Αντίστροφη μέτρηση για 16.000 προσλήψεις

Την ευθυγράμμιση στον κανόνα 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση, αλλά και τη σαφή προτεραιοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης του τομέα της υγείας, με «χαμένους» συνεπώς άλλους δημόσιους φορείς, περιλαμβάνει ο φάκελος «Προσλήψεις» για το 2024.

Με βάση τις επιταγές του επιτελικού κράτους, ο προγραμματισμός κλειδώνει οριστικά σε δύο μήνες και συγκεκριμένα σε συνεδρίαση, υπό τον Πρωθυπουργό, στο τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, ωστόσο ήδη μπαίνει ο πρώτος πήχης ή ακριβέστερα ένα ταβάνι, εν αναμονή των επίσημων αιτημάτων.

Εγκυρες

πηγές δείχνουν προσώρας τον κυβερνητικό προσανατολισμό για 16.000 νέες μόνιμες προσλήψεις. «Και από αυτές μια μεγάλη μάζα θα κατευθυνθεί άμεσα και στοχευμένα με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες στην υγεία.

Οπωσδήποτε θα υπάρξουν πολλαπλάσια αιτήματα και μοιραία θα υπάρξουν και οι… δυσαρεστημένοι» όπως το θέτει ενημερωμένη πηγή. Στο φόντο υπάρχει άλλωστε η δημόσια δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για 10.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας, ενώ ως σινιάλο για αυτή την προτεραιοποίηση επιχειρήθηκε και με την ενεργοποίηση (από προχθές και έως την Παρασκευή 28 Ιουλίου) της πλατφόρμας loipoepikouriko.moh.gov.gr για 250 άμεσες προσλήψεις για πληρώματα του ΕΚΑΒ στον τομέα Αθηνών.

Πρόκειται για διασώστες - επικουρικό προσωπικό πλην ιατρών - και σκοπός της εν λόγω εφαρμογής είναι τόσο να επιταχύνεται η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου όσο και να καταγράφεται ο αριθμός των ενδιαφερομένων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο του περσινού Σεπτεμβρίου είχε ανάψει πράσινο φως σε συνολικά 15.641 προσλήψεις βάσει του κανόνα 1:1, ωστόσο ο τελικός αριθμός ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος καθώς εκκρεμούσαν δεσμεύσεις προηγούμενων ετών.

Σε σχέση με τα αιτήματα από τους δημόσιους φορείς, η… δυσαρέσκεια την οποία αναμένουν οι κυβερνητικοί να εκφραστεί και στο προσεχές φθινόπωρο αποτυπώνεται στο γεγονός ότι είχαν ξεπεράσει τότε τα 35.500, με τις τελικές εγκρίσεις να αφορούν κυρίως (σε ποσοστό πάνω από 80%) υψηλές θέσεις -  Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Μια κατεύθυνση που οι ίδιες πηγές προδιαγράφουν ότι θα προκριθεί εκ νέου.

Το «εισιτήριο» του Μαρτίου

Μέχρι να κλειδώσουν επίσημα οι 16.000 προσλήψεις για τον επόμενο χρόνο, κατά τον προσχεδιασμό που είναι σε γνώση των «ΝΕΩΝ», δίνεται αγώνας για την απορρόφηση το συντομότερο των επιτυχόντων του γραπτού πανελλαδικού διαγωνισμού που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο (επόμενος διαγωνισμός ΑΣΕΠ πραγματοποιείται το 2025).

Στο πλαίσιο αυτό είναι στα σκαριά προκηρύξεις που σύντομα, όπως λένε οι γνωρίζοντες, θα «τραβήξουν» τους πρώτους υποψηφίους από τη δεξαμενή των επιτυχόντων. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα η κυβέρνηση προσδοκά να καλυφθεί μέρος των αιτημάτων που ετοιμάζουν οι δημόσιοι φορείς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στόχος είναι πριν από το τέλος του 2023 ο αριθμός των επιτυχόντων που θα προσληφθούν να ξεπεράσει τους 6.500. Αυτό σημαίνει ότι άλλοι 8.000 θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για όσες προκηρύξεις ανακοινωθούν την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον επικείμενο προγραμματισμό για το 2024. Επίσης, σε μερικές εβδομάδες - το πιθανότερο εντός Σεπτεμβρίου - αναμένεται και η προκήρυξη για την πρόσληψη των 1.200 δημοτικών αστυνομικών.

Το πρώτο «σκανάρισμα»

Σε κάθε περίπτωση τα αρμόδια υπουργεία συγκεντρώνουν προς το παρόν αιτήματα και είναι αυτά που, μετά το πρώτο θετικό «σκανάρισμα», θα αποστείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών. Υστερα από επεξεργασία της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα διαμορφωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η τελική πρόταση για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, ώστε να επικυρωθεί στο πρώτο φθινοπωρινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Το ζήτημα της επίσπευσης των προσλήψεων, κάτι που το Μαξίμου παραδέχεται ότι αποτελεί ανοιχτή «πληγή» στο Δημόσιο, αλλά και εκείνο της ενίσχυσης του ΑΣΕΠ είναι τα δύο μεγάλα στοιχήματα.

Φάνηκε άλλωστε τόσο από τις συναντήσεις που είχε η Νίκη Κεραμέως με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής όσο και από τις συζητήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρόσφατη σύσκεψη εργασίας στην υπουργική έδρα, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΑΣΕΠ, με στόχο την ανίχνευση αναγκών εκ των προτέρων και την καλύτερη στόχευση στον προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού του δημόσιου τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα