Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Κανείς δεν πληρώνει τα πρόστιμα για τον κοροναϊό

Σχεδόν κανείς δεν πληρώνει τα πρόστιμα για τον Covid-19, την ώρα που η πανδημία καλπάζει στη χώρα μας. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» και σύμφωνα με τα οποία τo 80% των προστίμων που δίνονται σε πολίτες για μη χρήση μάσκας, μη αποστολή SMS και άσκοπες μετακινήσεις δεν πληρώνονται, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που παραπέμπουν αυτές τις καταβολές - λόγω και των οικονομικών δυσχερειών - στο μέλλον, όταν πλέον ζητηθούν από την Εφορία.

Επιπλέον, για το 16% των καταγραφόμενων παραβάσεων υποβάλλονται

ενστάσεις στις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων, με επίκληση κυρίως ιατρικών πιστοποιητικών και ειδικότερα για αναπνευστικά προβλήματα ή και βαρύτατες νόσους. Την ίδια στιγμή, το 56% των υπευθύνων επιχειρήσεων εστίασης στις οποίες είχαν καταγραφεί παραβάσεις δεν έχουν πληρώσει (από τον Μάιο) πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, επικαλούμενοι είτε ότι δεν τους δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, είτε οικονομική δυσπραγία. Ωστόσο, όπως ανέφεραν αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι και νομικοί, πολλοί παραβάτες επενδύουν στο... εμβόλιο ή στον περιορισμό της επιδημίας και σε πιθανές επακόλουθες χαριστικές διατάξεις για μη καταβολή των εν λόγω ποσών.

Οι αποκαλυπτικοί αριθμοί

Από τις αρχές της πανδημίας υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 3.000.000 έλεγχοι, με το ποσοστό των παραβάσεων να υπολογίζεται σε 3%. Αντίστοιχα, τα βεβαιωμένα πρόστιμα υπολογίζονται σε 150.000 με τα οφειλόμενα ποσά να υπερβαίνουν τα 20.000.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τελευταίο 20ήμερο της καραντίνας η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί καθημερινά σε όλη την επικράτεια 55.000 ελέγχους και εντοπίζει περίπου 1.300  παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, 500 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και μη τήρησης προβλεπόμενων αποστάσεων και 5-10 παραβάσεις για παράνομη λειτουργία καταστημάτων. Μόνο από την αρχή του δεύτερου εθνικού lockdown - στις 7 Νοεμβρίου - έχουν βεβαιωθεί 33.500 παραβάσεις. Ποσοστό 37% εξ αυτών εντοπίζονται στην Αττική.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Αμεσης Δράσης που έχει κύριο ρόλο στις καταγραφές των παραβάσεων, από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου στελέχη της έχουν κόψει 8.500 κλήσεις, από τις οποίες δεν έχει πληρωθεί το 80%, ενώ έχουν υποβληθεί 1.350 ενστάσεις (ποσοστό 16%). Οπως αναφέρουν αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι, στις περιπτώσεις των προστίμων των 300 ευρώ υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία των ιδιωτών που επικαλούνται κυρίως ιατρικά προβλήματα. Ωστόσο, στα πρόστιμα των 5.000 ευρώ που αφορούν επιχειρήσεις υπάρχουν παραστάσεις και διατυπώσεις αντιρρήσεων με τη βοήθεια δικηγόρων.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος Ευάγγελος Παπαγιάννης, που χειρίζεται σχετικές υποθέσεις, σημειώνει πως συχνά οι καταστηματάρχες επικαλούνται άγνοια των ισχυόντων μέτρων, αλλά και «στενό» περιθώριο ενημέρωσης και προσαρμογής τους. «Ακόμη, δεν λαμβάνεται υπόψη η κακή οικονομική κατάσταση των καταστηματαρχών και δεν υπάρχει καμιά αναλογικότητα του προστίμου με τον τζίρο των επιχειρήσεων», προσθέτει. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Κυριάκος Κόκκινος, που επίσης ασχολείται με τις σχετικές νομικές ενέργειες, τονίζει ότι παρατηρείται μια υπερβολή στην άσκηση του ελέγχου από τις Αρχές: «Υπάρχουν περιπτώσεις επιβολής προστίμων σε ιδιοκτήτες εστιατορίων ή καφετεριών που ενώ ήταν τα μαγαζιά τους κλειστά τιμωρήθηκαν γιατί οι αστυνομικοί τούς βρήκαν εντός αυτών». Οσον αφορά τις βεβαιώσεις παραβάσεων για μη χρήση μάσκας σε εργαζομένους, συνήθως αυτοί υποστηρίζουν ότι «ήθελαν να πάρουν μία ανάσα», «έτρωγαν το κολατσιό τους σε διάλειμμα» ή ότι ήταν «σε μεγάλη απόσταση από πελάτες», ισχυρισμοί που, όπως εξηγούν νομικοί, συνήθως δεν γίνονται δεκτοί.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, 247 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 261.600 ευρώ που βεβαίωσαν ελεγκτές της την περίοδο Μαΐου - Αυγούστου σε επιχειρήσεις δεν είχαν αποπληρωθεί μέχρι τις 16 Νοεμβρίου! Εκείνο το διάστημα η ΕΑΔ είχε προχωρήσει σε 3.837 ελέγχους επιβάλλοντας συνολικά 444 πρόστιμα που αφορούσαν συνωστισμό ή μη τήρηση άλλων μέτρων σε μπαρ ή παραλιακά μπαρ ανά την επικράτεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα