Μπαρούτι μυρίζουν οι δομές μεταναστών στην Ελλάδα – Σε επαγρύπνηση οι Αρχές

Η «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή έχει θέσει σε αυξημένη επαγρύπνηση τις δομές μεταναστών της χώρας, με τα… έκτακτα περιστατικά που τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν αλλά και την αύξηση του αριθμού των διαμενόντων να αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό.

Στις δομές της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, διαμένουν συνολικά 30.535 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 66% συγκριτικά με τον αντίστοιχο αριθμό τον Σεπτέμβριο του 2022. Η αύξηση είναι κατακόρυφη (294%) όταν τα δεδομένα αφορούν τους διαμένοντες στα νησιά.

Σήμερα στις δομές των νησιών φιλοξενούνται

16.172 (στοιχεία μέχρι τις 18 Οκτωβρίου), με τον αριθμό σε Λέσβο και Σάμο – από τις ελάχιστες φορές – να είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, στη Λέσβο βρίσκονται 4.774 πρόσφυγες και μετανάστες όταν στη Σάμο ο αριθμός τους είναι 4.429, με τη συνολική δυναμικότητα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης να είναι στις 3.000 θέσεις.

Οι αφίξεις τόσο μέσω θαλάσσης όσο και από τον Εβρο εμφανίζονται αυξημένες.

Τον Σεπτέμβριο οι ροές σημείωσαν αύξηση 433% (!) συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις αρχές του έτους μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, βάσει των δεδομένων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είχαν καταγραφεί 27.319 αφίξεις στα νησιά και 5.503 μέσω των χερσαίων συνόρων, όταν όλο το 2022 οι… θαλάσσιες αφίξεις ήταν 12.758 και εκείνες μέσω Εβρου 6.022.

Ενδεικτικό της αύξησης του αριθμού των μεταναστών, οι οποίοι εισήλθαν παράτυπα στη χώρα μας είναι και το γεγονός ότι σε δύο περιφέρειες, αυτές του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ίση και δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο κάτω του 1% επί του γενικού πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, μπαρούτι μυρίζουν οι δομές, κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ακόμη και στην Αττική, με αφορμή τη στρατιωτική σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη ένταση επικράτησε αργά τη νύχτα στο ΚΥΤ της Σάμου, όταν περίπου 700 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κρατούνται στη δομή, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πύλη της δομής φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ισραήλ και υπέρ της Παλαιστίνης.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, συνολικά 123 διαμένοντες, κυρίως από την Παλαιστίνη και τη Συρία, στο Κέντρο Υποδομής και Ταυτοποίησης στη Λέρου δεν επέστρεψαν ως όφειλαν το βράδυ στη δομή, με τις Αρχές να σχετίζουν τη… φυγή με τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με το που έγινε αντιληπτή η απουσία των παράτυπων μεταναστών από το ΚΥΤ ειδοποιήθηκαν άμεσα τόσο η Αστυνομία όσο και το Λιμενικό και ύστερα από έρευνες, εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ οι 121 από τους 123 φιλοξενουμένους.

Μιάμιση ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, στην Αγκυρα. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η παράτυπη μετανάστευση, ενώ ο έλληνας υπουργός θέλησε να προετοιμάσει το έδαφος για μια ενδεχόμενη συμφωνία στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε πως η παράτυπη μετανάστευση συνιστά κρίσιμο πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Τουρκία, καθώς και για ολόκληρη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. «Η Τουρκία αποτελεί χώρα-κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος. Μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν πολλές συγκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα