Αβέβαιη η επιστροφή στην κανονικότητα

Μετά την τριπλή κρίση των μνημονίων, της πανδημίας και της αύξησης των τιμών της ενέργειας, η αγορά κινείται σε σκηνικό έντονης αβεβαιότητας, που εντείνεται καθημερινά από τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις άμεσες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας των ευρωπαϊκών κρατών. Δεν υπάρχουν πλέον πάγιες σταθερές και οι προβλέψεις καθώς και ο προγραμματισμός της επόμενης μέρας για τις επιχειρήσεις δεν μπορεί να στηριχθούν σε ιστορικά εμπορικά δεδομένα.

Η αύξηση του πληθωρισμού, οι δυσμενείς εξελίξεις στις τιμές και οι συνεχείς διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα προστέθηκαν στην

έλλειψη ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και παράλληλα την εκρηκτική αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων. Ο υψηλός πληθωρισμός, που κινείται στη χώρα μας με αυξητικό ρυθμό 8%, και οι υπόλοιποι προαναφερόμενοι παράγοντες θέτουν πλέον σε αβεβαιότητα την επιστροφή στην κανονικότητα που τόσο είχαμε ανάγκη.

Επιπλέον, ο ειδικός Δείκτης Λιανικής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Ιανουάριο, που δεν συμπεριλαμβάνει τις πωλήσεις τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων, καταγράφει διψήφια πτώση κατά 11,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και δείχνει ανάγλυφα τη δυσμενή πορεία του λιανεμπορίου, που αναμένουμε να συνεχιστεί με αντίστοιχους ρυθμούς πτώσης για τα καταστήματα λιανικής τα οποία εκπροσωπεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, τουλάχιστον έως το Πάσχα.

Το μόνο θετικό σημείο για το εμπόριο αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν παρατηρούνται ελλείψεις προϊόντων και η επάρκεια, για τουλάχιστον τους επόμενους μήνες, είναι εξασφαλισμένη στη χώρα μας.

Τα έως τώρα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και αφορούν την επιδότηση των επαγγελματικών λογαριασμών ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναφέρονται σε απορρόφηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τον μήνα Απρίλιο και αναδρομικά για τις καταναλώσεις Φεβρουαρίου και Μαρτίου, είναι ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής της ενέργειας, αλλά δεν είναι ικανό να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες σε αυτόν τον τομέα. Επίσης η εξαγγελία που απαγορεύει την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων πέραν του 3% αποτελεί άκρως θετικό μέτρο και περιμένουμε τη θεσμοθέτηση και την εξειδίκευσή του.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και εγώ προσωπικά θεωρούμε ότι η στοχευμένη κοινωνική στήριξη τη συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο είναι το ζητούμενο από την κυβέρνηση, γιατί επιχειρηματίες και καταναλωτές οφείλουμε να διαβούμε μαζί χέρι-χέρι το δύσκολο αυτό μονοπάτι. Αυτό όμως προϋποθέτει, εκτός από τους καταναλωτές, να εξαγγελθούν και στοχευμένα μέτρα στήριξης, τουλάχιστον στις μικρές επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να επαναλάβει το επιτυχημένο μοντέλο της αντιμετώπισης της πανδημίας και να αποφασίσει να διαθέσει προς τα κράτη-μέλη ειδικά κονδύλια για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετευθεί στις εμπορικές επιχειρήσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιακή τους αναβάθμιση, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια περαιτέρω απώλειας παραγωγικών μονάδων της χώρας, κάτι που με συντονισμένα μέτρα καταφέραμε να αποφύγουμε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

O Σταύρος Καφούνης είναι πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Keywords
Τυχαία Θέματα