Ανοίγουν σύνορα και μαγαζιά, «κλείνουν» τα εμβολιαστικά κέντρα

Δεν έχουν πια έλλειψη οι μάσκες στα σουπερμάρκετ και στα φαρμακεία και έτσι θα εξακολουθήσει να συμβαίνει από την Πρωτομαγιά και στο εξής. Μάσκες θα φοράμε μόνο στους εσωτερικούς χώρους, όσοι θέλουν, καθώς πλέον το καλοκαίρι που ανοίγεται μπροστά μας αποχαρακτηρίζεται από την πανδημία.

Οι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση των επιδημιολογικών

δεικτών επιστήμονες, διαπιστώνουν αποσυμπίεση της κατάστασης, αποκλιμάκωση των περισσότερων σκληρών δεικτών. Μία τάση που συμπλέει με την μύχια επιθυμία αυτών και των κυβερνώντων να θέσουν τη χώρα σε νέα τροχιά, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ορια κατάρρευσης

Τα τελευταία δύο χρόνια, κοινωνία και οικονομία έφτασαν στα όρια της κατάρρευσης, όμως ο συνδυασμός του εμβολιασμού ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού και της επικράτησης μίας λιγότερο επικίνδυνης μετάλλαξης, αναπτέρωσαν τις προσδοκίες.

Κρίνοντας – όπως και κάθε άλλη οικονομία  – ότι το άνοιγμα στον τουρισμό είναι επιβεβλημένο, η χώρα βλέποντας ότι τα πρώτα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη έλευση εκατομμυρίων τουριστών.

Ούτε ένα ευρώ

Η προσπάθεια να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, γίνεται εμφανής με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού όχι μόνο για τους τουρίστες που θα έρθουν εδώ απ’ όλο τον κόσμο αλλά και για τους ντόπιους ανεμβολίαστους, που θα μπορούν να ψωνίζουν, να τρώνε και να πίνουν χωρίς προσκόμματα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι η πανδημία βρίσκεται σε διαρκή αποκλιμάκωση τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ήπια αύξηση της επιδημίας στο νότιο ημισφαίριο το οποίο μπαίνει στη χειμερινή περίοδο και σε μια διαδικασία αυξημένης μεταδοτικότητας.

«Θεωρούμε ότι ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η επιδημία στο νότιο ημισφαίριο θα έχουμε αντίστοιχες προσδοκίες και για τη δική μας χειμερινή περίοδο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ξανά οι αριθμοί

Το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας, και ενώ οποιοσδήποτε περιορισμός ή ενδοιασμός για συνωστισμό σε κλειστούς χώρους είχε αρθεί, τα επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν μείωση κατά 19%  στον αριθμό των διαγνώσεων και κατά 39% στους θανάτους. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε υποχώρηση της τάξης του 13%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 20%.

«Συνολικά βλέπουμε διαρκή αποκλιμάκωση και στην Ελλάδα συμβατή με την ύφεση της επιδημίας στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ομως με τον αριθμό των νεκρών να μην σταθεροποιείται σε μικρά νούμερα, και τον μηχανισμό εξέλιξης του ιού να παραμένει ακατανόητος, η μετάβαση της χώρας σε κατάσταση κανονικότητας, εγκυμονεί κινδύνους.

Το μυστήριο

Με τον πρώτο από αυτούς να μην είναι άλλος από την μυστηριώδη οξεία ηπατίτιδα. Αξίζει να σημειωθεί πως μερικές φορές η αιτία της ηπατίτιδας δεν ανευρίσκεται. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν ειδικοί μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «The Gurdian», τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις που οδηγούν ακόμα και σε ηπατική ανεπάρκεια είναι ιδιαίτερα σπάνιες σε παιδιά.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια με ειδίκευση στις μολυσματικές ασθένειες και κλινική γιατρός στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Perth» στην Αυστραλία, Asha Bowen, υπογραμμίζει πως «αυτό είναι σίγουρα ασυνήθιστο. Δεν μπορώ να θυμηθώ πολλές φορές στην καριέρα μου όπου έχουμε αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο».

Ασυνήθιστο

Και προσθέτει: «Αυτό που είναι ασυνήθιστο είναι ότι πρόκειται σε ορισμένες περιπτώσεις για κεραυνοβόλο ηπατίτιδα», δηλαδή για μια ταχέως εξελισσόμενη και απειλητική κατάσταση. «Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο στην παιδική ηλικία. Και μας έχει θέσει όλους σε εγρήγορση».

Η ειδικός μάλιστα φαίνεται να μην έχει… πειστεί ακόμη πως ο αδενοϊός 41 είναι ο ένοχος, παρότι τα υπάρχοντα δεδομένα τον δείχνουν ως τον βασικό ύποπτο. Και αυτό διότι κατά το παρελθόν δεν έχει συνδεθεί με εκδήλωση ηπατίτιδας σε παιδιά. «Συνεπακόλουθα, υπάρχει αβεβαιότητα εάν αποτελεί τον απόλυτο αιτιολογικό παράγοντα».

Ποιοι εμπλέκονται

Ακόμα μία υπόθεση είναι ότι τα συνεχόμενα lockdowns εν μέσω πανδημίας έθεσαν τα παιδιά σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους να αποδυναμωθεί. Ωστόσο, σε κάθε υπόθεση που διατυπώνεται εγείρονται νέα ερωτήματα. Για παράδειγμα, στη Βρετανία οι μαθητές δημοτικού δεν φορούσαν μάσκες και ήταν εκτεθειμένοι σε ιούς όλο το περασμένο διάστημα.

Συνεπακόλουθα, οι μελέτες συνεχίζονται, με τους επιστήμονες να εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και περιβαλλοντικοί παράγοντες ή άλλοι ιοί. Κάποιοι πιστεύουν ότι εισερχόμαστε σε μία περίοδο όπου η ανθρωπότητα θα είναι περισσότερο ευάλωτη σε ιούς που θα αναδύονται υπό άγνωστες συνθήκες με κλιμακούμενη δυνατότητα μολυσματικής δράσης.

Πόσες δόσεις

Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης λέει ότι η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους  θα παραμείνει υποχρεωτική για τουλάχιστον ολόκληρο τον Μάιο ενώ η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα κρίνει τις αποφάσεις από Ιούνιο και μετά.

Αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα για το οποίο θα απαντήσει το ECDC. Εξήγησε ότι στόχος είναι ένα ετήσιο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού, ωστόσο εάν δεν έχει παρασκευαστεί εγκαίρως από τις εταιρίες ενδέχεται να χρειαστεί μια ενισχυτική δόση.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: 2.862 κρούσματα σε Αττική, 850 σε Θεσσαλονίκη

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο: Αίτημα για βρέφη και νήπια κατέθεσε η Moderna στις ΗΠΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα