Οπισθεν ολοταχώς ή κίνηση τακτικής της ΠΓΔΜ για τους «Μακεδόνες εξωτερικού»;

Σε αναδίπλωση για τους «Μακεδόνες του εξωτερικού» φαίνεται ότι προσανατολίζονται τα Σκόπια, μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην ελληνική πλευρά, κι ενώ πλέον τίθεται εν αμφιβόλω η στήριξη της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «TELMA» των Σκοπίων, οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών που διεξάγονται εντός του πλαισίου δημόσιας διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση, δείχνουν ότι θεωρείται πιθανή η αλλαγή του

όρου «Μακεδόνες του εξωτερικού», για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που ζουν στο εξωτερικό σε απόδημους.

Πάντως, ο όρος των «αποδήμων» έχει συμφωνηθεί ήδη από την εποχή της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν οι Ελλάδα και ΠΓΔΜ είχαν συμφωνήσει συνταγματική τροποποίηση των Σκοπίων με βάση το ελληνικό Σύνταγμα, που μιλά για απόδημο ελληνισμό.

Την αλλαγή αυτή υποστήριξαν και πολλοί εκ των λοιπών παρεμβάντων στη δημόσια συζήτηση, όπως ο εκπρόσωπος της «Ένωσης Νέων Νομικών», ο καθηγητής Ντράγκαν Γκότσεφσκι, αλλά και ο καθηγητής Μέρσελ Μπιλιάλι, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα προέρχονται από την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να κινούνται στο γράμμα και στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρα δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια παρέμβασης.

Εντός δύο ημερών από την ολοκλήρωσή της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα πρέπει να υποβάλει στο Κοινοβούλιο τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, καθώς και μία έκθεση με τα συμπεράσματα της διαβούλευσης. Ακολούθως, η διαδικασία συνταγματικής τροποποίησης θα εισέλθει στην τελική της φάση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως τακτική έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι και να μην τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία. Ειδικά μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην Ελλάδα. Κανείς όμως δεν μπορεί να ανακόψει τις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων, ειδικά αν στη θέση του μετριοπαθούς Ζάεφ έρθει κάποιος με άκρως εθνικιστικά αισθήματα. Και γεννάται το ερώτημα αν αυτή η αλλαγή στη διατύπωση είναι αρκετή προκειμένου να μην μετατραπεί η συμφωνία σε κερκόπορτα για απίθανες διεκδικήσεις στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα