Αλέξης Πατέλης στον ΟΤ : Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας

Αλέξης Πατέλης

Πριν λίγα χρόνια κάποιοι ρωτούσαν: είναι ασφαλείς οι καταθέσεις μου στην Πειραιώς; Θα σπάσει σε good bank και bad bank; Θα τη μοιραστούν Alpha και Εθνική; Θα απολυθούν οι εργαζόμενοι;

Και φτάνουμε στην άνοιξη του 2021: Η Πειραιώς αντλεί 1,4 δισ. ευρώ κεφάλαια σε μία συναλλαγή με τεράστια υπερκάλυψη και βάζει στόχο την απομείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο αριθμό εντός δωδεκαμήνου. Με προστασία των εργαζομένων.

Να δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα: το 2019, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, το ελληνικό

τραπεζικό σύστημα είχε ακόμα τεράστιο απόθεμα κόκκινων δανείων. Με πολλά κόκκινα δάνεια στα βιβλία τους, οι τράπεζες δεν μπορούν να επιτελέσουν το βασικό τους έργο, που είναι να δίνουν δάνεια.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να σπάσει τον φαύλο κύκλο που υπονόμευε τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Και να οδηγηθούμε σε ένα ενάρετο μέλλον. Τρία αλληλένδετα ζητήματα που σχηματικά αποτυπώνονται ως τρεις πλευρές ενός τριγώνου:

Πρώτη πλευρά του τριγώνου τα δημοσιονομικά: Μείωση φόρων και αλλαγή στο μίγμα. Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Μείωση εταιρικού φόρου και προκαταβολής.

Δεύτερη πλευρά του τριγώνου οι μεταρρυθμίσεις: Πάνω από 178 νομοσχέδια έχουν ήδη ψηφισθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Τρίτη πλευρά ο τραπεζικός τομέας: Ο συστημικός κίνδυνος που κρατούσε την οικονομία πίσω και ήταν στο επίκεντρο επενδυτών και οίκων αξιολόγησης.

Ο Ηρακλής Ι απομειώνει τα κόκκινα δάνεια στο μισό. Ο Ηρακλής ΙΙ θα τα απομειώσει ακόμα περισσότερο. Το νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία εισάγει ένα σύγχρονο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Ο εκσυγχρονισμός της εταιρικής διακυβέρνησης.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Είχε πάνω από τα μισά της δάνεια κόκκινα. Και ανάγκη κεφαλαίων σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις.

Κάποια συμφέροντα θα θέλανε μία τράπεζα κρατική. Για δικούς τους λόγους. Όμως το κράτος δεν πρέπει να διοικεί τράπεζες. Το έκανε στο παρελθόν με ολέθρια αποτελέσματα.

Κάποια άλλα να κλωτσήσει κάποιος το τενεκεδάκι πιο πέρα. Το γνωστό “mañana”. Για να επιτευχθούν οι στόχοι τους.

Η επιτυχία μιας αύξησης δεν ήταν δεδομένη. Η Πειραιώς έρχεται και αντλεί 1,4 δισ. Ενώ αρχικά είχε ζητήσει μόνο 1 δισ. Μαγνήτης η νέα Ελλάδα. Αξιοπιστία, σταθερότητα και εμπιστοσύνη στο μέλλον. Η ζήτηση ήταν τεράστια. Και η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Τα επιπλέον χρήματα δημιουργούν ένα μεγαλύτερο μαξιλάρι.

Όσα περισσότερα κεφάλαια έχει μία τράπεζα, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να απομειώσει τα κόκκινα δάνεια της. Και τόσο πιο γρήγορα επιστρέφει στην βασική της δουλειά, που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Αυτή είναι η βασική επιτυχία της ΑΜΚ. Το τενεκεδάκι δεν σπρώχνεται πιο πέρα. Το σηκώνουμε και στο στέλνουμε για ανακύκλωση.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Ο ανταγωνισμός των επενδυτών μεγάλος. Νέοι επενδυτές μπαίνουν στην τράπεζα. Με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Κάποιοι δεν είχαν επενδύσει ποτέ στην Ελλάδα, άλλοι είχαν φύγει το 2009 και επιστρέφουν. Τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Αλλά και μικρομέτοχοι. Με ξεχωριστές διαδικασίες και προτεραιότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο πορεύτηκε υψηλότερα όλες αυτές τις εβδομάδες. Και μαζί του και οι άλλες τρεις τράπεζες. Μετά την επιτυχημένη διαχείριση της ΔΕΗ, ένας ακόμα συστημικός κίνδυνος φεύγει από το τραπέζι. Και αυτό είναι προς όφελος όλων μας.

Η κυβέρνηση θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας: Με τη δημιουργία πολλών, νέων, και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Δάνεια για νέες επενδύσεις. Να κλείσουμε το επενδυτικό μας κενό.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας προχωράει σε μετασχηματισμό. Χαιρετούμε την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, και προσβλέπουμε στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Η Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν της κρίσης και κοιτάζει μπροστά.

Αυτό είναι το πραγματικό δημόσιο συμφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα