Μπακαλιάρος και συμπάθεια στην Τράπεζα της Ελλάδος

Μεγάλη Δευτέρα επέλεξε ο Γιάννης Στουρνάρας να παραθέσει γεύμα στον Πρωθυπουργό, στο δώμα της Τραπέζης της Ελλάδος, αυτό με θέα την Ακρόπολη. Αν με ρωτάτε εάν έφαγαν νηστήσιμα θα σας απαντήσω ευθέως «όχι», αφού ως γνωστόν ο κ. Στουρνάρας όταν καλεί για φαγητό προσκεκλημένους του, προτιμά

τα ψάρια. Έτσι λοιπόν ο σεφ της Τράπεζας Νίκος Φωτιάδης ετοίμασε μπακαλιάρο ποσέ με βραστά χόρτα και άγριο ρύζι. Προσφέρθηκε λευκό κρασί, πλην όμως οι δύο άνδρες ήπιαν, όπως έμαθα, μόνον από μισό ποτήρι. Γλυκό δεν είχε, είχε όμως φρούτα εποχής και στο τέλος προσφέρθηκε εσπρεσάκι.

Φαίνεται πως ο μπακαλιάρος ποσέ ( που «έλιωνε μέσα στο στόμα σου», όπως έλεγε ο κ. Στουρνάρας) τους άρεσε πολύ, γιατί στο τέλος φώναξαν τον σεφ Νίκο Φωτιάδη και του έδωσαν συγχαρητήρια. Άλλωστε «γεύμα εργασίας» το ονόμασαν, το οποίο εντάσσεται στις συχνές συναντήσεις (ανά δίμηνο) που έχει ο Πρωθυπουργός με τον κεντρικό τραπεζίτη. Πού ήταν η προηγούμενη; Στο Μέγαρο Μαξίμου και εκεί ψάρι πάλι έφαγαν. Επιπλέον ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι οι δύο άνδρες συνδέονται με σταθερή φιλία, η οποία καλλιεργήθηκε όταν και οι δύο ήταν υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Το πραγματικό μενού όμως ήταν, όπως έμαθα, τα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα, δηλαδή οι ευκαιρίες που ανοίγονται στην οικονομία, λόγω, όπως ειπώθηκε, «των ευνοϊκών διεθνών συνθηκών πρωτοφανούς ρευστότητας». Και λόγω επίσης «των ευκαιριών που διανοίγονται από το Ταμείο Ανάκαμψης». Συζήτησαν τον δρόμο που άνοιξε η Πειραιώς και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ αρκετή ώρα τους απασχόλησε η Standard & Poor’s όχι τόσο η αναβάθμιση, αλλά η επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει (για την αναβάθμιση). Συζήτησαν ακόμα τις τραπεζικές εξελίξεις (εγχώριες και διεθνείς) μεσούσης της πανδημίας, αλλά και το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ», με την υλοποίηση του οποίου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, όπως πάλι ειπώθηκε, να μειώσει το αργότερο έως το τέλος του 2022 τα NPE’S σε μονοψήφιο αριθμό σε όλες τις συστηματικές τράπεζες. Κάποια στιγμή ο κ. Στουρνάρας είπε «μου λένε ότι εγώ είμαι ο αισιόδοξος επειδή προβλέπω ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ για εφέτος 4,2%, ενώ η Standard & Poor’s προβλέπει 4,8%. Εγώ προβλέπω 4,8% για του χρόνου ενώ η S&P 5,2%. Ποιος είναι λοιπόν ο πιο αισιόδοξος;»

Πηγή: Βηματοδότης

Keywords
Τυχαία Θέματα