Αντιγριπικό εμβόλιο, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού (με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες), εν όψει του εποχικού κύματος γρίπης που βρίσκεται προ των πυλών. Και παρότι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας λειτουργούν ως «φράχτης» που εμποδίζει την επέλαση του ιού, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο πληθυσμός δεν πρέπει να εφησυχάζει.

Και επαναλαμβάνουν - όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή - ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο (και συγκεκριμένα στις αρχές Νοεμβρίου),  συμπληρώνοντας ότι η έγκαιρη πρόληψη είναι το πλέον αποτελεσματικό

όπλο.

Και αυτό διότι μετά το τσίμπημα της ένεσης απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη της ανοσολογικής απάντησης. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και ο καθυστερημένος εμβολιασμός μπορεί να είναι επωφελής, γι' αυτό και τα εμβόλια προσφέρονται καθ' όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης - ακόμα και τον Ιανουάριο ή αργότερα.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα πάντα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το... μανίκι τους πρέπει να σηκώσουν οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς επίσης παιδιά (έξι μηνών και άνω) και ενήλικοι με χρόνια νοσήματα. Ιδιαίτερη έμφαση όμως δίδουν οι ειδικοί και στην ανάγκη προστασίας των εγκύων, λεχωίδες και θηλάζουσες, των ατόμων με νοσογόνο παχυσαρκία και των κλειστών πληθυσμών (όπως είναι οι εσωτερικοί σπουδαστές).

Ασπίδα προστασίας

Ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας γύρω από τους ανθρώπους που διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών. Γι' αυτό και πλέον προτείνεται ένα «μεικτό» σύστημα, με τους ειδικούς να συνιστούν τον εμβολιασμό όλων των μελών - ακόμα και των παιδιών και των ενηλίκων που δεν έχουν πρόβλημα υγείας - ώστε να μην περάσει ο ιός της γρίπης σε ένα ευάλωτο μέλος της οικογένειας.

Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική καταγραφή στη χώρα μας, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) η δραστηριότητα της γρίπης ήταν χαμηλή το περασμένο διάστημα (14-20 Οκτωβρίου), γεγονός που αποδίδεται (και) στην καλοκαιρία.

Ειδικότερα έχει καταγραφεί μόνο ένα «εισαγόμενο» κρούσμα σοβαρής μορφής της γρίπης. Αφορούσε 71χρονο ταξιδιώτη, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς δεν είχε εμβολιαστεί.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμα ένας «εχθρός» για τη δημόσια υγεία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, συνεχίζει να επελαύνει στη χώρα μας, γεγονός που επίσης συνδέεται με το παρατεταμένο... καλοκαίρι που ευνοεί την ανενόχλητη κυκλοφορία (μολυσμένων) κουνουπιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα