Ανασχηματισμός: Φεύγουν τουλάχιστον 10 υπουργοί και υφυπουργοί

Τις νέες ισορροπίες στο κυβερνών σχήμα αναμένεται να αναζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με φόντο την κρίση με τους ΑΝΕΛ και την αναμενόμενη - εκτός απροόπτου - έξοδο από την κυβέρνηση του Πάνου Καμμένου. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται λόγω των ραγδαίων εξελίξεων να επιταχύνει και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί και προεξοφληθεί εδώ και εβδομάδες.

Η τελική ημερομηνία των αλλαγών

θα εξαρτηθεί από τον χρόνο αποχώρησης του προέδρου των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αργήσει. Στη σκιά της κριτικής της αντιπολίτευσης ότι δεν έχει πλέον η κυβέρνηση την πολιτική νομιμοποίηση και πως εάν γίνει ανασχηματισμός, αυτός θα είναι με την «πλάτη στον τοίχο», ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προβεί σε ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα το οποίο και θα δώσει την εκλογική μάχη.

Η έξοδος του Πάνου Καμμένου έχει προεξοφληθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και ως εκ τούτου δεν αλλάζει και δραματικά ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού. Εξ αρχής στο πρωθυπουργικό επιτελείο είχαν σημειώσει ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα γίνουν λόγω και των υποψηφιοτήτων του Νάσου Ηλιόπουλου στον Δήμο Αθηναίων και της Κατερίνας Νοτοπούλου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και της απόφασης του Καμμένου να αποχωρήσουν τα μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από το Υπουργικό Συμβούλιο. Βέβαια μένει να αποδειχθεί ποια μέλη των ΑΝΕΛ τελικά θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης και ποιοι θα θελήσουν να παραμείνουν στο σχήμα.

Στο «Πεντάγωνο» θεωρείται σχεδόν βέβαιη η έλευση σε υπουργικό πόστο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη. Απλώς δεν έχει αποφασιστεί εάν θα αναβαθμιστεί σε υπουργό από αναπληρωτή ο Πάνος Ρήγας και εάν ο Αποστολάκης θα έχει τα ηνία ή θα βρεθεί σε ρόλο αναπληρωτή.

Επίσης εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί λόγω παραίτησης η υφυπουργός Αμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, που το δήλωσε ανοικτά χθες, εν αντιθέσει με την υφυπουργό Μαρίνα Χρυσοβελώνη που εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει την κυβέρνηση, αν και είναι εξωκοινοβουλευτικό μέλος.

Μέγα ερωτηματικό είναι τι θα πράξουν η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τον Καμμένο. Ειδικά ο Κουίκ θα πάρει τη θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου στη Βουλή, εάν ο δεύτερος παραιτηθεί και παραδώσει την έδρα όπως έχει δεσμευθεί δημόσια πολλές φορές. Εκτός σχήματος θα βρεθούν πιθανότατα και οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ υφυπουργοί Βασίλης Κόκκαλης (βουλευτής) και Νίκος Μαυραγάνης (εξωκοινοβουλευτικός).

«Φρέσκα» στελέχη

Ο Πρωθυπουργός σε αυτό το τελευταίο εκλογικό σχήμα αναμένεται να κάνει βουτιά στην επετηρίδα με αξιοποίηση νέων προσώπων, και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αναδειχθούν και «φρέσκα» στελέχη, ενώ παράλληλα επιθυμεί να επισημοποιηθεί περισσότερο το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά.

Ως εκ τούτου έχουν πέσει στο τραπέζι ως εισηγήσεις ονόματα όπως π.χ. του Αγγελου Τόλκα, πρώην βουλευτή - μέλος της νεότερης γενιάς - του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ενός ιδιαίτερα γνωστού στελέχους που εάν δεχθεί θα κάνει αίσθηση. Επίσης, υπάρχει συζήτηση να γίνει πρόταση και για αξιοποίηση προσώπων από τον χώρο της μετριοπαθούς Κεντροδεξιάς.

Οι κενές θέσεις

Σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό του πρωθυπουργικού επιτελείου σίγουρα θα υπάρξουν 10 κενές θέσεις, ενώ οι γνωρίζοντες τις ενδοκυβερνητικές ζυμώσεις κάνουν λόγο και για 15 νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση.

Μια κομβική αλλαγή είναι και το υπουργείο Εξωτερικών, το χαρτοφυλάκιο του οποίου κατέχει ο ίδιος ο Τσίπρας και δεν αποκλείεται να μετακινηθεί - εφόσον το θελήσει - ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αγνωστο τι θα γίνει με τον επιτυχημένο στο πόστο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, που εάν δεν αναβαθμιστεί σε υπουργό Εξωτερικών θα αναλάβει άλλο υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα