Αποφασίζει η ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Οι γεωτρήσεις από τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η υιοθέτηση μέτρων κατά της Άγκυρας θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, την ώρα που η γειτονική χώρα συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τους Ευρωπαίους και να συνεχίζει στη γνωστή τακτική των προκλήσεων.

Ελλάδα και Κύπρος προσέρχονται με κοινή θέση στις Βρυξέλλες

με στόχο να αναδείξουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το Αιγαίο. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν συνάντηση πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να συντονιστούν και να καθορίσουν τη στάση, που θα τηρήσουν στη συνεδρίαση με στόχο να υιοθετηθούν μέτρα κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει από κοινού με τον Νίκο Αναστασιάδη το ζήτημα της ταχείας εξέτασης και υιοθέτησης μέτρων κατά της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή, καθώς μετά τη γεώτρηση του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ και την προαναγγελία για αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου στην περιοχή, η Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Εν τω μεταξύ, η γειτονική χώρα η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο με τις γεωτρήσεις, ετοιμάζει φιέστα με το δεύτερο γεωτρύπανο «Γιαβούζ» το οποίο – όπως έχουν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη – θα ξεκινήσει γεώτρηση σε περιοχή που έχει «αδειοδοτήσει» το ψευδοκράτος. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί για σήμερα τελετή αποχώρησης του «Γιαβούζ» παρουσία του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

«Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter.

Αισιόδοξος ο Αναστασιάδης

Κατά τα λοιπά, αισιόδοξος ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα στείλει ισχυρότερα μηνύματα στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο, για πρώτη φορά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα για τις προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Συμβούλιο ζήτησε την Τρίτη από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν, χωρίς καθυστέρηση, μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για τη «θαλάσσια εισβολή» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να τονίσει την επιτακτική ανάγκη η λεκτική καταδίκη να προσλάβει, πλέον, τη μορφή πρακτικών μέτρων κατά της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ εξέφρασε την ελπίδα, τα συμπεράσματα, που υιοθέτησαν ομόφωνα οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων, να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.

Δεν περιμένω, είπε, να παρουσιαστούν σήμερα τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου, με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, σημειώνοντας ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν.

Αυτοσυγκράτηση συστήνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ χθες, κάλεσε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση προσθέτοντας ότι  «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 4.30 μ.μ ώρα Ελλάδας. Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με κυβερνητικές «πηγές» θα καταδικάσουν με σαφή τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το Αιγαίο, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, ως συνέχεια των αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα