Χατζηδάκης: Φοβάμαι για μπλακ άουτ στη ΔΕΗ

Οι μισές οφειλές προς τη ΔΕΗ προέρχονται από 60.000 καταναλωτές με υψηλό εισόδημα αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, προαναγγέλοντας τη διεκδίκηση τους. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο μπλακ άουτ, τονίζοντας πως «δεν με αφήνει να κοιμηθώ τα βράδια».

«Φοβάμαι ακόμα και για μπλακ άουτ στη ΔΕΗ και γι' αυτό δεν κοιμάμαι τα βράδια», ανέφερε χαρακτηριστικά,

ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα της ΔΕΗ, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας της Επιχείρησης που θα ανακοινωθεί σύντομα, θα είναι οι 60.000 καταναλωτές υψηλού εισοδήματος που χρωστούν 800 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και δεν πληρώνουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κατάσταση αυτή έχει διαμορφωθεί εξαιτίας μιας κουλτούρας μη πληρωμής των οφειλών και δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες με οικονομική επιφάνεια έχουν κρυφτεί μέσα στους φτωχούς.

«Υπάρχει η θεωρία σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι οι φτωχοί χρωστούν στη ΔΕΗ, προφανώς και πολλοί φτωχοί χρωστούν στη ΔΕΗ, αλλά η κατεύθυνσή μας είναι να μην υπάρχει πίεση σε αυτούς, αλλά θα υπάρχει πίεση σε αυτούς που παριστάνουν τους φτωχούς αλλά δεν είναι», είπε και πρόσθεσε: «Εδώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και θα είμαστε αμείλικτοι. Προφανώς έχουμε κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις», για να συμπληρώσει εν συνεχεία: «θα αποκαλυφθούν όλα και θα μπει μια τάξη».

Ο υπουργός Ενέργειας παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις ρευματοκλοπές, πρόβλημα πάντως που όπως είπε αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη. Παράλληλα, τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα λυθεί με έξυπνους μετρητές, για τους οποίους θα διενεργηθεί διαγωνισμός προσεχώς

Αναφερόμενος στα εργοστάσια λιγνίτη, ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε πως εάν το ελληνικό κράτος είχε αποφασίσει να κλείσει τα εργοστάσια αυτά και να συνεχίσει να πληρώνει τους εργαζόμενους, τότε θα του κόστιζαν λιγότερο. «Δεν είναι μόνο ότι απαξιώνονται τα εργοστάσια, αλλά βάσει της πολιτικής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πληρώνουν ένα σωρό λεφτά», τόνισε και πρόσθεσε πως η χώρα πρέπει να πάει σε σταδιακή απολιγνιτοποίηση με δίκαια μετάβαση, «αλλά δεν είναι καθόλου λογικό να λειτουργείς εργοστάσιο που αν το είχες κλείσει και πλήρωνες τους εργαζόμενους, θα σου στοίχιζε λιγότερο».

Επισήμανε ότι η πολιτική που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση στη ΔΕΗ είναι πέρα από κάθε λογική, και σημείωσε πως ακόμα ότι αν και υπήρχε σχέδιο επί Σαμαρά να ιδιωτικοποιηθεί το 1/3 της επιχείρησης, το εγκατέλειψαν και στη θέση του έκαναν «δωρεάν ιδιωτικοποίηση, καθώς αποφάσισαν να πάει η ΔΕΗ από το 90% στο 50% της αγοράς χωρίς αντάλλαγμα».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε - όσον αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ - την αύξηση του ποσού που θα εισπράττει η επιχείρηση, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτή η αύξηση δεν θα επηρεάσει τους καταναλωτές, καθώς θα αντισταθμιστεί από την ταυτόχρονη μείωση του ΦΠΑ όπως επίσης και με ένα ποσό από το πλεόνασμα του ΕΤΜΕΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα