Αναδρομικά: Πώς θα τα υπολογίσετε και ποιες είναι οι ρήτρες

Σε ένα σχέδιο πληρωμών των αναδρομικών σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους με πέντε ρήτρες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ούτως ώστε να αντέξει η οικονομία  το δημοσιονομικό βάρος που συνεπάγεται η αποκατάσταση των συντάξεων από περικοπές που κρίθηκαν δυο φορές αντισυνταγματικές.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής, η απόφαση της κυβέρνησης να επιστραφούν οι μειώσεις 11 μηνών σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνον στους 250.000 που έκαναν αγωγές και δικαιώνονται μέσω της πιλοτικής δίκης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι δεδομένη και εξετάζονται διάφορες προτάσεις που θα μετριάσουν

το κόστος των περίπου 4 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τα αναδρομικά όλων των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρήτρες αυτές θα είναι οι εξής:Επιστροφές σε ετήσιες δόσεις που θα αυξάνονται ανάλογα με το ποσό των αναδρομικών. Για παράδειγμα οι επιστροφές μικρών ποσών μέχρι 600 ευρώ όπως τα Δώρα των χαμηλοσυνταξιούχων θα μπορούν να γίνουν σε μια ετήσια πληρωμή, τέλος του 2020 ή εντός του 2021 , ενώ τα αναδρομικά των συνταξιούχων που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ άθροισμα συντάξεων να δοθούν μέσα σε 3 έως 5 χρόνια.Για παράδειγμα τα αναδρομικά των 9.000 ευρώ θα επιστραφούν σε 5 ετήσιες δόσεις των 1.800 ευρώΚατάργηση όλων των εκκρεμών δικών, πλην όσων έχουν βγάλει τελεσίδικη απόφαση (εφετείου), για τους συνταξιούχους.Η κατάργηση των εκκρεμών δικών θα ακυρώσει αυτόματα και τις επαπειλούμενες νέες αγωγές που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν οι συνταξιούχοι όχι όμως για αναδρομικά πέραν των 11 μηνών. Η κατάργηση των δικαστικών προσφυγών θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.Καταβολή των αναδρομικών άτοκα σε όλους τους συνταξιούχους.Παρόμοια άτοκη καταβολή υπήρξε και στο παρελθόν για δημοσιονομικούς λόγους. Μάλιστα στις επιστροφές των επικουρικών που έγιναν πρόσφατα οι συνταξιούχοι πήραν πίσω αυτά που τους είχε κόψει ο νόμος 4387 το 2016 χωρίς τόκους.Ποινή 5% με 10% για τις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι θελήσουν να εισπράξουν τα αναδρομικά τους σε 1 αντί για 3 ή 5 ετήσιες δόσεις. Ένας συνταξιούχος θα μπορεί να πάρει τα αναδρομικά σε δύο ετήσιες δόσεις και όχι σε μια 5ετία με ένα κούρεμα 10% στο συνολικό ποσό. Η ρήτρα αυτή είναι πιθανό να εφαρμοστεί όχι σε όλους αλλά σε όσους έχουν από ένα ύψος αναδρομικών και πάνω ( π.χ άνω των 3.000 ευρώ).Επιστροφές αναδρομικών στο Δημόσιο σε δεύτερο χρόνο. Δεν θα είναι πιθανότατα στην πρώτη λίστα των δικαιούχων καθώς αναμένεται απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το τι δικαιούνται. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα πάρουν αναδρομικά πέραν 11μήνου με πιθανό συνυπολογισμό και της απόφασης για την ακύρωση της ΕΑΣ στις συντάξεις του Δημοσίου .Τα περισσότερα αναδρομικά θα έχουν όμως και περισσότερες δόσεις επιστροφής ( πέραν και της 5 ετίας) για τους συνταξιούχους του Δημοσίου .Τα ποσά

Σύμφωνα τον «Ελεύθερο Τύπο» στις κύριες συντάξεις τα αναδρομικά ξεκινούν από 600 ευρώ ( Δώρα χαμηλοσυνταξιούχων ) και μπορεί να φτάνουν έως και 8.900 ευρώ ή και μέχρι 10.850 ευρώ για πολύ υψηλές συντάξεις ή τις διπλές συντάξεις κύριες συντάξεις.

Στις επικουρικές τα αναδρομικά φτάνουν έως και τα 3.194 ευρώ.Επιπλέον επισημαίνεται πως κατά μέσο όρο οι συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν αναδρομικά που δεν υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ από τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Οι συνταξιούχοι μπορούν να δουν μόνοι τους και να υπολογίσουν με ακρίβεια τα αναδρομικά τους μέσα από τα μηνιαία ενημερωτικά τους σημειώματα με τις επανυπολογισμένες συντάξεις τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και μελετά το συνολικό κόστος. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουν προσφυγές οι συνταξιούχοι, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα ακούσουν από τον πρωθυπουργό μια οριζόντια λύση. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε μια ιστορική του απόφαση, έκρινε παράνομες τις μειώσεις που επέφεραν οι νόμοι 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις στο 11μηνο του Ιουνίου του 2015 έως και τον Μάιο του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα