Ανοικτό αφήνει ο Πέτσας το ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Την ελληνική στρατηγική απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ξεδίπλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών στον ΟΗΕ προκειμένου να καταγγείλει το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως αφήνει «παράθυρο» για τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

σε περίπτωση που χρειαστεί μία τέτοια πρωτοβουλία.

Μιλώντας στο Πρώτο Θέμα και ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο κ. Πέτσας απάντησε «κρατούμε την πρωτοβουλία σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Αν χρειαστεί στο μέλλον συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα το κάνουμε».

Μιλώντας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συγκαλείται σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι προσδοκά καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.

Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικού σκάφους από την Τουρκία στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «ευχόμαστε στο στάδιο αυτό ότι το πλαίσιο των δηλώσεων δεν θα κλιμακωθεί με αποστολή τουρκικού πλοίου στην Κρήτη».

Διπλωματικός «πυρετός»

«Ο διπλωματικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός υπάρχει. Σε αυτή την ώρα είμαστε σε επίπεδο δηλώσεων. Δεν διανοούμαστε κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα ή την ανακήρυξη ΑΟΖ ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «εμείς σχεδιάζουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Μιλώντας για τη Λιβύη είπε ότι «είναι σε μια δύσκολη κατάσταση το εσωτερικό της χώρα και αυτό ενδεχομένως να επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία» τονίζοντας ότι είναι «ξεκάθαρη η καταδίκη από τις ΗΠΑ της τουρκικής προκλητικότητας».

Κουμουτσάκος: «Πειρατική» η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε χαρακτηρίσει «πειρατική» τη συμφωνία που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ αναφερόμενος στον Φαγέζ αλ Σαράζ, τον αποκάλεσε «πρωθυπουργό της Τρίπολης».

«Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι θεμελιωδώς παράνομη. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες την έχουν χαρακτηρίσει παράνομη. Έχουν τονίσει πως παραβιάζει γεωγραφικά δεδομένα. Δεν είναι συμφωνία είναι κοινό ανακοινωθέν» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη συμφωνία Άγκυρας – Λιβύης.

Η Τουρκία, πρόσθεσε,  αγνοεί θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κινείται εκτός νομιμότητας. «Έχουμε πολλούς παράγοντες ισχύος στα χέρια μας. Η Ελλάδα δε θα δεχτεί ούτε συζήτηση αμφισβήτησης εδάφους της. Yπάρχει προϊούσα απομόνωση της Τουρκίας, όλοι οι μεγάλοι παίκτες είπαν ότι η συμφωνία είναι παράνομη» σχολίασε ο υπουργός.

Διευκρίνισε ότι η Άγκυρα θα βάλει κι αλλά ζητήματα -πέραν της οριοθέτησης της Υφαλοκρηπίδας – σε περίπτωση συνυποσχετικού προσφυγής των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διεκδικώντας να γκριζάρει ελληνικά νησιά.

Αποσαφήνισε επίσης ότι η Λιβύη ήταν πάντα ένας δύσκολος συνομιλητής στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει από το 2004 για τον καθορισμό ΑΟΖ αμφισβητώντας την επήρεια μιας σειράς νησιών όπως οι Στροφάδες η Σαπιέντζα και η Γαύδος.

Διπλωματικό «ασπίδα» κατά των τουρκικών προκλήσεων

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στις Βρυξέλλες ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει το τουρκολιβικό σύμφωνο και τα όσα «αγεωγράφητα και ανιστόρητα» περιλαμβάνει όπως έχει πει ο ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται διπλωματικές κινήσεις τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο με απώτερο στόχο την ενίσχυση των συμμαχιών υπέρ της Ελλάδας στη διένεξη που υπάρχει με τη γειτονική χώρα.

Ο Νίκος Δένδιας έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με ομολόγους του από σημαντικές χώρες της περιοχής ενώ την Τετάρτη έρχεται στη χώρα μας ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ που έχει καταδικάσει το σύμφωνο με την Τουρκία ο οποίος – μεταξύ άλλων – θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Κώστα Τασούλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα