Απόψε το «ματωμένο φεγγάρι» – Τι ώρα θα είναι έντονο το φαινόμενο στην Ελλάδα

Η πανσέληνος του Μαΐου 2022 αναμένεται να σημειωθεί αύριο (16/05) και πρόκειται να κορυφωθεί στις 07:15 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Almanac», αυτό σημαίνει ότι σε πολλά σημεία του κόσμου, η πανσέληνος του Μαΐου θα είναι εμφανής ήδη από την προηγούμενη νύχτα, αυτήν της Κυριακής (15/05).

Μάλιστα, δεν πρόκειται για μια απλή πανσέληνο, αλλά

για μια «υπερ-πανσέληνο», μια ιδιαίτερα φωτεινή δηλαδή πανσέληνο που συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της τροχιάς του, το οποίο είναι και το κοντινότερο που μπορεί να βρεθεί στον πλανήτη μας.

Αν και η επερχόμενη πανσέληνος αποκαλείται από τους αστρονόμους ως «Ματωμένο Φεγγάρι», λόγω της ολικής έκλειψης Σελήνης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκείνη την ημέρα, κανονικά η πανσέληνος του Μαΐου είναι γνωστή ως το «Φεγγάρι των Λουλουδιών».

Αυτό το όνομα καθιερώθηκε από τους ιθαγενείς της Αμερικής (φυλές Algonquin και Ojibwe), καθώς αυτή είναι η περίοδος που παρατηρείται η εμφάνιση πολλών ειδών λουλουδιών.

Εν μέρει ορατή από την Ελλάδα η έκλειψη Σελήνης

Η έκλειψη θα συμβεί περίπου μιάμιση μέρα προτού το φεγγάρι φτάσει στο περίγειό του, δηλαδή στο σημείο της τροχιάς του που είναι το πιο κοντινό στον πλανήτη μας. Γι’ αυτό, το βράδυ της Κυριακής (15/05) και στη διάρκεια της έκλειψης που θα ακολουθήσει, η Σελήνη, που θα απέχει περίπου 362.000 χιλιόμετρα, θα φαίνεται περίπου 12% μεγαλύτερη από ό,τι όταν βρίσκεται στο απόγειό της, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη.

Πάντως, η έκλειψη θα είναι ορατή από τη Βόρεια και Νότια Αμερική καθώς, επίσης, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από διάφορα μέρη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

Στην Αθήνα θα υπάρξει μερική σεληνιακή έκλειψη που θα διαρκέσει περίπου μια ώρα και 45 λεπτά, ξεκινώντας γύρω στις 04:30 π.μ. της 16ης Μαΐου, με κορύφωση περίπου στις 06:15 π.μ.

Επισημαίνεται πως η επόμενη ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί φέτος τον Νοέμβριο, ενώ η μεθεπόμενη το 2025.

Μπορείτε παρακολουθήσετε και live από τη NASA το φαινόμενο:
Keywords
Τυχαία Θέματα