Αμερικανοί αξιωματούχοι: Η νέα Ελλάδα φέρνει νέες ευκαιρίες

«Νέα Ελλάδα, νέες ευκαιρίες» είναι η φράση που ακούστηκε πολλές φορές από ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, στη συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, μετά τη σειρά επαφών που πραγματοποίησε στην Αθήνα με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και παραγωγικούς φορείς.

Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η ήπια και ομαλή κυβερνητική μετάβαση που είχαμε στην Ελλάδα

στέλνει μήνυμα σταθερότητας και ωριμότητας της δημοκρατίας στον ιδιωτικό τομέα και τους επιχειρηματίες, και υπογράμμισε τη σημασία της άσκησης υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στη θεμελίωση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, με την προηγούμενη κυβέρνηση και με τη συνδρομή του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, σημείωσε ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε όλους τους τομείς του στρατηγικού διαλόγου, την άμυνα, την ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις αλλά και τους δεσμούς μεταξύ των λαών,

Πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε μαζί, είπε και εντός του Φθινοπώρου θα προχωρήσουμε στον επόμενο γύρο του στρατηγικού διαλόγου, ενώ για τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πομπέο, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα όσο πιο σύντομα μπορεί.

Έχουν περάσει μόλις 15 μέρες από τις εκλογές και έγιναν τόσες επαφές, είπε, αναφερόμενος στη συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Τραμπ και με τον αμερικανό αντιπρόεδρο καθώς και στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Θα δούμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην αποφασιστική προσέγγιση Μητσοτάκη να μειώσει τη γραφειοκρατία και να δημιουργήσει μια αποτελεσματική Ελλάδα για τους πολίτες αλλά και ελκυστική για τους επενδυτές. Χαρακτήρισε δε πολύ δυναμικό τον νέο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.

Ειδικότερα για την αμυντική συνεργασία, ερωτηθείς απάντησε ότι είναι επιθυμία και των δύο μερών ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας η οποία χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Αναφέρθηκε δε και στη συμβολή της τεχνολογίας των drones που δεν υπήρχε τότε κυρίως για την πρόληψη ή αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συμβάλλοντας στην ασφάλεια.

Η διμερής αμυντική συνεργασία θα γίνει ισχυρότερη από ποτέ με την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ θα προσέθεταν νέες αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα, απάντησε ότι σύμφωνα με τη στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ , η έμφαση δίνεται στην ευελιξία, τη μαχητική ικανότητα και την κινητικότητα και όχι σε περισσότερη μόνιμη παρουσία και συμπλήρωσε ότι μιλάμε για πρόσκαιρη παραμονή, για εκπαίδευση και προσβασιμότητα- για παράδειγμα σε λιμένες όπως η Αλεξανδρούπολη, η οποία προσφέρει ευκαιρίες εκπαίδευσης .

Ως προς τη στάση της Τουρκίας, ανέφερε ότι είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια υπάρχουν διαφορές και προκλήσεις και μια απ΄αυτές είναι η αποδοχή των S 400 από τη Ρωσία.

Είναι μια κίνηση λυπηρή από τον Πρόεδρο Ερντογάν είπε, που παραβιάζει τους νόμους CAATSA και οδηγεί στη διακοπή του προγράμματος F 35. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι πέραν της νομοθεσίας η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή, πρέπει να κατανοήσουμε και όλες οι επιπλοκές και τις συμπεριφορές που πρέπει να αλλάξουν ώσπου αυτά να επιλυθούν.

Θα είμαστε σε επαφή, σημείωσε, θα κρατήσουμε τον διάλογο με την Τουρκία για το πώς θα το λύσουμε, η οποία είναι στενός σύμμαχος και της Ελλάδας δεδομένης της γεωγραφίας.

Αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ τόνισε ότι αφενός αποθαρρύνουμε την Τουρκία από τέτοιες δράσεις που κλιμακώνουν την ένταση και αφ’ ετέρου εκτιμούμε πολύ την αυτοσυγκράτηση και την υπεύθυνη απάντηση της Ελλάδας.

Δείχνοντας τη γενικότερη κατεύθυνση σημείωσε ότι η Αν. Μεσόγειος είναι στρατηγικής προτεραιότητας για την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση αλλά και για την διπλωματία.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της απ’ ευθείας επικοινωνίας αναφέροντας ότι είναι επίσης σημαντικό που ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος που συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη μετά την εκλογική του νίκη.

Εξήρε επίσης τη συμβολή της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ κάτι που έχει υπογραμμίσει και ο πρόεδρος Τραμπ, προτρέποντας και τους άλλους εταίρους να φτάσουν τον στόχο του 2%.

Για την νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι έχει περάσει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, κατανοεί τις ΗΠΑ και ως υπουργός Άμυνας είχε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ευελπιστούμε, πρόσθεσε να εργαστούμε σε όλους τους τομείς το εμπόριο, την ασφάλεια, τις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ είναι πολυδιάστατες αλλά το ΝΑΤΟ είναι η σπονδυλική στήλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα