Ας ουρλιάζει ο Στουρνάρας… τα στουρνάρια της φοροδιαφυγής μένουν άθικτα

Η συγκλονιστική αποκάλυψη στο in του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ίσως να μην είναι και τόσο… συγκλονιστική.

Κι ο λόγος είναι ότι όποιος έχει κάνει οικονομικό ρεπορτάζ τα τελευταία 30 χρόνια, ίσως και παραπάνω, γνωρίζει για το μέγεθος

της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

Ισως δε να δικαιώνεται και ο αδικημένος είναι η αλήθεια, ευφυής Θόδωρος Πάγκαλος που είπε την ιστορική φράση «μαζί τα φάγαμε».

Διότι αυτό για το οποίο όλοι μιλάμε, για την τεράστια φοροδιαφυγή, πλέον το θεωρούμε αυτονόητο.

Κάτι σαν… παράδοση, σαν έθιμο καθημερινό που δεν αλλάζει ό,τι κι αν γίνει, όσα κι αν πει ο κάθε Στουρνάρας.

Όμως, ο καημός του διοικητή είναι ξεκάθαρος και λογικός.

Η κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 140 δις ευρώ ετησίως, όμως, τα εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία είναι 80 δις ευρώ. Υπάρχουν δηλαδή άλλα 60 δις ευρώ που κυκλοφορούν στη χώρα σε μια «γκρίζα ζώνη».

Στη συνέντευξη ο Γ. Στουρνάρας μας το ξεκαθάρισε: Η επιπλέον των δηλωθέντων κατανάλωση δεν τροφοδοτείται από τις αποταμιεύσεις.

Συμβαίνει το εξής «παράδοξο»: Οι αποταμιεύσεις μας, το «κομπόδεμα» του καθενός, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, επομένως δεν σπάμε τον κουμπαρά για να ξοδέψουμε.

Κι αφού δεν σπάμε τον κουμπαρά που βρίσκονται αυτά τα επιπλέον 60 δις ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να είναι φορολογητέα ύλη;

Να φορολογηθούν π.χ. με έναν συντελεστή 22% – 25% κατά μέσο όρο και το κράτος να εισπράξει καμιά 15αριά δις ευρώ έσοδα.

Εσοδα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανακαίνιση νοσοκομείων, χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, καλύτερα σχολεία και μόνιμους εκπαιδευτικούς, καλύτερα πανεπιστήμια και κονδύλια για την έρευνα.

Ακόμη και καλύτερους μισθούς στο Δημόσιο θα μπορούσε να δώσει το κράτος αν έκανε τις εισπράξεις που έπρεπε από τους φόρους.

Και πάμε στα ακόμη πιο συγκλονιστικά στοιχεία για το ποιοι πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα.

Ποιοι στην ουσία γεμίσουν τα δημόσια ταμεία ώστε να χρηματοδοτηθούν δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, την Αμυνα της χώρας.

Ενας στους 4 Ελληνες δεν πληρώνει καθόλου φόρο, ούτε ένα ευρώ.Άλλο ένα 21% πληρώνει φόρος μέχρι… 15 ευρώ ενώ ποσοστό περίπου 5% των φορολογούμενων πληρώνουν φόρο από 15 έως 60 ευρώ.Εχουμε δηλαδή σχεδόν τους μισούς Ελληνες είτε να μην έχουν σχέση με την Εφορία είτε τα ποσά που δίνουν να είναι ελάχιστα.Πιο γενικά, το 55% των φορολογούμενων πληρώνει φόρο από 0 έως 150 ευρώ ετησίως.Ακόμη, ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ δηλώνει το 67,7% του συνόλου.Στα 100 ευρώ φόρο εισοδήματος το κράτος παίρνει τα 43 από μισθωτούς, τα 22 από συνταξιούχους, 12 από εισοδηματίες, 20 από επιχειρηματίες και 3 από τους αγρότες.Κι ένα ακόμη συγκλονιστικό στοιχείο: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν 40 δις το χρόνο τζίρο, αλλά τα φορολογητέα κέρδη μόλις φτάνουν τα 3,5 – 4 δις ευρώ.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ατέλειωτες ώρες με αριθμούς, όμως, χάνουμε το δάσος. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την τεράστια φοροδιαφυγή.

Στην αρχή πήξαμε με τις χάρτινες αποδείξεις που μαζεύαμε με μανία συλλέκτη.

Βάλαμε αυτόματο σύστημα στα βενζινάδικα για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Πήραμε όλοι κάρτες και πληρώνουμε ηλεκτρονικά ακόμη και στα περίπτερα.

Βάλαμε POS παντού, ακόμη και στις λαϊκές αγορές.

Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Αυξήθηκαν τα έσοδα αλλά η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει.

Και το ζήτημα δεν είναι να ανοίξουμε έναν ακόμη διάλογο με βάση τα όσα είπε στο in ο Γιάννης Στουρνάρας. Το ζήτημα είναι να βρούμε τι φταίει και δεν πληρώνουν όλοι φόρους.

Να βρούμε ποιοι ζουν παρασιτικά σε βάρος εκείνων που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισόδημα.

Να βρούμε ποιοι έχουν κάνει τα «μαύρα» ακίνητα και δεν πληρώνουν φόρους.

Όταν όλη η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα κοστίζει κοντά στο 1 τρις ευρώ (φυσικά, νομικά πρόσωπα και αξία αγροτεμαχίων με βάση την αντικειμενική αξία) αλλά οι φόροι είναι μόλις 8 δις, ε τότε υπάρχει πρόβλημα.

Κι όμως, το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα τσακώνονται στα τηλεπαράθυρα ποιος θα μειώσει περισσότερο τους φόρους, ποιος θα κόψει από τους συντελεστές φορολόγησης που ισχύουν.

Πολιτικαντισμοί της δεκαετίας του ’80 δηλαδή.

Δεν πάει να χτυπιέται ο κάθε Στουρνάρας ότι το πρόβλημα δεν είναι οι συντελεστές αλλά η φοροδιαφυγή;

Δεν πάει να φωνάζει ο κάθε κεντρικός τραπεζίτης ότι επιτέλους η ΑΑΔΕ έπρεπε να έχει διασυνδέσει εδώ και καιρό τις ταμειακές μηχανές με τα POS για να μην «ξεχνάει» ο επιχειρηματίας να δίνει απόδειξη;

Δεν πάει να λέει ο κάθε διοικητής ότι πρέπει να δοθούν εδώ και τώρα γενναία κίνητρα στους φορολογούμενους ώστε να απαιτούν απόδειξη από κάθε ελεύθερο επαγγελματία;

Εμείς μένουμε στον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο που έρχεται σπίτι μας και κάνει «νταραβέρι» για να μην κόψει απόδειξη.

Αυτό είναι, λοιπόν, το ελληνικό success story που προσπαθεί το πολιτικό σύστημα να μας πουλήσει.

Κι όταν έρχεται ο κάθε Στουρνάρας να πει: «Βάζετε σε κίνδυνο την επενδυτική βαθμίδα, μην κάνετε προεκλογικές παροχές γιατί δεν αντέχουν τα ταμεία», οι πολιτικοί λένε ότι αυτά είναι προσωπικές θέσεις του διοικητή.

Κι όσο θα κλαιγόμαστε γιατί δεν έχουμε σχολεία, νοσοκομεία, πεθαίνουμε χωρίς ασθενοφόρα, κάνουμε μαθήματα σε άθλιες τάξεις, παίρνουμε δάνεια για να αγοράσουμε F-35, ας αναλογιστούμε:

Θέλουν να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή ή απλά κάνουν τα στραβά μάτια;

Θέλουν να σπάσουν αυγά και να τα βάλουν με κατεστημένα που ζουν σε βάρος των άλλων ή όχι;

Και θέλουμε και εμείς να συμβάλουμε ώστε να γιατρευτεί αυτή η γάγγραινα;

Keywords
Τυχαία Θέματα