Απόβαση τουριστών από τη Βόρεια Μακεδονία στη Χαλκιδική – Πώς τους αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι

Παραλίες και καταστήματα γεμάτες τουρίστες από κάθε χώρα του πλανήτη θα συναντήσει κανείς αυτή την περίοδο στη Χαλκιδική.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, σημαντικό ποσοστό από τους τουρίστες προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η Χαλκιδική αποτελεί δημοφιλή προορισμό τα τελευταία χρόνια.

Η μόνη διαφορά φέτος είναι η επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος, με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle, «ο απόηχος που έχει αφήσει στις σχέσεις των δύο χωρών είναι ακόμη

εμφανής».

«Δεν θέλω να μιλήσω για το θέμα με το πραγματικό μου όνομα. Δεν έχω να πω κάτι καλό» ανέφερε στη DW ιδιοκτήτης ψησταριάς, ενώ δείχνοντας με περηφάνια μιας φωτογραφία των Μακεδόνων προγόνων του σημείωσε ότι θεωρεί προσβολή να έρχονται στο μαγαζί του τουρίστες από τη γειτονική χώρα και να λένε ότι είναι Μακεδόνες.

Από την άλλη, όπως λέει, δεν έχει πρόβλημα συλλήβδην με τους τουρίστες από τα Βαλκάνια, ενώ σημειώνει ότι έχει καλές σχέσεις ιδιαίτερα με τους Σέρβους.

Μάλιστα, η Deutsche Welle τονίζει πως η πρόσφατη Ιστορία στα Βαλκάνια είναι μια σύνθετη υπόθεση και πως το ονοματολογικό ζήτημα συνδέεται άμεσα με την κατανόηση της Ιστορίας και στις δύο χώρες. «Έχω εργαζομένους από τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Και η μητέρα ενός υπαλλήλου μου είναι από τα Σκόπια» αναφέρει ο ίδιος μαγαζάτορας, μη μπορώντας να πει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έπρεπε να είχε αμβλύνειτην ένταση. Πολιτικά φαίνεται ότι το κατάφερε. Η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να φέρει σε πέρας ακόμη σειρά παρεπόμενων μέτρων για την υλοποίηση της Συμφωνίας. Για παράδειγμα εδώ και κάποιες εβδομάδες η χώρα έχει σταματήσει να χρησιμποιεί επίσημα ως σύμβολο τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ η Ελλάδα παρακολουθεί τα βήματα αυτά με προσοχή. Πολλοί Έλληνες θεωρούν για παράδειγμα προσβολή όταν βλέπουν στα αυτοκίνητα που έρχονται από τη γειτονική χώρα το σήμα ΜΚ αντί του νέου ΝΜΚ.

Από την πλευρά τους πολλοί τουρίστες από τη Βόρεια Μακεδονία που επιλέγουν εδώ και χρόνια για διακοπές στην Ελλάδα δυσκολεύονται με τις αλλαγές: νέα διαβατήρια, νέα διπλώματα οδήγησης, νέες πινακίδες. «Σύμφωνα πάντως με μια δημοσιογράφο από τη Βόρεια Μακεδονία, που κάνει διακοπές στο Νέο Μαρμαρά, η κυβέρνηση της χώρας της παίρνει στα σοβαρά τη συμφωνία, ο δε πρωθυπουργός Ζάεφ διορθώνει δημοσιογράφους, όταν χρησιμοποιούν το παλιό όνομα» προσθέτει η DW.

«Δεν νιώθουμε ότι κάνουν διακρίσεις σε βάρος μας, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε καμία επαφή με τους Έλληνες» ανέφερε μια τουρίστρια από τη Βόρεια Μακεδονία. Έρχεται εδώ για να ξεκουραστεί, όπως λέει, όχι για να έρχεται σε αντιπαράθεση για πολιτικά θέματα. Κάπως έτσι βλέπουν τα πράγματα και πολλοί εστιάτορες, ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες μπαρ. «Έχω άποψη για το θέμα, αλλά δεν θέλω να την πω για να μη δυσαρεστήσω κανέναν», αναφέρει ιδιοκτήτης κεντρικού καφέ, που δεν θέλει να χάσει τους πελάτες από τη Βόρεια Μακεδονία.

Keywords
Τυχαία Θέματα