Αργεντινή: Ένα βήμα από τη δέκατη χρεοκοπία σε 200 χρόνια

Η Αργεντινή δεν μπορεί να ξεφύγει από την οικονομική κρίση και βρίσκεται κοντά στην αναζήτησης βοήθειας από το ΔΝΤ και στη δέκατη χρεοκοπία από την ανεξαρτησία της από την Ισπανία το 1816. Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αύξησε τα επιτόκια δανεισμού κατά 600 μονάδες βάσης, από το 91% στο 97%, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό που έσπασε το φράγμα

του 100% για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια.

Πρόκειται για πληθωρισμό-ρεκόρ από τη δεκαετία του 1990 και μετά. Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από μόνη της ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των τιμών και της επίθεσης που δέχεται η χώρα από τις αγορές, όπως ανέφεραν διεθνείς αναλυτές.

Εν όψει των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα επικεντρώνεται στην αποφυγή μιας ακόμη μεγαλύτερης υποτίμησης του νομίσματος και στον περιορισμό του πληθωρισμού. Ο Μάσα θεωρείται ως πιθανός υποψήφιος καθώς ο νυν πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φερναντέζ έχει ανακοινώσει από τον περασμένο μήνα ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή στο αξίωμά του.

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής από την πλευρά της ελπίζει ότι μια τόσο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων θα δώσει κίνητρα για επενδύσεις στο νόμισμα της χώρας, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. Ο υπέρογκος πληθωρισμός είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες εκροές επενδύσεων από το εθνικό νόμισμα της χώρας, το πέσο, οδηγώντας σε μείωση της αξίας του κατά 23% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ φέτος.

Διολίσθηση του πέσο

Οπως έλεγαν αναλυτές στοCNN, η διολίσθηση του πέσο μπορεί να συνεχιστεί επειδή οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι μεν η κύρια στρατηγική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν. Ουσιαστικά όταν μια κεντρική τράπεζα αυξάνει το επιτόκιο δανεισμού, τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά περίπου δύο ή τρεις μήνες μετά την κίνηση αυτή και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν είναι αποτελεσματικό στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή επιταχύνθηκε παρά τους ελέγχους των τιμών από την κυβέρνηση και τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, αυξάνοντας τους φόβους για επιστροφή στον υπερπληθωρισμό που έπληξε τη χώρα πριν από 30 χρόνια.

Την ίδια στιγμή τα συναλλαγματικά αποθέματα και ειδικά αυτά σε δολάρια έχουν υποχωρήσει και η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη ξηρασία οι οποία πλήττει τις βασικές για την οικονομία καλλιέργειες σόγιας και καλαμποκιού. Επίσης η κεντρική τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της σε αποθεματικά για να στηρίξει το πέσο, αλλά παρ' όλα αυτά το νόμισμα έφτασε σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ στις αγορές τον περασμένο μήνα.

Αυτό δημιούργησε ένα δίλημμα για την κυβέρνηση - το πώς να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να αποφύγει μια κατάρρευση του νομίσματος, προστατεύοντας παράλληλα τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος στην κεντρική τράπεζα, ανέφερε σε ανάλυση τοReuters.

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις καθώς η Αργεντινή οδεύει προς τις γενικές εκλογές. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τροποποίηση της συμφωνίας δανείου της χώρας 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επιτάχυνση των πληρωμών των δόσεων.Οι επενδυτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις συνομιλίες με το ΔΝΤ καθώς η λήψη νέων κεφαλαίων με τυχόν επαναπρογραμματισμό των εκταμιεύσεων των δόσεων θα ήταν μεγάλης σημασίας για τη μείωση των συναλλαγματικών και χρηματοοικονομικών εντάσεων σε αυτό το στάδιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα