Αποδείξεις: Η εφαρμογή του appodixi και τα ποσά που θα λάβουν όσοι «καρφώνουν»

Με μία κίνηση «ματ» το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πάει να καταφέρει σε ελάχιστο χρόνο ό,τι δεν έχει συμβεί τα τελευταία 50 χρόνια. Με μία απλή εφαρμογή στο κινητό που μπορεί να κατεβάσει ο οποιοσδήποτε είναι πολύ πιθανό να μπει τέλος στις πλαστές και εικονικές αποδείξεις και στις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές χωρίς καν την παρουσία επίσημου ελέγχου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου τις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί το ποσό που θα

δίνεται σε όσους «καρφώνουν» ηλεκτρονικά στην εφορία εκείνους που έχουν εκδώσει μαϊμού απόδειξη με μία σημαντική παράμετρο. Το ποσό που θα εισπράττουν οι φορολογούμενοι ως επιβράβευση του αποτελέσματος του ελέγχου που πραγματοποίησαν θα το λαμβάνουν ουσιαστικά από το ποσό που θα εισπράττει το κράτος από το πρόστιμο που θα επιβάλει η ΑΑΔΕ στην επιχείρηση που έχει υποπέσει στη σοβαρότατη αυτή φορολογική παράβαση.

Μάλιστα μία σκέψη που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι πολύ πιθανόν να περιληφθεί σε διάταξη νομοσχεδίου είναι η αμοιβή του πολίτη, που μέσω της εφαρμογής «appodixi» εντόπισε την μαϊμού απόδειξη και κατά συνέπεια την πειραγμένη ταμειακή μηχανή, να προκύπτει ως ποσοστό του πρόστιμου που θα επιβληθεί στην επιχείρηση που φοροδιαφεύγει. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη η παράβαση και άρα το πρόστιμο, τόσο υψηλότερη θα είναι η αμοιβή του καταγγέλλοντος.

Ήδη πάνω από 40.000 φορολογούμενοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή appodixi στα κινητά τους (διπλάσιος αριθμός από όσους την κατέβασαν το πρώτο 48ωρο κυκλοφορίας της) για να σκανάρουν τη γνησιότητα αποδείξεων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι επώνυμες αλλά και ανώνυμες καταγγελίες τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της εφαρμογής (έναρξη λειτουργίας από την περασμένη Τρίτη) έχουν ξεπεράσει τις 3.000.

Ο έλεγχος

Ο έλεγχος των αποδείξεων έδειξε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η απόδειξη εκδόθηκε από νόμιμη και δηλωμένη ταμειακή μηχανή, αλλά δεν είχε διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί το εξής: Μία απόδειξη όταν εκδίδεται από μία ταμειακή μηχανή μπορεί να διαβιβαστεί στην κεντρική βάση δεδομένων του TAXIS μέσα σε λίγα λεπτά αλλά μπορεί λόγω φορτωμένου δικτύου και υπερβολικού όγκου δεδομένων να καθυστερήσει έως και 24 ώρες ή και παραπάνω. Κατά συνέπεια αν η εφαρμογή δείξει ότι η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί στο σύστημα taxis δεν σημαίνει ότι ο καταγγέλλων πελάτης έπιασε λαβράκι και θα εισπράξει και αμοιβή. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ΑΑΔΕ αφού λάβει τα δεδομένα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής να ξεκινήσει ελέγχους για να διαπιστωθεί αν υπάρχει και σε ποια έκταση φορολογική παράβαση.

Επίσης οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα στοιχεία των αποδείξεων από τις 31 Οκτωβρίου 2022. Διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα και κυρώσεις.

Τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των αποδείξεων θα είναι τα εξής:

– Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται για κάθε στοιχείο που δεν διαβιβάζεται. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και των 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

– Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

– Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο με τη σκέψη ότι μπορεί ένας απλός πολίτης μέσω μίας απλής εφαρμογής να εντοπίσει «μαϊμού» ταμειακή μηχανή, ο επίδοξος φοροφυγάς θα το σκεφτεί διπλά πριν προχωρήσει σε μία τέτοια πράξη. Είναι τέτοια η πανδημία των πλαστών και εικονικών αποδείξεων καθώς και των περιπτώσεων που δεν εκδίδονται καθόλου φορολογικά στοιχεία η εφορία όταν εντοπίζει τέτοιες περιπτώσεις τα ποσά που έχουν αποκρύψει οι επιτηδευματίες είναι εξωφρενικά.

Ποιος θα ξεχάσει την περίπτωση της πιτσαρίας στην Αργυρούπολη που εντοπίστηκε από την ΑΑΔΕ να έχει αδήλωτο  αδήλωτο τζίρο 635.000 ευρώ, μέσω πλατφόρμας delivery. Πλέον, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής έχει δημιουργήσει μία απλή αλλά ξεκάθαρα αποτελεσματική εφαρμογή η οποία μελλοντικά θα δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα και τα οποία θα φανούν στα έσοδα του κράτους και πολύ πιθανόν και στις τσέπες των πολιτών μέσω μείωσης φορολογίας.

Πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή appodixi:

1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.

2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

– Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

– Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

– Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.

2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).

3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.

4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Keywords
Τυχαία Θέματα