συνομιλίες στην έδρα του ΝΑΤΟ, αλλά οι Έλληνες γείτονές μας δεν έρχονται. Οι Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων προβλέπουν ότι οι Έλληνες πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν 23 νησιά. Επίσης, δεν υπάρχουν χώρες στον κόσμο με έξι μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα