Αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού φτιάχτηκαν από εξωγήινα μέταλλα

Δύο μεταλλικά αντικείμενα που περιλαμβάνονται στον αρχαίο Θησαυρό της Βιλένα στην Ισπανία αποκαλύπτεται ότι έχουν πραγματικά εξωγήινη προέλευση.

Πρόκειται για ένα βραχιόλι και μια κεφαλή σκήπτρου, δύο αντικείμενα που κατασκευάστηκαν από σίδηρο πριν ξεκινήσει η Εποχή του Σιδήρου.

Ο σίδηρος όμως δεν εξορύχθηκε από τη Γη αλλά προήλθε από μετεωρίτες, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Ο Θησαυρός της

Βιλένα (εικόνα πάνω), μια συλλογή από 66 αντικείμενα, τα περισσότερα από χρυσό, ανακαλύφθηκε το 1963 κοντά στο Αλικάντε της Ισπανίας και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα μεταλλουργίας της Εποχής του Χαλκού, όχι μόνο στην Ιβηρική Χερσόνησο αλλά και σε όλη την Ευρώπη, αναφέρει το Science Alert.

Τα δύο σιδερένια αντικείμενα της συλλογής παρέμεναν για καιρό μυστηριώδη, δεδομένου ότι ο θησαυρός χρονολογείται μεταξύ του 1500 και του 1200 π.Χ, πολύ πριν αρχίσει η Εποχή του Σιδήρου στην περιοχή γύρω στο 850 π.Χ.

Το σιδερένιο βραχιόλι έχει πλάτος 8,5 εκατοστά (Villena Museum)

Στην πραγματικότητα, βέβαια, υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα αρχαίων τεχνουργημάτων που κατασκευάστηκαν από μετεωριτικά μέταλλα πριν από την Εποχή του Σιδήρου. Το διασημότερο είναι το σιδερένιο εγχειρίδιο που βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών, υπάρχουν όμως και άλλα σιδερένια όπλα της Εποχής του Χαλκού.

Όπως φαίνεται, η κατεργασία σιδερένιων μετεωριτών ήταν πιο εύκολη για τους μεταλλουργούς της εποχής συγκριτικά με την εξόρυξη και επεξεργασία του σιδήρου από ορυχεία.

Και ευτυχώς υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσει κανείς τον σίδηρο εξωγήινης προέλευσης, αφού η περιεκτικότητά του σε νικέλιο είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στον ορυκτό σίδηρο.

Η περίτεχνη κεφαλή σκήπτρου έχει διάμετρο μόλις 4,6 εκατοστά (Villena Museum)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βιλένα που φιλοξενεί τη συλλογή έκανε δεκτό το αίτημα ερευνητών να εξετάσουν τα δύο σιδερένια αντικείμενα με φασματοσκοπία μάζας, με την οποία μπορεί να προσδιοριστεί η χημική σύσταση ενός υλικού.

Παρόλο που τα δύο αντικείμενα ήταν διαβρωμένα και σκουριασμένα, τα αποτελέσματα των μετρήσεων υποδεικνύουν ότι ο σίδηρος έχει μετεωριτική προέλευση, αναφέρει η ομάδα του Σαλβαντόρ Ροβίρα-Λόρενς, πρώην διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ισπανίας.

«Τα διαθέσιμα δεδομλενα υποδεικνύουν ότι το κάλυμμα [σκήπτρου] και το βραχιόλι από τον Θησαυρό της Βιλένα είναι τα πρώτα δύο αντικείμενα από μετεωριτικό σίδηρο στην Ιβηρική Χερσόνησο» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Trabajos de Prehistoria.

Τα ευρήματα, επισημαίνουν, δείχνουν ότι η μεταλλουργία της Εποχής του Χαλκού ήταν πιο προηγμένη από ό,τι νομίζαμε και επέτρεπε την κατεργασία των μικρών ποσοτήτων σιδήρου που φτάνει στην επιφάνεια της Γης κατά την πτώση μετεωριτών.

Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι της Εποχής του Χαλκού δεν γνώριζαν πώς να χρησιμοποιούν τον σίδηρο της Γης, αξιοποιούσαν όμως εξωγήινους φυσικούς πόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα