Αλήθεια και χρησιμότητα: Πώς προσεγγίζει τα Τέμπη το ΠΑΣΟΚ

Η έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη για την αναφορά του κόμματος από κυβερνητικούς αξιωματούχους -η οποία την Δευτέρα το βράδυ έφτασε στην κορύφωσή της με την αναφορά του Θάνου Πλεύρη στον γιατρό-συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ που φέρεται να εμπλέκεται στην αναρρωτική άδεια του προϊσταμένου του σταθμάρχη- είχε την βάση της και στην στρατηγική που έχει επιλέξει να ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά την τραγωδία των Τεμπών: αφενός να κάνει τις σωστές ερωτήσεις ώστε να έρθουν στο φως

όλες οι πτυχές της υπόθεσης που αφορούν και πολιτικές ευθύνες και αφετέρου να φανεί χρήσιμη αντιπολίτευση, ρίχνοντας τις δικές της προτάσεις στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης.

Γι’ αυτό και οι αναφορές στην παράταξη από γαλάζια στελέχη ερμηνεύτηκαν ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ώστε το ΠΑΣΟΚ να συμπεριληφθεί στην εικόνα «όλοι ίδιοι είναι» που θεωρείται πως μειώνει την πίεση προς την σημερινή κυβέρνηση.

Οσον αφορά την αποκάλυψη των πολιτικών ευθυνών, στην Χαριλάου Τρικούπη εστιάζουν στο «επικοινωνιακό οικοδόμημα» του γαλάζιου επιτελικού κράτους, σημειώνοντας πως επί της ουσίας η χώρα κυβερνάται από «μια παρέα στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου», η οποία απέτυχε στην πράξη να υλοποιήσει το σχέδιο που υποσχέθηκε το 2019. Αντιθέτως, εξηγούν φέρνοντας το παράδειγμα του ΟΣΕ, επέτρεψαν στο κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί με «πελατειακούς όρους», χωρίς να το ενισχύσουν σε επίπεδο υποδομών και ευκαιριών. Στην δημόσια συζήτηση, θέτουν ερωτήματα που αφορούν την στάση του υπουργείου όλο το προηγούμενο διάστημα, τις κινήσεις ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, τα «κλειστά αυτιά» στις καταγγελίες και τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά και τα τέσσερα χρόνια «απραξίας» της σημερινής κυβέρνησης.

Παράλληλα, στέκονται και στην επικοινωνιακή διαχείριση των Τεμπών από το Μέγαρο Μαξίμου: «Δεν μπορείς, μετά από ένα προκατασκευασμένο διάγγελμα, να έρχεσαι με μία έκθεση ιδεών και να κάνεις μία επιφανειακή αναδίπλωση από όσα είπες πριν από πέντε ημέρες, επιμένοντας όμως στον πυρήνα της διάχυσης των ευθυνών σε όλους τους άλλους», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος (Real Fm). Σημείωσε παράλληλα πως η οργή της κοινής γνώμης, όπως αποτυπώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτυώσης, είναι «δίκαιο συναίσθημα», που ωστόσο δεν πρέπει να οδηγήσει στην συνολική απαξίωσ του πολιτικού συστήματος.

Ως προς την χρησιμότητα, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε την Δευτέρα το πρωί σύσκεψη με ειδικούς για την ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, καταλήγοντας σε μια δέσμη έξι άμεσων προτάσεων -οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως βασικό σημείο εκκίνησης για το μέλλον στις σιδηροδρομικές γραμμές της χώρας. Προτάθηκε άμεση εγκατάσταση φωτοσήμανσης στο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου Λάρισα-Θεσσαλονίκη, ενίσχυση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοκρατικές διαδικασίες, αναδιάταξη όλου του πλέγματος οργάνωσης των σιδηρόδρομων σε πιο υγιή βάση, απευθείας επικοινωνία και συνεργασία ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και περιφρούρηση της περιουσίας του ΟΣΕ από βανδαλισμούς.

Μετεκλογικές συνεργασίες, «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης» και πολιτικό προσωπικό

Η «αλλαγή παραδείγματος» και η χρησιμότητα, πέραν της αντιμετώπισης της επόμενης μέρας του δυστυχήματος, «κουμπώνει» με το προεκλογικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στην συνέντευξή του (Alpha), ο Νίκος Ανδρουλάκης επιβεβαίωσε βέβαια πως η όποια μετεκλογική συνεργασία (η οποία προϋποθέτει ισχυρό ποσοστό και προγραμματικές συγκλίσεις μετά το αποτέλεσμα της κάλπης) δεν θα μοιάζει με οποιαδήποτε πρόσφατη εμπειρία συγκυβέρνηση -επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε τόσο σε εκείνους που βλέπουν στην συνύπαρξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ένα παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που θυμούνται τις εκλογικές δυσκολίες για το κόμμα τους μετά την συγκυβέρνηση 2012-2014.

Ο Ανδρουλάκης επιβεβαίωσε και δύο σημεία που έχουν αξία για την συνέχεια του δρόμου προς την κάλπη: πρώτον, πως επιμένει πως ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας μπορούν να ηγούνται ενός συνεργατικού κυβερνητικού σχήματος, βάζοντας επισήμως στο τραπέζι όρο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, και δεύτερον, μιλώντας για ενδεχόμενη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση (υπό τις πασοκικές προϋποθέσεις), ανέφερε πως αυτή θα γίνει με αξιοποίηση του πολιτικού προσωπικού του κόμματος σε υπουργικές θέσεις ευθύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα