Ανησυχία για τη μετεξέλιξη του στελέχους Δέλτα σε Δέλτα+

Την ώρα που το στέλεχος Δέλτα του κοροναϊού να σαρώνει τη χώρα, η Ινδία βρίσκεται σε επιφυλακή για μια άλλη δυνητική απειλή: τη μεταλλαγμένη βερσιόν του Δέλτα, γνωστή και ως Δέλτα+ ή στέλεχος του Νεπάλ.

Μέχρι στιγμής η Ινδία έχει καταγράψει μόνο μερικές δεκάδες κρούσματα της νέας παραλλαγής, ωστόσο ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν το Δέλτα+ ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικό και να προσβάλει ακόμα και ανθρώπους που είχαν προηγουμένως αναρρώσει από Covid-19. Δεν αποκλείεται επίσης να είναι

ανθεκτικό στις θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Το νέο στέλεχος είναι «απόγονος» της ποικιλίας Δέλτα+ που ενοχοποιείται για νέα έξαρση κρουσμάτων σε Ινδία και Βρετανία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το στέλεχος Δέλτα+ πιθανότατα θα επικρατήσει στην πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Delta Plus, το οποίο δεν έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, διαφέρει από το Δέλτα επειδή φέρει τη μετάλλαξη K417N, η οποία είχε ανιχνευθεί προηγουμένως και στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή Βήτα.

Η μετάλλαξη επηρεάζει το σχήμα της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι το Δέλτα+ ίσως είναι ανθεκτικό στα αντισώματα και δεν αποκλείεται να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Το Δέλτα+ ενδέχεται να έχει μικρό πλεονέκτημα στην εξάπλωση μεταξύ ανθρώπων που είχαν μολυνθεί νωρίτερα στη διάρκεια της πανδημίας, ή μεταξύ αυτών που έχουν περιορισμένη ή μερική ανοσία» δήλωσε στο BBC ο δρ Τζέρεμι Κάμιλ, ιολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.

Τόνισε πάντως ότι μέχρι στιγμής «δεν έχουμε σοβαρό λόγο να πιστεύουμε ότι είναι πιο επικίνδυνο από το Δέλτα».

Πιο δυσοίωνη ήταν η εκτίμηση του Σαχίντ Τζαμίλ, ιολόγου του Πανεπιστημίου του Σόνιπατ στην Ινδία. «Πιθανότατα έχει την ικανότητα να ξεφεύγει από την ανοσία» είπε στους New York Times. «Κι αυτό επειδή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του αρχικού στελέχους Δέλτα σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του στελέχους Βήτα» εξήγησε.

«Η μετάλλαξη K417N προσελκύει ενδιαφέρον καθώς είναι παρούσα και στο στέλεχος Βήτα που φέρεται ικανό να διαφεύγει από τα αντισώματα» ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το ινδικό υπουργείο Υγείας.

Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Ινδίας, που κήρυξε το Δέλτα+ «στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος», εν μέρει επειδή τα κρούσματα παραμένουν σχετικά λίγα.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ότι η εξάπλωση του Δέλτα+ παρακολουθείται, ωστόσο μέχρι στιγμής το αρχικό στέλεχος Δέλτα θεωρείται σημαντικότερη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Πιο ανήσυχος εμφανίστηκε ο κορυφαίος ινδός ιολόγος Σαχίντ Τζαμίλ, ο οποίος επισήμανε ότι η μετάλλαξη K417N είναι γνωστό ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Μέχρι τις 16 Ιουνίου είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 197 κρούσματα του Δέλτα+ + σε 11 χώρες: Βρετανία (36), Καναδάς (1), Ιαπωνία (15), Νεπάλ (3), Πολωνία (9), Πορτογαλία (22), Ρωσία (1), Ελβετία (18), Τουρκία (1) και ΗΠΑ (83).

Keywords
Τυχαία Θέματα