Αντεπίθεση Αιγύπτου για Λιβύη: Δεν θα την αφήσουμε σε χέρια τρομοκρατών

Τη βεβαιότητα ότι η Αίγυπτος δεν θα διστάσει να λάβει κάθε μέτρο για να εμποδίσει να τεθεί η Λιβύη υπό τον έλεγχο τρομοκρατικών ομάδων και ένοπλων παραστρατιωτικών, εξέφρασε ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, απευθυνόμενος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην αφρικανική χώρα.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας,

χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία, προειδοποίησε για τις συνέπειες των ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος που σχετίζονται με τη στήριξη τρομοκρατικών ομάδων και πολιτοφυλακών μεταφέροντας ξένους μισθοφόρους και τρομοκράτες από τη Συρία στη Λιβύη με έναν τρόπο που αποσταθεροποιεί την εσωτερική ασφάλεια της Λιβύης και αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των αραβικών χωρών.

«Μακριά από ξένες παρεμβάσεις» το μήνυμα του Αραβικού Συνδέσμου

Από την πλευρά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης για τη Λιβύη, τονίζοντας την «ανάγκη αποκατάστασης του εθνικού κράτους της Λιβύης και του ρόλου των θεσμικών οργάνων του στην υπηρεσία του λαού της Λιβύης, μακριά από ξένες παρεμβάσεις».

Εξάλλου, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε με ικανοποίηση την πρωτοβουλία του αιγύπτιου προέδρου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, καθώς και όλες τις διεθνείς προσπάθειες που αναζητούν την ειρήνη, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση της σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω πρωτοβουλία ως παράδειγμα «εποικοδομητικών προτάσεων» που «έτυχε θερμής υποδοχής σε περιφερειακό, διεθνές επίπεδο και σε αραβικό επίπεδο».

Τέλος, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, γενικός γραμματέας Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, καταδίκασε τη «συστηματική στρατολόγηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών» στη Λιβύη και επεσήμανε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι ενάντια σε όλες τις μορφές ξένης επέμβασης στη Λιβύη και σε «οποιαδήποτε στρατιωτική λύση» στη εν λόγω σύγκρουση.

Ανέφερε, δε, ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει μόνο ολοκληρωμένη πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Αραβικού Συνδέσμου και τις διαπραγματεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Οι αλληλοκατηγορίες Γαλλίας – Τουρκίας

Κι ενώ το διπλωματικό πόκερ για το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την κατάσταση να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, Παρίσι και Άγκυρα ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες.

Σήμερα, η Τουρκία κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «παίζει επικίνδυνο παιγνίδι» στηρίζοντας τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της Τρίπολης, επιστρέφοντας την κατηγορία που είχε χρησιμοποιήσει την προηγουμένη ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έναντι της Άγκυρας.

«Με την υποστήριξη που προσφέρει εδώ και χρόνια στους παράνομους παράγοντες, η Γαλλία φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη. Από την άποψη αυτή, στην πραγματικότητα η Γαλλία είναι αυτή που παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Την Δευτέρα, ο Μακρόν δήλωσε πως η Τουρκία «παίζει επικίνδυνο παιγνίδι» στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης έναντι των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

«Αν ο Μακρόν έβαζε τη μνήμη του να λειτουργήσει και χρησιμοποιούσε τη λογική του, θα θυμόταν πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Λιβύη οφείλονται στις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ που υποστηρίζει» αναφέρει ο Ακσόι σε ανακοίνωσή του.

«Παρόλο που ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να κρύψει αυτή την πραγματικότητα εκτοξεύοντας αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, ο λιβυκός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα του η Γαλλία επιδιώκοντας τα εγωιστικά συμφέροντά της», υποστήριξε επίσης ο τούρκος εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα