Αποσταθεροποιητικός παράγοντας η Τουρκία - Προκαλεί η Αγκυρα

Εντονη ανησυχία για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο εκφράζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης είναι υπαρκτός. Οπως υπογραμμίζει ο Κυριάκος Κούσιος μιλώντας στα «ΝΕΑ», «τώρα και ο πλέον καλόπιστος απέναντι στην Τουρκία εντός της ΕΕ θα έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει καμιά καλή πίστη στις προθέσεις και ενέργειες της Αγκυρας». Τονίζει δε ότι η τουρκική πολιτική πρέπει να προβληματίσει τόσο την ΕΕ όσο και τον διεθνή παράγοντα προτού η Αγκυρα

προκαλέσει ανεξέλεγκτες πλέον καταστάσεις που θα απειλούν την ειρήνη, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα.

Νέος τουρκοκύπριος ηγέτης ο Ερσίν Τατάρ και οι πρώτες του δηλώσεις προτάσσουν διχοτομική λύση δύο κρατών. Πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες και τι ελπίδες υπάρχουν;

Δυστυχώς, οι πρώτες δηλώσεις και οι πρώτες ενέργειες του νέου τουρκοκύπριου ηγέτη δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, αφού φαίνεται να συντάσσεται πλήρως, σε επίπεδο δηλώσεων τουλάχιστον, με τη δηλωθείσα πολιτική της Αγκυρας, αλλά και με την επέκταση των ενεργειών τους στην περιοχή των Βαρωσίων, αντίθετων με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Φυσικά αυτό δεν αποθαρρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την επομένη της εκλογικής διαδικασίας στα Κατεχόμενα, με επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ, γνωστοποίησε για άλλη μια φορά την ετοιμότητά του να παρακαθίσει σε συνομιλίες από εκεί όπου είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά και στη βάση όσων συμφωνήθηκαν ενώπιον του ΓΓ στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, στις 25 Νοεμβρίου 2019.

Ο ΓΓ των ΗΕ στην απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζει την ετοιμότητά του στο πλαίσιο της παροχής των καλών του υπηρεσιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των όσων έχουν ήδη επιτευχθεί, δηλαδή εκεί όπου είχαν μείνει οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά. Αρα, η όποια προσπάθεια της Τουρκίας και του κ. Τατάρ, αν επιμένει, για αλλαγή της βάσης λύσης δεν θα μας βρει σύμφωνους.

Είδαμε πριν από τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων. Πιστεύετε ότι αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα και θα υπάρξει συνέχεια; Και κατά πόσο μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να το εμποδίσει;

Είναι λυπηρό και συνάμα εξοργιστικό το γεγονός ότι μέρα με τη μέρα οι Τούρκοι προβαίνουν και σε νέες παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου που παραβιάζουν όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και δυναμιτίζουν το κλίμα που ο ΓΓ ζητεί να δημιουργηθεί ώστε να ευοδωθεί μια νέα πρωτοβουλία του.

Η Κύπρος, από την τουρκική εισβολή και μετά, επέλεξε τα «όπλα» της απέναντι στην τουρκική εισβολή, κατοχή, επεκτατικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας να είναι πολιτικά και διπλωματικά. Για αυτό, και σε αυτή την περίπτωση, εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση προβαίνει και θα προβαίνει σε όλες τις ενέργειες στα ΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα που συμμετέχει για να αντιμετωπίσει και αυτή την πειρατική και επεκτατική πολιτική της Αγκυρας και των εδώ εκπροσώπων της.

Είναι καιρός και τα ΗΕ και η ΕΕ και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να παρέμβουν ώστε να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και επί του εδάφους, όπως στην Αμμόχωστο.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Βλέπετε κλιμάκωση το επόμενο διάστημα και τι κίνδυνοι υπάρχουν;

Η Τουρκία, για άλλη μια φορά, δεν σεβάστηκε την ίδια τη συμφωνία που έκανε με τη μεσολάβηση της γερμανικής προεδρίας για να εκτονωθεί η κρίση από τις δικές της πειρατικές ενέργειες τόσο στην κυπριακή όσο και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και απέστειλε ξανά τα ερευνητικά και τα πολεμικά της σκάφη στην περιοχή.

Βεβαίως και υπάρχει ο κίνδυνος της κλιμάκωσης και πιστεύουμε ότι τώρα και ο πλέον καλόπιστος απέναντι στην Τουρκία εντός της ΕΕ θα έχει αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει καμία καλή πίστη στις προθέσεις και ενέργειες της Αγκυρας.

Πρέπει να σημειώσω ότι αυτή η πολιτική της Τουρκίας, που αναμφίβολα έχει γίνει ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της περιοχής και όχι μόνο, εκδηλώνεται στη Συρία, στη Λιβύη και τώρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και τον διεθνή παράγοντα, προτού η Τουρκία προκαλέσει ανεξέλεγκτες πλέον καταστάσεις που θα απειλούν την ειρήνη, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα.

Η ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής, αρχές Οκτωβρίου, αντέδρασε ξανά με προειδοποιήσεις απέναντι στην Τουρκία. θεωρείτε ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τον Δεκέμβριο όπως προχωρούν οι εξελίξεις;

Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε ομόφωνα Συμπεράσματα κατά τη Σύνοδο στην οποία αναφέρεστε. Τα Συμπεράσματα ήταν, πιστεύω, μια επιτυχία τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα, αφού καθόριζαν σαφώς το πλαίσιο των κινήσεων της Τουρκίας, ώστε να εκτονωθεί η κρίση, να σεβαστεί δηλαδή το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να συνεργαστεί για την ασφάλεια, τη συνεργασία και την ειρήνη στην περιοχή, μέσα στο πλαίσιο που θα πρέπει να κινείται μια υπό ένταξη στην ΕΕ χώρα. Δυστυχώς, η υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα, η επιστροφή των ερευνητικών και πολεμικών της σκαφών στην κυπριακή αλλά και την ελληνική ΑΟΖ, η αήθης επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία και προσωπικά ο κ. Ερντογάν κατά του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν δίνουν πολλές ελπίδες ότι θα συμμορφωθεί εντός του χρονικού περιθωρίου που της έδωσε η ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη αποφάσεις για αυτή την περίπτωση. Βλέπετε, η Γαλλία άρχισε ήδη να αναφέρεται στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη στήριξή μας στον γάλλο πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στη απαράδεκτη και χυδαία επίθεση που δέχεται από τον τούρκο πρόεδρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα