Ακρίβεια: Δεν ψωνίζουν και δεν αποταμιεύουν τα νοικοκυριά [γραφήματα]

Πέφτει ο πληθωρισμός, όμως οι καταναλωτές είναι “μαζεμένοι” ως προς τις νέες αγορές.

Οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να νιώθουν την ακρίβεια και αισθάνονται αβεβαιότητα ως προς την πορεία των τιμών και δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες.

Αυτά είναι τα προϊόντα που τράβηξαν προς τα πίσω τον πληθωρισμό

Η ακρίβεια στα ράφια έχει διατηρήσει το κλίμα επιφυλακτικότητας, καθώς τον  Ιανουάριο μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε 7,2%,

όμως ο κλάδος των τροφίμων παραμένει στο 15%.  Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, για τον Ιανουάριο, δείχνουν ότι αυξήθηκε μεν η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ( –41,4 μονάδες έναντι -47,9 μονάδες τον Δεκέμβριο), όμως, η αβεβαιότητα παραμένει.

·         Καταρχάς, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ενισχύθηκε- οριακά -στο 61% (από 60%).

·   Επίσης, η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) υποχώρησε οριακά με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -48,0 (από -47,4) μονάδες.

·   Το 60% (από 55%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 17% αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +18,2 και 17,7 μονάδες αντίστοιχα.

Το κλίμα και οι προβλέψεις

Η προεκλογική περίοδος, όπως υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ,  πλησιάζει και όπως συμβαίνει πάντα οι προσδοκίες των καταναλωτών βελτιώνονται. Μέρος αυτής της βελτίωσης αποδίδεται και στα μέτρα ενίσχυσης οικονομικού χαρακτήρα που συνήθως προωθούνται αυτή την περίοδο.

·  Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια εμφανίζονται άλλοι πολίτες ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, καθώς οι καταναλωτές στην Ουγγαρία με επίπεδο δείκτη – 44,7 είναι οι περισσότερο απαισιόδοξοι για τον μήνα Ιανουάριο. Χαρακτηριστικό πάντως των αποτελεσμάτων το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την αρχή του 2022, είναι ότι πλέον καμιά χώρα δεν βρίσκεται στο θετικό πεδίο τιμών.

·  Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες αποκλιμακώνονται αισθητά τον Ιανουάριο στις -43,9 μονάδες (έναντι -51,5). Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκαν τον Ιανουάριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -36,1 (από -44,4) μονάδες τον Δεκέμβριο. Το 54% (από 58%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 10% (από 4%) προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -12,6 και -11,1 μονάδες αντίστοιχα.

·  Το 83% (από 86%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 16% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -0,7 μονάδες στην ΕΕ και στις -0,8 μονάδες στην Ευρωζώνη.

·  Το 58% (από 63%) των καταναλωτών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 20% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -35,0 και -30,1 μονάδες αντίστοιχα.

Πέφτει ο πληθωρισμός, στα ύψη οι τιμές στα τρόφιμα

Θετικό σινιάλο στέλνουν τα στοιχεία Ιανουαρίου για τον εγχώριο πληθωρισμό (στο 7,2% από 7,6% τον Δεκέμβριο ) και για την επίτευξη του ετήσιου στόχου κάτω του 5%. Εγείρουν, όμως, ανησυχίες οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα τρόφιμα και η νέα άνοδος του δομικού πληθωρισμού προκαλώντας προβληματισμό για παγίωση της ακρίβειας. Τον ίδιο μήνα, ο, μέχρι τώρα, “καλός καιρός” και ο καλύτερος, από τις προβλέψεις, χειμώνας έχουν μειώσει την απαισιοδοξία στο οικονομικό και καταναλωτικό κλίμα (ΙΟΒΕ).

Οι πρώτες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Eurostat για τον Ιανουάριο,  ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη,υποχώρησε για 4ο μήνα στο 8,5% από το 9,2% τον Δεκέμβριο. Ομοίως και για την Ελλάδα,  καθώς τα στοιχεία κάνουν κάνει λόγο για 7,2%, όπου είναι η 6η χαμηλότερη μεταξύ των 19 χωρών. Στην Ευρωζώνη, ο δομικός πληθωρισμός ( χωρίς τιμές τροφίμων και καυσίμων) επιταχύνθηκε στο 7% από 6,9%. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια  έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (17,2%, έναντι 25,5% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (14,1%, έναντι 13,8% τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,9%, έναντι 6,4% τον Δεκέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,2% έναντι 4,4% τον Δεκέμβριο).

Ενέργεια VS τρόφιμα

Τα τρόφιμα συνεχίζουν να είναι οδηγός στον πληθωρισμό. Από το 13,8 του Δεκεμβρίου, έσπασε τον Ιανουάριο και το φράγμα του 14% με 14,1% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Ιστορικό ρεκόρ και για τον δομικό πληθωρισμό (δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια) οποίος έφτασε στο 7% στην Ευρωζώνη.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου οι τιμές της ενέργειας έχουν καταγράψει ραγδαία αποκλιμάκωση . Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 50€ ενώι το πετρέλαιο κινήθηκε μεταξύ 82-88$/βαρέλι. Το οικονομικό επιτελείο έχει βασική παραδοχή στον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να βγουν τα νούμερα,  πως η μέση τιμή του φυσικού αερίου δεν θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ για το 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα