Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας – Απορρίφθηκε ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ επί της διαδικασίας

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια». Η ένσταση επί της διαδικασίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕΜΠΕ,

ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας ζήτησε η συζήτηση να μην περιοριστεί, όπως ήταν η πρόταση του Προέδρου της Βουλής και της Διάσκεψης των Προέδρων, στις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, στις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αλλά και ενός κύκλου 12 βουλευτών κατά κοινοβουλευτική αναλογία, αλλά να υπάρξει και ένας τουλάχιστον δεύτερος κύκλος ομιλητών, καθώς πρόκειται όντως μία ιστορική συμφωνία και στην οποία θα πρέπει να μπορεί να διατυπωθούν όλες οι απόψεις των βουλευτών που έχουν και το νομοθετικό έργο.

Η δήλωση του Δρίτσα

Ο κ. Δρίτσας μάλιστα, θέλοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας προχώρησε και σε μια πολιτική δήλωση λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ για να την υπογραμμίσει θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Προς επίρρωση της ένστασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε τον λόγο και υπενθύμισε ότι σε ανάλογης σπουδαιότητας Συμφωνίες, όπως των Πρεσπών, η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν σε τρεις συνεδριάσεις, παρότι και τότε υπήρχαν τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε πως η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί με δική του πρωτοβουλία, ασκώντας το δικαίωμα που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά και γιατί το νομοσχέδιο στην αιτιολογική του έκθεση κάνει επίκληση στο άρθρο 27 του Συντάγματος που απαιτεί την ψήφισή του από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου των βουλευτών και συνεπώς η ψηφοφορία πρέπει να είναι ονομαστική και όχι με της τεκμερώμενης πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών ομάδων. Σχετικά με την ένσταση για τον ένα και μόνο κύκλο ομιλητών βουλευτών μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα λέγαμε ότι εκφράζεται με τον «βαρύγδουπο» τρόπο η θέση της κάθε κοινοβουλευτικής δύναμης, απέναντι σε αυτή την πράγματι ιστορική Συμφωνία.

Το Σώμα, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε την πρόταση διεξαγωγής της συζήτησης του Προέδρου της Βουλής και απέρριψε την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα