Άρον άρον αποχώρησε από τις Βρυξέλλες ο Ερντογάν – Καμία συμφωνία με την ΕΕ

Πολλά ερωτηματικά εγείρει η απόφαση του τούρκου προέδρου να αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της συνάντησής του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος έφυγε μετά το τέλος της συνάντησης χωρίς να μιλήσει στους δημοσιογράφους και χωρίς να παραστεί στη

συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι που βρίσκονται εκεί, κανείς δεν ενημερώθηκε για την επικείμενη αποχώρηση.

Matina Stevis-Gridneff

@MatinaStevis

#breaking Turkish president Erdogan has left without any statements after meeting EU leaders in Brussels. Apparently he didn’t even notify protocol. We just saw his motorcade drive off.

317

9:11 PM - Mar 9, 2020Twitter Ads info and privacy338 people are talking about this

Παρ’όλα αυτά η συνέντευξη Τύπου του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Σύμφωνα, δε, με αναλυτές, ο τρόπος που επέλεξε να αποχωρήσει ο τούρκος πρόεδρος δείχνει ότι κάτι δεν πήγε καλά στη συνάντηση, αφού αν ήταν ικανοποιημένος δεν θα αποχωρούσε με αυτόν τον τρόπο.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:Δεν επετεύχθη συμφωνία

Όπως εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε έγινε ένα καλό σημείο εκκίνησης για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά δεν υπήρξε καμία συμφωνία.

Επιπλέον υπογράμμισε πως θα σχηματιστεί μια ομάδα υπό τον ύπατο αρμοστή της ΕΕ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζόζεπ Μπορέλ, η οποία θα έχει συζητήσεις με τουρκικό κλιμάκιο υπό τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι εν λόγω ομάδες θα εξετάσουν τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό που συνομολογήθηκε το 2016 και θα καθορίσουν ποια σημεία χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.

Σε ερώτηση για το αν ο κ. Ερντογάν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις ροές μεταναστών προς τα σύνορα, ο κ. Μισέλ απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει.

Στις Βρυξέλλες αυτό χαρακτηρίζεται ως ένας νέος πολιτικός διάλογος με την Τουρκία, ο οποίος θα προχωρήσει ωστόσο μόνο όταν ενημερωθούν όλα τα κράτη – μέλη.

Yannis Koutsomitis

@YanniKouts

What was decided at Michel-vd Leyen-Erdoğan meeting:
• 2016 #EU-#Turkey statement remains as framework for refugee/migration issues
• Borrell & Çavuşoğlu will negotiate the details and the money flows
Turkey will stop pushing migrants to the Turkish-Greek borders

58

9:59 PM - Mar 9, 2020Twitter Ads info and privacy64 people are talking about this

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επιπλέον πως είναι θετικό να παραμένουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και πρόσθεσε: «Οι μετανάστες χρειάζονται βοήθεια, όπως και η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία».

Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, υπήρξαν διαφωνίες, ωστόσο οι δύο πλευρές επιδόθηκαν «σε έναν καλό και εποικοδομητικό διάλογο».

«Δε θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την ΕΕ»

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου στο ΝΑΤΟ είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε ένα σύμμαχο (σ.σ Ελλάδα) να χρησιμοποιήσει την ΕΕ για να αποσπάσει κέρδη που δεν δικαιούται».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έγινε δεκτός στις Βρυξέλλες και από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση των κκ. Στόλτεμπεργκ και Ερντογάν πραγματοποιήθηκε πριν από τις συνομιλίες του τούρκου Προέδρου με την ηγεσία της Ευρωπαικής Ένωσης (ΕΕ), ενώ ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Η Άγκυρα είχε επιδιώξει αμέσως μετά την τελευταία κρίση στο Ιντλίμπ της Συρίας να αποσπάσει τη συνδρομή των Συμμάχων, αξιοποιώντας την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον περί πολιτικών διαβουλεύσεων.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό παρά την επιμονή αρκετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ, ενώ η Αθήνα δεν συναίνεσε, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», στην έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος καθώς δεν είχαν ικανοποιηθεί συγκεκριμένα αιτήματα/διατυπώσεις επί του κειμένου.

Τις τελευταίες ημέρες φέρεται να κυκλοφόρησε σε διπλωματικούς κύκλους η ιδέα μίας πιθανής απόπειρας γεφύρωσης της διαμάχης Αθήνας – Άγκυρας από το ΝΑΤΟ λόγω των επεισοδίων στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Εβρου.

Η ιδέα αυτή απερρίφθη πριν καν προχωρήσει. Δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί όμως το ενδεχόμενο μίας μελλοντικής επίσκεψης του κ. Στόλτεμπεργκ στις δύο χώρες.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ενδέχεται να μεταβεί στα τέλη Μαρτίου (27-29/3) στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας όπου ίσως ξανασυναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Δεν είναι όμως σαφές αν θα είναι εφικτό να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα