Ανεμβολίαστοι – Ποια νέα μέτρα μέτρα είναι στο τραπέζι κάτω από την απειλή της Ομικρον

Η παραλλαγή Όμικρον «σαρώνει» την Ελλάδα και τα 35.580 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες είναι το αποτέλεσμα της νέας έξαρσης του κοροναϊού στη χώρα. Μάλιστα, ειδικοί τονίζουν τα τεράστια νούμερα μολύνσεων θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Κάτω από αυτή την πίεση, η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει την εφαρμογή των μέτρων που είχαν δρομολογηθεί για τις 3 Ιανουαρίου αφού ισχύουν από την Πέμπτη τα ξημερώματα. Η συζήτηση που έχει ανοίξει υπό την απειλή

της «Όμικρον» είναι σχετικά με τους ανεμβολίαστους και την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Η σύσταση για PCR από τον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέες οδηγίες σε σχέση με το πότε πρέπει να κάνει κάποιος rapid test και πότε PCR, με τους ανεμβολίαστους να πρέπει να μπουν στη διαδικασία να περιμένουν για μοριακό τεστ, κάτι που καθημερινά γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο με τις ουρές που δημιουργούνται σε πολλά σημεία.

Στο θέμα αναφέρθηκαν χθες και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καθώς και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και θέλουν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το rapid test με μοριακό εξήγησε χαρακτηριστικά η δεύτερη. «Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώνουν», υπογράμμισε.

Πώς εξηγείται αυτό; Η καθηγήτρια τόνισε πως όσοι έχουν αρνητικό rapid αλλά θετικό μοριακό τεστ, είναι άτομα με χαμηλό ιικό φορτίο.

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας

Για το ζήτημα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού μίλησε ξανά χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι συζητείται η έμμεση υποχρεωτικότητα σχετικά με την αναμνηστική δόση για το σύνολο του πληθυσμού.

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι: «Στους επτά μήνες, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση, θα λογίζεται ως μη εμβολιασμένος». Στη συνέχεια ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε το πρόστιμο που υπάρχει για τους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ο υπουργός ανέφερε πως ένα 25% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού, ενώ η δυναμική είναι να γίνει 40% μέχρι τον Φεβρουάριου.

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι εξετάζεται η υποχρεωτικότητα μόνο σε ηλικιακές κατηγορίες και όχι σε επαγγελματικές.

Κινδυνεύουν με «σκληρή» καραντίνα οι ανεμβολίαστοι

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, την Τετάρτη, ήθελε να περιορίσει εντελώς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να μην μπορούν να κυκλοφορούν ούτε έξω.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι, προς το παρόν, δεν μιλάμε για παρατεταμένα μέτρα, ωστόσο, αν χρειαστεί θα παραταθούν. Μάλιστα, η Επιτροπή θα επανέλθει σε αυτή τη συζήτηση, κάτω από την πίεση της αύξησης των κρουσμάτων που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Σκληρή γραμμή από τους ειδικούς απέναντι σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

Καθημερινά, ειδικοί στρέφονται κατά των ανεμβολίαστων αφού τονίζουν ότι κινδυνεύουν από την επιλογή τους να μην «τσιμπηθούν» και είναι αυτοί που γεμίζουν, κατά βάση, τις ΜΕΘ, προκαλώντας μεγαλύτερη πίεση πάνω στο ΕΣΥ.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε σήμερα: «Το μήνυμα είναι προσοχή, τεστ αντιγόνου τώρα που θα μαζευτούμε στα σπίτια για την Πρωτοχρονιά πριν μπούμε στο σπίτι. Δεν πειράζει ας κάνουμε τρία – τέσσερα αυτές τις μέρες. Μιλάμε για τις τρεις δόσεις για συγκεντρώσεις για τις δύο δόσεις ας μην πάνε οι άνθρωποι (σ.σ. στο ρεβεγιόν), δεν πειράζει. Οι πολύ μεγάλοι με υποκείμενα ας μην πάνε το βράδυ ή την άλλη μέρα στην οικογενειακή συγκέντρωση δεν πειράζει». Ο ανεμβολίαστος, επισήμανε, δεν θα πάει πουθενά, δεν θα τον καλέσουμε στην οικογενειακή συγκέντρωση.

Επίσης, χθες ο Νίκος Καπραβέλος αφού είπε στον ΣΚΑΪ ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, σημείωσε ότι: «H υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μας σώσει», προσθέτοντας ότι η επέκταση θα μπορούσε να γίνει και ηλικιακά, αλλά και σε κατηγορίες.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «παροδικά, που συγκαλύπτουν αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας πως «θα υπάρξει μια ανακοπή στην πανδημία, αλλά θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο με την επόμενη μετάλλαξη».

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας, από τη μεριά του, τόνισε ότι: «και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο, το δικαίωμα δηλαδή κάθε πολίτη να μην εμβολιάζεται και να πεθάνει αυτός αντί να σκοτώσει συμπολίτες. Αυτό το δικαίωμα δεν το δίνουμε σε έναν οδηγό αυτοκινήτου και τον υποχρεώνουμε να φοράει ζώνη».

«Εάν είχαμε εμβολιαστεί οι πάντες, θα μας ένοιαζαν πόσα κρούσματα θα είχαμε; Τι πίεση θα είχε το σύστημα υγείας;», αναρωτήθηκε.

Ο καθηγητής, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι: «Εάν θέλουμε να αγοράσουμε χρόνο, πρέπει αύριο να βγούμε και να πούμε υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους».

Από τη νέα χρονιά οι αποφάσεις

Με βάση τα παραπάνω, είναι φανερό ότι όσο χειροτερεύει η υγειονομική κατάσταση, οι ανεμβολίαστοι θα είναι ακόμα περισσότερο με την πλάτη στον τοίχο, ενώ η απόφαση για να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έρχεται ολοένα και πιο κοντά.

Για την ώρα, θα αλλάξουμε χρόνο με τα μέτρα που αποφασίστηκαν, χωρίς μουσική, χωρίς πάρτι, με περιορισμό στην ώρα που θα διασκεδάσουμε την «αυγή» του 2022. Στη συνέχεια, η συζήτηση για νέα μέτρα θα «ανάψει» και πάλι…

Keywords
Τυχαία Θέματα