Μπορεί η Ρωσία να βυθίσει την Ευρώπη στο σκοτάδι; – Η Βρετανία ετοιμάζεται για κυβερνοπόλεμο

Ο κατάλογος της σουηδικής κυβέρνησης για την επιβίωση σε έναν πόλεμο δεν θα φαινόταν παράταιρος πριν από δεκαετίες: εμφιαλωμένο νερό, υπνόσακοι, επιπλέον μπαταρίες, αρκετά μετρητά για μια εβδομάδα και τρόφιμα που δεν φθείρονται, όπως ρύζι και δημητριακά.

Χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά, η Ρωσία παραμονεύει για άλλη μια φορά στο παρασκήνιο, όπως έκανε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Αλλά η φύση της απειλής που θέτει στο φυλλάδιο, το οποίο

ονομάζεται «Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου», έχει αλλάξει.

Παράλληλα με την προβολή της πιθανότητας «ένοπλης επίθεσης κατά της Σουηδίας», ο οδηγός αναφέρει επίσης «κυβερνοεπιθέσεις» και «εκστρατείες παραπληροφόρησης», σύμφωνα με τον Guardian.

Εκτός από την αντιμετώπιση της απειλής μιας πυρηνικής σύγκρουσης ή μιας ένοπλης εισβολής στα σύνορα, η Ευρώπη πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει έναν εχθρό του 21ου αιώνα: τον κυβερνοπόλεμο.

Σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις

Ο Richard Horne, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας, δήλωσε την Τρίτη ότι «η σοβαρότητα του κινδύνου που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο» από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα «υποτιμάται ευρέως».

Ο Horne θα κάνει την προειδοποίηση αυτή καθώς το NCSC αποκαλύπτει σημαντική αύξηση των σοβαρών περιστατικών στον κυβερνοχώρο τους τελευταίους 12 μήνες.

«Με μια κυβερνοεπίθεση, η Ρωσία μπορεί να σβήσει τα φώτα για εκατομμύρια ανθρώπους»

Την περασμένη εβδομάδα ένας Βρετανός υπουργός περιέγραψε τις πιθανές συνέπειες των ήδη ενεργών κυβερνοεπιχειρήσεων της Ρωσίας που διαχέονται σε πιο σοβαρούς τομείς. «Ο κυβερνοπόλεμος μπορεί να αποσταθεροποιήσει και να αποδυναμώσει. Με μια κυβερνοεπίθεση, η Ρωσία μπορεί να σβήσει τα φώτα για εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο Πατ ΜακΦάντεν, ο καγκελάριος του δουκάτου του Λάνκαστερ.

Οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας πιθανής σύγκρουσης έχουν όλες καλέσει τους πολίτες να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος. Το σουηδικό φυλλάδιο, που επανεκδόθηκε αυτόν τον μήνα, κάνει αναφορές στην αντιμετώπιση των διακοπών ρεύματος, όπως και ένας πρόσφατος οδηγός «ετοιμότητας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» από τη νορβηγική κυβέρνηση. Η φινλανδική συμβουλή αναφέρεται σε κυβερνοεπιθέσεις που προκαλούν «μακροχρόνια διακοπή ρεύματος» και η Δανία αναφέρεται σε διάφορες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ψηφιακής επίθεσης, που προκαλούν «απώλεια υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».

Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η ρωσική απειλή στον κυβερνοχώρο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ακόμη και αν μια καταστροφική επίθεση σε εθνικές υποδομές θα μπορούσε να επικαλεστεί τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ – γεγονός που θα μπορούσε να κάνει τη Μόσχα να διστάσει.

«Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολική»

«Θα έπαιρνα σοβαρά υπόψη μου την προειδοποίησή του. Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολική», δήλωσε ο Dan Marks, ερευνητής για την ενεργειακή ασφάλεια στο Thinktank του Royal United Services Institute (Rusi). «Τούτου λεχθέντος, το βρετανικό δίκτυο είναι αρκετά ανθεκτικό. Υπάρχει δυνατότητα για τη Ρωσία να κάνει ζημιά και να προκαλέσει προβλήματα, αλλά το δίκτυο έχει ανθεκτικότητα. Έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τις πιέσεις και τις απειλές».

Κάθε μεγάλος οργανισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο για μια κυβερνοεπίθεση που πλήττει βασικές υποδομές, σύμφωνα με τον Ciaran Martin, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Κάθε οργανισμός θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσει την απώλεια ενός σημαντικού δικτύου υποδομής. Η διαφορά μεταξύ του να είσαι λειτουργικός κατά 50% εντός 24 ωρών από μια επίθεση και του να είσαι εκτός λειτουργίας για δύο εβδομάδες είναι τεράστια», δήλωσε.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, επίσης, συνιστά τη χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης στον οδηγό της για την προετοιμασία για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα