Αντιπολιτευτικά «πυρά» κατά Μητσοτάκη

Έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τόσο οι αρμόδιοι τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και τα επιτελεία των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη για την οικονομία, την ανάπτυξη, το προσφυγικό, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς και τη συζήτηση για το

ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε πάνω από 2,5 ώρες για να επιβεβαιώσει πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Με την ευκαιρία αυτή, τον ενημερώνουμε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος απέρριψε για να τη διεκδικήσει κάποτε, στο αόριστο μέλλον, δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ήταν μια ρεαλιστική προοπτική καθώς καμία συμφωνία δεν παραβιαζόταν και τα χρήματα των εταίρων ήταν διασφαλισμένα. Μπορεί να τον ενοχλεί, αλλά κάποια στιγμή οφείλει να το συνειδητοποιήσει: η χώρα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Μέχρι να συμβεί αυτό, ας φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε. Δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του “τεχνοκράτη” πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αχτσιόγλου: Επιστροφή στο μνημόνιο

Σχολιάζοντας τα εργασιακά, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για αντεργατικές παρεμβάσεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να εμφανίσει ως δήθεν προστατευτικές για τους εργαζόμενους.

«Πρέπει να γνωρίζει όμως ότι δεν απευθύνεται σε ανόητους» σημείωσε η κυρία Αχτσιόγλου δίνοντας τη δική της ερμηνεία στα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. «Πρόκειται για μια σαφή επιστροφή σε μνημόνιο σε ότι αφορά τα εργασιακά» ανέφερε και συμπλήρωσε πως με την κατάργηση του νόμου για τις υπερωρίες οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασιακή επισφάλεια.

Χθες στη #ΔΕΘ2019, ο κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε τις επόμενες αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησής του,παρουσιάζοντάς τες ως δήθεν προστατευτικές για τους εργαζόμενους. Πρέπει να γνωρίζει όμως ότι δεν απευθύνεται σε ανόητους.

https://t.co/sjxD7Tw50l

— Έφη Αχτσιόγλου (@E_Achtsioglou) September 8, 2019

Όπως τόνισε η πρώην υπουργός Εργασίας, «προανήγγειλε ότι θα καταργήσει το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών. Με το νόμο αυτό ξεκίνησε να ρυθμίζεται ένα μαύρο τοπίο της ελληνικής αγοράς εργασίας όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που δηλώνονται». «Χαρακτηριστικό πεδίο όπου βοήθησε ο συγκεκριμένος νόμος ήταν ο χώρος των τραπεζών όπου μετά από πολλά χρόνια αυθαιρεσίας άρχισαν να τηρούνται τα ωράρια των εργαζομένων και επέστρεφαν σπίτι τους στην ώρα τους ή πληρώνονταν όπως ορθώς ο νόμος ορίζει τις υπερωρίες τους» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά στη θέσπιση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης η κυρία Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι θεσμοθετήθηκε από το 2011 και ουδέποτε εφαρμόστηκε και τώρα ο πρωθυπουργός την επαναφέρει για να «ρίξει στάχτη στα μάτια για την κατάργηση των κανόνων για τις υπερωρίες που σχεδιάζει».

Όπως τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου: «Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να καλλωπίσει την παραπάνω κατάργηση και νομίζοντας ότι μιλάει σε άσχετους, είπε ότι θα θεσπίσει την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Γνωρίζει φυσικά -και αν δεν γνωρίζει να ενημερωθεί- ότι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσμοθετήθηκε το 2011 και ουδέποτε εφαρμόστηκε»

«Είναι, δε, λιγάκι προκλητικό για τη λογική να λέει, έστω και ως ρητορικό σχήμα, ότι η δήλωση των υπερωριών είναι μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος για μια μικρή επιχείρηση, αλλά η κάρτα εργασίας δεν είναι. Αλλά φυσικά μια τέτοια συζήτηση θα είχε νόημα αν δεν ήταν περί όνου σκιάς. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε ότι μπορεί να μας ρίξει στάχτη στα μάτια για την κατάργηση των κανόνων για τις υπερωρίες που σχεδιάζει» υποστήριξε.

Παράλληλα, η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας οδηγούν σε επιστροφή στο μνημόνιο. «Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στη χώρα το 2018. Εξήγγειλε ότι στο εξής οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρεκκλίνουν προφανώς επί το δυσμενέστερο από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης καταργείται» τόνισε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επιμένοντας να μας θεωρεί ανόητους, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης μιλώντας για αναχρονιστικό θεσμό που με το που καταργήθηκε έφερε ρεκόρ στις προσλήψεις» πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η κυρία Αχτσιόγλου.

Κατρούγκαλος: Όχι σε εκλογή του ΠτΔ από 151 βουλευτές

Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για τις αλλαγές στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας σχολίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε την αντίθεσή του στα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η επιχείρηση πλήρους άλωσης του κράτους και κομματικοποίησης των θεσμών κλιμακώθηκε στη ΔΕΘ, με την προαναγγελία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από 151 μόνο βουλευτές».

Η επιχείρηση πλήρους άλωσης του κράτους κ κομματικοποίησης των θεσμών κλιμακώθηκε στη ΔΕΘ: Ο ΠΘ προανήγγειλε εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας από 151 βουλευτές. Πρόκειται για ευτελισμό του θεσμού, παραβίαση της κατεύθυνσης της Αναθεωρητικής Βουλής κ του πνεύματος του Συντάγματος.

— George Katrougalos (@gkatr) September 8, 2019

«Πρόκειται για ευτελισμό του θεσμού, παραβίαση της κατεύθυνσης της Αναθεωρητικής Βουλής και του πνεύματος του Συντάγματος» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, συμπληρώνοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να μπορεί να επιτελεί το έργο του ως ρυθμιστής του πολιτεύματος πρέπει να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και όχι μόνον την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ξανθός: Απογοητευτικό το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία

«Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα στοιχειώδες σχέδιο για την Υγεία στη Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Εκτός από την εξαγγελία επενδύσεων από φαρμακευτικές εταιρείες, αρκετές από τις οποίες έχουν εδώ και καιρό δρομολογηθεί, οι αναφορές του στην Υγεία βρίθουν γενικοτήτων (π.χ. ότι η Υγεία αποτελεί στοιχείο της πολιτικής «Ανάπτυξη για όλους», ότι «ο ιατρικός τουρισμός αυξάνει τα δημόσια έσοδα» ή ότι θα γίνει «πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης») και ανακριβειών (π.χ. ότι θα γίνουν «προσλήψεις 2.000 νέων γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας»)» ανέφερε στην απάντησή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, συμπληρώνοντας ότι «αυτές οι αναφορές δεν συνιστούν εφαρμοσμένη πολιτική Υγείας αλλά ευχολόγιο χωρίς κανένα εχέγγυο υλοποίησης».

«Το ερώτημα λοιπόν είναι σαφές: τι θα κάνει η ΝΔ απέναντι σ τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης για το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος, που αποτελούν ζωτική ανάγκη για το ΕΣΥ και αναβαθμίζουν τη δημόσια φροντίδα Υγείας; Θα τις ολοκληρώσει ή θα τις ακυρώσει, επειδή πιστεύει ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα αλλά αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα;» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση δε θέλει να δεσμευτεί για τον κανόνα των προσλήψεων

Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας κατηγόρησε η πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με τις εξαγγελίες του από τη ΔΕΘ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

«Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να μην δεσμευτεί για τον κανόνα 1:1 στις προσλήψεις του δημοσίου και ειδικά ως προς τις αναγκαίες προσλήψεις για την Παιδεία, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα,» σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει άλλες προτεραιότητες που δεν τις ομολογεί και κυρίως δεν θέλει να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τον κανόνα των προσλήψεων τα επόμενα χρόνια».

Γεννηματά: Για λίγους η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας ότι «η δική του ανάπτυξη είναι μόνο για λίγους».

Όπως τόνισε η κυρία Γεννηματά, αυτό φάνηκε από όσα είπε ο πρωθυπουργός, αλλά και «την αρνητική του στάση για τις κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων και βέβαια φάνηκε γιατί για άλλη μια φορά αρνείται να διαπραγματευτεί για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Aκούσαμε τον κ. Μητσοτάκη. Φάνηκε ότι η ανάπτυξη, η δική του ανάπτυξη είναι μόνο για λίγους. Φάνηκε από τα όσα είπε, την αρνητική του στάση για τις κλαδικές συμβάσεις & βέβαια φάνηκε γιατί για άλλη μια φορά αρνείται να διαπραγματευτεί για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. pic.twitter.com/4CFnLmL7Fs

— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) September 8, 2019

«Μία μείωση που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» συμπλήρωσε η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης το άφησε «στα χέρια της κας Λαγκάρντ».

«Φαίνεται ότι θεωρεί ότι πρέπει η Ελλάδα να επαιτεί και όχι να διεκδικεί αυτό που είναι σωστό για να διαμορφώσει το μέλλον που της αξίζει» κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΜέΡΑ25: Η εξαπάτηση των πολιτών συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται

Την «εκκωφαντική σιγή» του πρωθυπουργού σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα «περιβαλλοντοκτόνα σχέδια για τις Σκουριές» και την «εξαπάτηση των πολιτών που συνεχίζεται» καταδεικνύει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την παρουσία του πρωθυπουργού στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως τα περιθώρια κινήσεων που του επιτρέπουν οι δανειστές είναι εξαιρετικά περιορισμένα -το μόνο μέτρο που έχει κάποιο ειδικό βάρος είναι η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, αλλά και πάλι είναι κενό γράμμα ως προς τον αναπτυξιακό ρόλο που θέλει να επιτελέσει η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο όσο παραμένει η 100% προκαταβολή φόρου, για την οποία δεν έγινε η παραμικρή αναφορά. Άλλες εξαγγελίες είτε θα ισχύσουν μόνο για ένα χρόνο, είτε ενδέχεται να ισχύσουν σε «εύθετο» χρόνο που ελπίζουμε να είμαστε ακόμη ζωντανοί» αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «θα είναι αμείλικτος στην εργοδοτική αυθαιρεσία», σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν φάνηκε στις δύο τροπολογίες Βρούτση (κατάργηση βάσιμου λόγου απόλυσης και παροχή προνομίου να αυθαιρετούν εργοδοτικά οι μεγαλοεργολάβοι).

«Δεν είναι ιδιαίτερα μακρινή η περυσινή ΔΕΘ, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατράνωνε πως «θα καταψηφίσει και θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών»», τονίζοντας ότι «η μόνη αναφορά που υπήρχε στην ομιλία του αφορούσε… τα μακεδονικά προϊόντα και την προστασία τους».

Η σιγή ιχθύος που τηρήθηκε στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη για την Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει κάτι σημαντικό για τους πολίτες: πως πρέπει να λαμβάνουν τα λόγια του στην φετινή #ΔΕΘ2019 με την ίδια φερεγγυότητα με την οποία έπρεπε να λάβουν τα περσινά. Δηλαδή, απολύτως μηδενική.

— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) September 8, 2019

«Προφανώς, οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην φετινή ΔΕΘ με την ίδια σοβαρότητα και την ίδια φερεγγυότητα με την οποία αποδεικνύεται εκ των υστέρων πως έπρεπε να λάβουν τα περσινά. Δηλαδή, απολύτως μηδενική. Η εξαπάτηση των πολιτών συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται» πρόσθεσε το ΜέΡΑ25.

Keywords
Τυχαία Θέματα