Μπιλ Γκέιτς για καραντίνα: «Αν το κάνουμε σωστά, θα πρέπει να το κάνουμε μόνο μία φορά»

Οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν μια πλήρη καραντίνα για να σταματήσουν την εξάπλωση του COVID-19, λέει ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft και του Ιδρύματος Bill and Melina Gates.

Η Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη «πληγή», αλλά το ποσοστό μόλυνσης ανεβαίνει σε όλες τις ΗΠΑ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για την κοινωνική απομάκρυνση έχουν επεκταθεί.

Το μήνυμά του έρχεται καθώς η παγκόσμια πανδημία εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, με τη Νέα Υόρκη να πλήττεται περισσότερο, αν και άλλες πόλεις, όπως η Νέα Ορλεάνη και το Ντιτρόιτ, βρίσκονται επίσης στα όρια.

Και οι 50 πολιτείες έχουν αναφέρει περιπτώσεις COVID-19 στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ενώ έχει ζητηθεί από τους Αμερικανούς  να αποφύγουν τα μη ουσιαστικά ταξίδια και τις συγκεντρώσεις περισσότερων από δέκα ατόμων, τα μέτρα καραντίνας ποικίλουν από πολιτεία σε πολιτεία και σε ορισμένες περιπτώσεις, από νομό σε νομό.

Τι ανέφερε ο Μπιλ Γκέιτς;

«Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο κι αν δράσουμε σωστά, θα πρέπει να το κάνουμε μόνο μια φορά για έξι έως 10 εβδομάδες, αλλά πρέπει να είναι όλη η χώρα», δήλωσε ο Γκέιτς στο CNN σε συνέντευξή του.

«Πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ ανίχνευσης του ιού και την προτεραιότητα αυτών των τεστ σε μεγάλο βαθμό, για να βεβαιωθούμε ότι θα περάσουμε από μία καραντίνα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα να αποκατασταθεί η λειτουργία στη χώρα από το Πάσχα, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι απίθανο. Εκτός από το ανθρώπινο κόστος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής γνωρίζουν επίσης τη σημαντική οικονομική αναστάτωση που προκαλεί ο ιός.

Η καραντίνα στην Κίνα προσέφερε ελπίδα

Στην Κίνα, η οποία έφερε το κύριο βάρος της αρχικής έκρηξης των κρουσμάτων, τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης που επιβλήθηκαν στην Ουχάν και άλλες επαρχίες φαίνεται ότι ήταν αποτελεσματικά.

Αυτό το παράδειγμα προσφέρει ελπίδα, είπε ο Γκέιτς. «Τα καλά νέα είναι ότι στην Κίνα έκαναν το κλείσιμό τους και το έκαναν με πολύ σοβαρό τρόπο και μετά από μια περίοδο έξι εβδομάδων ενός τερματισμού – που είναι πιο ακραίος από ό,τι ακόμη και οι καλύτερες πολιτείες των ΗΠΑ πιθανόν να κάνουν – έτσι ήταν σε θέση να αρχίσουν να ανοίγουν ξανά», είπε ο Γκέιτς. «Γι ‘αυτό είναι πολύ καλά νέα».

This is encouraging news, but we still have a lot of work to do. Extreme physical distancing and testing are the best tools we have right now to slow the spread of novel coronavirus. https://t.co/7IHhb8CaFD

Bill Gates (@BillGates) March 28, 2020

Το μήνυμα του Γκέιτς απηχεί το μήνυμα του Διευθυντή του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Χάρβαρντ, Αζίζ  Τζα, ο οποίος ζήτησε εθνική καραντίνα.

«Έχουμε δύο επιλογές. Μπορούμε να έχουμε μια εθνική καραντίνα τώρα, για δύο εβδομάδες, να δούμε πού πάνε τα πράγματα και στη συνέχεια να τα επανεξετάσουμε», δήλωσε ο Τζα στο Morning Joe του NBC.

«Ή, μπορούμε να περιμένουμε μια άλλη εβδομάδα και όταν τα πράγματα φαίνονται πραγματικά τρομερά, να αναγκαστούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Ενώ ο Γκέιτς αναγνώρισε ότι η επιβολή μέτρων απομόνωσης θα είχε οικονομικό αντίκτυπο, υποστήριξε ότι ένα κλείσιμο σε όλες τις ΗΠΑ θα ήταν πιο αποτελεσματικό από το κλείσιμο ανά πολιτεία.

«Τότε θα έχουμε ένα οικονομικό πρόβλημα, γι ‘αυτό θέλετε να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο που θα έχετε την κάθε μια πολιτεία ξεχωριστά να σκέφτεται πότε να εφαρμόσει τα μέτρα καθόσον αυτό δε θα δουλέψει». «Οι περιπτώσεις θα αυξηθούν εκθετικά οπουδήποτε δεν υπάρχει σοβαρή καραντίνα».

Αναφέρει την Κίνα ως πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να περιοριστεί ο ιός για να μην επιβαρυνθεί παράλληλα και το σύστημα υγείας.

Τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη πλημμυρίζουν με περιστατικά από κοροναϊό και μερικοί ασθενείς παραμένουν στα σπίτια τους επειδή το σύστημα υγείας δε μπορεί να τα προλάβει όλα, ανέφεραν οι New York Times.

«Είναι εκθετική αύξηση», είπε ο Γκέιτς. «Όσο πιο σύντομα γίνει η καθολική καραντίνα, τόσο πιο εύκολο είναι να φτάσουμε στην κορυφή. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορυφή».

«Τα τμήματα της χώρας που βρίσκονται σε καραντίνα, μέχρι τα τέλη Απριλίου θα αρχίσουν να βλέπουν τους αριθμούς να κορυφώνονται».

Πηγή: weforum.org

Keywords
Τυχαία Θέματα