Αραβικός Σύνδεσμος: Να εμποδιστούν οι ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη

Στο στόχαστρο της Αγκυρας και της Τρίπολης βρέθηκε ο Αραβικός Σύνδεσμος που χθες εξέδωσε ψήφισμα κατά των σχεδίων Ερντογάν για εμπλοκή στη Λιβύη.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδρίασε εκτάκτως μετά από αίτημα της Αιγύπτου που υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων

στη Λιβύη, με στόχο την ενίσχυση της κυβέρνησης, που έχει υπογράψει το Σύμφωνο με την Αγκυρα, κόντρα στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ.

Τουρκία: Να στηρίξετε τη νόμιμη κυβέρνηση

Την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε το ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου που σε έκτακτη συνεδρίαση του την Τρίτη στο Κάιρο στράφηκε ουσιαστικά κατά της Άγκυρας.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος παραμένει σιωπηλός και δεν μπορεί να επιδείξει αποφασιστικότητα υπέρ της νόμιμης κυβέρνησης στη Λιβύη» δήλωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ .

«Η Τουρκία έχει από καιρό υποστηρίξει μια πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη και τον τερματισμό των επιθέσεων και την εγκαθίδρυση μιας πλήρους κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος αξιωματούχος Χαμί Ακσόι.

«Σημειώνουμε την αναφορά στην πολιτική συμφωνία της Λιβύης το 2015 (Συμφωνία Σκίρατ) και την έμφαση σε μια πολιτική λύση ως το μόνο μέσο για τη διατήρηση της σταθερότητας στη Λιβύη στη δήλωση που εξέδωσε το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου μετά την έκτακτη σύνοδο για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 στο επίπεδο των Μόνιμων Αντιπροσώπων» ανέφερε η τουρκική δήλωση.

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η επιστολή και το πνεύμα του ψηφίσματος 2259 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποσκοπούν πρωτίστως στην υποστήριξη και ενίσχυση της κυβέρνησης της εθνικής ενότητας ως το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης και καλούμε όλα τα μέλη του ΟΗΕ να ενεργήσουν αναλόγως».

Ο Ακσόι τόνισε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί «μια μόνιμη και ολοκληρωμένη πολιτική λύση στη Λιβύη, αποτρέποντας εκείνους που θα επιδίωκαν τετελεσμένα γεγονότα μέσω στρατιωτικών μέσων».

«Από την άλλη πλευρά, αντίθετα με την πολιτική συμφωνία της Λιβύης και την απόφαση 2259 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι προφανές ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος παρέμεινε σιωπηλός και δεν κατάφερε να στηρίξει αποφασιστικά τη διεθνή νομιμοποίηση ενάντια στην πολύμηνη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Τρίπολης,  την πρωτεύουσα  από τον λεγόμενο Εθνικό Στρατό της Λιβύης» πρόσθεσε ο τούρκος αξιωματούχος.

«Από την αρχή, η Τουρκία υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης και πλήρους εκεχειρίας, προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική λύση στη Λιβύη. Με αυτή την κατανόηση συμμετέχουμε ενεργά και συμβάλλουμε στη Διαδικασία του Βερολίνου» τονίζεται.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη για να επιτύχει διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη, σύμφωνα με τη δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Λιβύη: Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο κατήγγειλε το ψήφισμα, ως υιοθέτηση δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Ο Σαλέχ Σαμάχι, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Τρίπολης στον Αραβικό Σύνδεσμο δήλωσε ότι γίνεται η «χειρότερη εκμετάλλευση» μιας συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Τρίπολη είχε ζητήσει από τον Αραβικό Σύνδεσμο να επανεξετάσει την «επιθετική» στάση του έναντι της, όταν δεν έλαβε θέση για την εκστρατεία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη όμως, επισήμανε ο Λίβυος πρεσβευτής.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος υιοθετεί μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Δεν έκανε τίποτα όταν εμείς ζητήσαμε έκτακτη συνεδρίαση λόγω της προέλασης Χαφτάρ» τόνισε και πρόσθεσε ότι η στάση αυτή οδηγεί την Τρίπολη να επανεξετάσει την συμμετοχή της στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Υποστήριξε, δε, ότι η Συμφωνία με την Τουρκία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και δεν βλάπτει τα κυριαρχικά δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας.

Το ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, που συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, έκρινε αναγκαίο «να εμποδιστούν οι παρεμβάσεις στη Λιβύη», όπου η κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, ο παναραβική οργανισμός υπογραμμίζει «την ανάγκη να εμποδιστεί κάθε παρέμβαση που θα μπορούσε να διευκολύνει την άφιξη στη Λιβύη ξένων εξτρεμιστών τρομοκρατών μαχητών».

Οι χώρες μέλη του Συνδέσμου εξέφρασαν επίσης την έντονη ανησυχία τους για τη στρατιωτική κλιμάκωση που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και «απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών και ολόκληρης της περιοχής».

Επιπρόσθετα, ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του παναραβικού οργανισμού, Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ να επικοινωνήσει με όλα τα διεθνή μέρη στην κρίση για να την επιλύσουν και να αποτρέψουν κάθε ξένη στρατιωτική επέμβαση που μπορεί να απειλήσει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα