Χατζηδάκης: Αποφασισμένη η κυβέρνηση για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

Προβλήματα στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας εντοπίζει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «δεν ενθουσιάζει» του εργοδότες η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Χαρακτήρισε επιτυχημένη την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου,

«αν και κανα-δύο σούπερ μάρκετ “κλώτσησαν”».

Έρχονται πρόστιμα

Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι έρχονται πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ενώ σχολιάζοντας τις καταγγελίες για πιέσεις που δέχονται εργαζόμενοι ώστε να συνεχίζουν την εργασία τους πέραν του ωραρίου έχοντας πρώτα «χτυπήσει» την κάρτα εργασίας, σημείωσε ότι η χρησιμότητα του μέτρου έγκειται στο ότι πλέον με έναν έλεγχο μπορεί να διασταυρωθεί αν τηρείται ή όχι το ωράριο.

Χαρακτήρισε το μέτρο «φόβητρο» για τους κακούς εργοδότες και εγγύηση για τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι καταγγελίες μπορούν να υποβάλλονται και ανωνύμως.

Ως προς τους επόμενους τομείς στους οποίους θα εφαρμοστεί το μέτρο, σε αυτούς περιλαμβάνονται εταιρείες σεκιούριτι, ασφαλιστικές, ΔΕΚΟ καθώς και βιομηχανικοί κλάδοι. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση, το επόμενο καλοκαίρι.

Κακή εικόνα στον ΕΦΚΑ Νεάπολης

Αναφερόμενος στην αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στα γραφεία του ΕΦΚΑ στη Νεάπολη, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι θα ήθελε «καλύτερη εικόνα» κάνοντας λόγο για κακές υποδομές: Κακή κατάσταση του κτηρίου, των κλιματιστικών, έγγραφα παντού και αναξιοποίητοι χώροι.

Σημείωσε ότι κάποιοι υπάλληλοι διαθέτουν καινούργιους υπολογιστές. Για τους υπόλοιπους έχουν γίνει οι σχετικές παραγγελίες, όμως η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών οδηγεί σε καθυστερήσεις.

Στην κατάσταση που επικρατούσε στον ΕΦΚΑ αντιπαρέβαλε την εικόνα στη Pfizer, λέγοντας πως ο ιδιωτικός τομέας προχωρά μπροστά ενώ το Δημόσιο αυτοπεριορίζεται είτε από το Σύνταγμα και τους νόμους είτε επειδή δεν υπάρχει πολιτική βούληση για σύγκρουση με νοοτροπίες.

«Είδα κι έπαθα να περάσω τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ», είπε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι η είσοδος ιδιωτών στην απονομή συντάξεων πολεμήθηκε τόσο από έξω όσο και από μέσα.

Υποστήριξε ότι με το νέο σύστημα έχει επιτευχθεί ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων, καθώς «με 900 λιγότερους υπαλλήλους έχουμε πετύχει την έκδοση 400.000 συντάξεων. Ανέφερε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 35.000 στο τέλος Ιουλίου.

Για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Ερωτηθείς για τα μέτρα που πρόκειται να εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο «ξεπάγωμα» των συντάξεων που αφορά την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και την τέταρτη δόση από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση.

Για το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών παρέπεμψε στην ομιλία του πρωθυπουργού.

Τηλεργασία και ΣΣΕ

Για την τηλεργασία, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που καθιέρωσε το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Συνολικά ωστόσο ως προς το νομοθετικό πλαίσιο για τη τηλεργασία υπογράμμισε ότι υπάρχουν ζητήματα σε κανονιστικό επίπεδο.

Εκτίμησε ότι η τηλεργασία «ήρθε για να μείνει», καθώς ακόμα και αν δεν είναι γενικευμένη όπως την περίοδο της πανδημίας, πιθανότατα θα επικρατήσει μία υβριδική μορφή με συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως εργασία.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τάχθηκε υπέρ της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, λέγοντας πάντως πως δεν μπορεί ο ίδιος να εκβιάσει την υπογραφή εργοδοτών και εργαζομένων. «Και οι εργοδότες πρέπει να καταλάβουν ότι με τη διαρκή άρνηση στρέφονται εναντίον των εαυτών τους» καθώς «δεν υπάρχουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια», όπως είπε. Έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση την μεταπολεμική Γερμανία, εκτιμώντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει «πιο επιθετική νοοτροπία» από όλες τις πλευρές.

Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι βασικός στόχος είναι η αποφυγή του κινδύνου ακυβερνησίας και ως προς τούτο «αν δεν πετύχουμε αυτοδυναμία είμαστε ανοιχτοί για συνεργασίες. Με το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε».

Πάντως ο υπουργός Εργασίας παρέπεμψε στην ομιλία του πρωθυπουργού ή τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής για απαντήσεις ως προς το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι υποστηρικτές της απλής αναλογικής τείνουν να αρνούνται τις συνεργασίες, «με εξαίρεση τους Τσίπρα και Βαρουφάκη». Σημείωσε ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να αρνείται τις συνεργασίες, ενώ υπογράμμισε ότι είτε αλλάξει είτε όχι ο εκλογικός νόμος, «ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα