Από 30 δισ. σε 60 δισ. ευρώ οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες

Έτοιμη δηλώνει η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει στο Διαδίκτυο τα στοιχεία των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα την προσαρμογή στις τρέχουσες διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες των σχετικών ρυθμίσεων περί παροχής εγγύησης του Ελληνικού

Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη πιστώσεων σε τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα.

Το προβλεπόμενο συνολικό ποσό εγγυήσεων καθορίστηκε (από 15 δισ. ευρώ, που ίσχυε) σε 30 δισ. ευρώ, ενώ πλέον, μετά την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, διπλασιάζεται σε 60 δισ. ευρώ. Επίσης το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί να παρέχεται η εγγύηση, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 (από 30 Σεπτεμβρίου 2011 που ίσχυε).

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι προηγήθηκε συνεννόηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος με έγγραφό του έθεσε το θέμα της έγκαιρης λειτουργίας του συστήματος εγγυήσεων. Μάλιστα είπε ότι από το 2008 τα ποσά που έχουν εγκριθεί προς τις τράπεζες είναι συνολικά 155 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από 106 δισ. ευρώ. Και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος». Διευκρίνισε δε ότι τα ποσά αυτά δεν εγγράφονται ούτε στο έλλειμμα ούτε στο χρέος και ως εκ τούτου «δεν επιβαρύνεται ο πολίτης», ενώ υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή «δεν έχει καμία σχέση με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά την εφαρμογή του PSI».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε, εξάλλου, ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για την υιοθέτηση της δανειακής σύμβασης εντός του προσεχούς μηνός: «Βλέπω δύσκολο των Δεκέμβριο, είναι πιθανότερο να πάμε για τον Ιανουάριο. Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα καθώς υπάρχουν ζωτικές ανάγκες της χώρας και κανείς δεν μπορεί να παίζει με αυτές», δήλωσε.

Στο Διαδίκτυο οι λίστες με μεγαλο-οφειλέτες και μεγαλο-καταθέτες εξωτερικού

Τέλος, σχετικά με τις λίστες των μεγαλο-οφειλετών (άνω του 1 εκατ. ευρώ) και μεγαλο-καταθετών του εξωτερικού (άνω των 100.000 ευρώ), ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μέσα στις επόμενες ημέρες (την Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία για τους όρους δημοσιοποίησης που είχε θέσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους στο Διαδίκτυο.

Υπενθυμίζεται, ότι οι σχετικές λίστες βρίσκονται επτασφράγιστα κλεισμένες σε χρηματοκιβώτιο της Βουλής, όπου είχαν αποσταλεί από τον περασμένο μήνα προς ενημέρωση των βουλευτών. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την υπογραφή προσυμφώνου με τις ελβετικές αρχές, βάσει του οποίου θα προβλέπεται ή η καταβολή του σχετικού φόρου με παράλληλη διασφάλιση της ανωνυμίας του καταθέτη, ή η δημοσιοποίηση των στοιχείων του, ενώ θα υπόκειται στον έλεγχο των ελληνικών αρχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα