Αμοιβές - χρυσάφι για τους μάνατζερ στις ΗΠΑ

Στο μη περαιτέρω έχει φθάσει η κατάσταση με τις αμοιβές των αμερικανών μεγαλομάνατζερ. Δεν είναι δυνατόν οι επικεφαλής μίας στις 10 μεγαλύτερες εισηγμένες στη Wall Street επιχειρήσεις να εισπράττουν αμοιβές... χίλιες φορές υψηλότερες από τη μέση αμοιβή των εργαζομένων στην επιχείρησή τους! Η κοινωνική αυτή πρόκληση προσλαμβάνει πλέον και πολιτικές διαστάσεις, με πρωτοβουλία πολιτικών του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως της γερουσιαστού της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν που έχει φέρει το ζήτημα στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης.

Μία στις δέκα επιχειρήσεις του S&P 500 καταβάλλει στον διευθύνοντα

σύμβουλό της αμοιβή τουλάχιστον 1.000 φορές υψηλότερη από την αμοιβή του μέσου εργαζομένου της, αποκάλυψε η εταιρεία ερευνών Equilar. Και στην κορυφή των χρυσοπληρωμένων μάνατζερ βρίσκεται ο αναμφίβολα χαρισματικός Ελον Μασκ, που κέρδισε τη χρονιά που πέρασε 40.668 φορές περισσότερα χρήματα από τον μέσο μισθό των εργαζομένων στην Tesla.

Η ιδέα της θέσπισης ενός ορίου στις «αποζημιώσεις» των μεγαλοστελεχών των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ άρχισε να συζητείται την επομένη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Επειτα από δύο χρόνια διαβουλεύσεων και μελέτης, η διακυβέρνηση Ομπάμα υιοθέτησε τον νόμο Ντοντ - Φρανκ (εισηγητές ήταν ο γερουσιαστής Κρις Ντοντ και ο βουλευτής Μπάρνι Φρανκ) για τη μεταρρύθμιση της Wall Street και τον περιορισμό των υπερβολών στις αγορές, που θεωρήθηκαν άλλωστε και η βασική αιτία της κρίσης. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2015, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ζήτησε από τις αμερικανικές επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν τις διαφορές των αποδοχών των μάνατζερ με εκείνες του μέσου εργαζομένου. Η ρύθμιση αυτή άρχισε να εφαρμόζεται μόλις το 2018.

-Πόσο εισπράττει το 11% των προέδρων και των διευθυνόντων συμβούλων;

-Ποιος είναι ο επιτυχημένος επενδυτής όλων των εποχών;

-Το φορολογικές μέτρα έχουν λάβει ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ για την αναδιανομή των εισοδημάτων;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ τη Δευτέρας

Αμοιβές - χρυσάφι για τους μάνατζερ στις ΗΠΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα