Αμερικανικές εκθέσεις που καίνε Ισραήλ και ΗΠΑ έβαλε στο συρτάρι ο Μπλίνκεν

Ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί άπραγη τα εγκλήματα του Ισραηλινού κράτους εις βάρος αμάχων, δύο νέες εκθέσεις αμερικανικών υπηρεσιών αποκαλύπτουν τέτοια συγκάλυψη από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, που θα έπρεπε να παραιτηθεί άμεσα.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγους μήνες, στις 10 Μαΐου, ο Άντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση δεν παρεμποδίζει την αποστολή ανθρωπιστικής

βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει έρευνα του ερευνητικού ιστότοπου Propublica και αναπαράγουν μεγάλα ΜΜΕ (The Nation, Al Jazeera κτλ.) ο Αμερικανός πολιτικός είχε βάλει στο συρτάρι δύο σημαντικότατες αναφορές που έλεγαν μια πολύ διαφορετική ιστορία.

Ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) και το Γραφείο Πληθυσμού, Προσφύγων και Μεταναστών του Στέι Ντιπάρτμεντ (PRM), με ξεχωριστές εκθέσεις που απέστειλαν στον Μπλίνκεν, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ είχε εσκεμμένα μπλοκάρει τις παραδόσεις τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα.

Ωστόσο,  Μπλίνκεν και η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν δέχτηκαν καμία από τις δύο. Μέρες αργότερα, στις 10 Μαΐου, ο Μπλίνκεν έκανε την εξής ψευδή διατύπωση στο Κογκρέσο: «Δεν εκτιμούμε επί του παρόντος ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απαγορεύει ή περιορίζει με άλλο τρόπο τη μεταφορά ή την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ».

Πριν από την εμφάνισή του στο Σώμα, η USAID του είχε στείλει ένα λεπτομερές σημείωμα 17 σελίδων σχετικά με τη συμπεριφορά του Ισραήλ.

Σε αυτό περιέγραφε περιπτώσεις ισραηλινής παρέμβασης στις προσπάθειες παροχής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, της κατεδάφισης αγροτικών κατασκευών, του βομβαρδισμού ασθενοφόρων και νοσοκομείων και της τακτικής απόσυρσης φορτηγών γεμάτα τρόφιμα και φάρμακα.

Τα τρόφιμα αποθηκεύτηκαν λιγότερο από 30 μίλια πέρα ​​από τα σύνορα σε ένα ισραηλινό λιμάνι, συμπεριλαμβανομένου αρκετού αλευριού ώστε να θρέψει περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους για πέντε μήνες, σύμφωνα με το σημείωμα.

Όμως, τον Φεβρουάριο η ισραηλινή κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τη μεταφορά αλευριού, λέγοντας ότι αποδέκτης του ήταν το παλαιστινιακό τμήμα των Ηνωμένων Εθνών που είχε κατηγορηθεί ότι είχε δεσμούς με τη Χαμάς.

Η USAID κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό που συνέβαινε στη Γάζα ήταν «μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο». Η Στέισι Γκίλμπερτ, πρώην ανώτερη πολιτική στρατιωτική σύμβουλος στο Γραφείο Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραιτήθηκε αηδιασμένη από το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν παρουσίασε μια κατάφωρα ανέντιμη έκθεση στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με τη Γκίλμπερτ, «Αυτή η αναφορά και οι κατάφωρες αναλήθειες της θα μας στοιχειώσουν».

Μπλίνκεν πάγωσε την αποστολή όπλων στον Νετανιάχου

Από την πλευρά του το Γραφείο Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επίσης καταλήξει ότι το Ισραήλ εμπόδιζε την ανθρωπιστική βοήθεια και ότι ο Νόμος για την Εξωτερική Βοήθεια των ΗΠΑ θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για να παγώσει σχεδόν 830 εκατ. δολ. που προορίζονται για όπλα και βόμβες στο Ισραήλ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ProPublica.

Σημειώνεται πως ενώ το Ισραήλ διαθέτει τη δική του βιομηχανία όπλων, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αμερικανικά αεροσκάφη, βόμβες και άλλα όπλα στη Γάζα. Από τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ έχουν στείλει περισσότερους από 50.000 τόνους όπλων, για τα οποία ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ήταν «κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση» των «επιχειρησιακών δυνατοτήτων» των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου.

Εν μέσω της κλιμακούμενης ισραηλινής επίθεσης στον Λίβανο, το περιοδικό The Nation, αναφέρει πως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ένας περιφερειακός πόλεμος έχει πράγματι αποφευχθεί. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να αναφέρει πως στο βαθμό που η κρίση δεν έχει επιδεινωθεί, «πρέπει να αποδοθούν εύσημα όχι στην κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά στην εγκράτεια του ιρανικού καθεστώτος – του οποίου η ανοχή συνεχίζει να δοκιμάζει το Ισραήλ. Με άλλα λόγια, υπάρχουν ελάχιστα θετικά για την κληρονομιά Μπάιντεν».

Keywords
Τυχαία Θέματα