Ακριβές ελπίδες : 3,3 δισ. τον χρόνο πληρώνουν τη δωρεάν Παιδεία οι οικογένειες

Μία από τις πιο επικερδείς «επιχειρήσεις» παγκοσμίως φαίνεται ότι είναι τα εκπαιδευτικά συστήματα της υφηλίου, γύρω από τα οποία στήνεται ετησίως χορός δισεκατομμυρίων. Σχολεία, φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, προγράμματα διαδικτυακών μαθημάτων, πτυχία, μεταπτυχιακές σπουδές…

Μόνο στην Ελλάδα, οι ιδιωτικές δαπάνες των οικογενειών για τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες των παιδιών τους έφτασαν και πέρυσι τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, και αυτή ήταν η

κατώτερη τιμή που έφτασαν ποτέ, με το κράτος να «δίνει» επίσης σε δημόσιες επενδύσεις σχεδόν 5 δισεκατομμύρια για την εκπαίδευση (από τον κρατικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων).

Οπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, το 2017 που έχουν καταγραφεί τα τελευταία επίσημα στοιχεία δαπανών για την εκπαίδευση, οι πολίτες δαπανούσαν μόνοι τους περίπου 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την εκπαίδευση των παιδιών τους, κάτι που δείχνει ότι την εκπαίδευση της «νέας γενιάς» των Ελλήνων την πληρώνει κατά 60% το κράτος και κατά 40% οι οικογένειες μόνες τους.

Από πού όμως προέρχονται τα χρήματα που δίνει το κράτος για την Παιδεία; Μα και πάλι από τις ίδιες οικογένειες που πληρώνουν τους υπέρογκους φόρους τους.

Το «Βήμα της Κυριακής» αναλύει:

-Φροντιστήρια, ο ισχυρός θεσμός που άντεξε στην πολυετή κρίση

-«Δωρεάν… Παιδεία» – Τι λένε τα ερευνητικά δεδομένα

-Τι πληρώναμε, τι άλλαξε

-Πόσο αποτελεσματική είναι η επένδυση της ελληνικής οικογένειας στη μόρφωση των παιδιών τους

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου στο «Βήμα της Κυριακής»

Keywords
Τυχαία Θέματα