Χατζηδάκης: Τον Σεπτέμβριο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Τον Σεπτέμβριο προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή δανειακής σύμβασης για τη χρηματοδότηση έργων επέκτασης και εκσυγχρονισμού του δικτύου διανομής αλλά και για τον περιορισμό της ρευματοκλοπής που υπέγραψε σήμερα η ΔΕΗ

με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο διαγωνισμός θα προβλέπει ισχυρά δικαιώματα για τον μέτοχο μειοψηφίας. Μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού θα υλοποιηθεί η νομική – λογιστική προετοιμασία που απαιτείται, δεδομένου ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι σήμερα 100% θυγατρική της ΔΕΗ ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» οι απαιτούμενες επενδύσεις για την εξασφάλιση της ευστάθειας του δικτύου και της ασφάλειας εφοδιασμού καθώς, όπως υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, οι επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια είχαν μειωθεί με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του δικτύου. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι θα υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το δίκτυο διανομής.

Η δανειακή σύμβαση που υπεγράφη σήμερα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ είναι το δεύτερο μέρος συνολικού πακέτου χρηματοδότησης 255 εκατ. από την ΕΤΕπ προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα πρώτα 155 εκατ. έχουν ήδη εκταμιευθεί και απορροφήθηκαν.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι οι επενδύσεις αυτές αποτελούν «προίκα» για τον ΔΕΔΔΗΕ ενόψει της ιδιωτικοποίησης ενώ χαρακτήρισε την ΕΤΕπ ως στρατηγικό εταίρο τόσο της ΔΕΗ όσο και της χώρας καθώς έχει χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, κ.α. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στην στήριξη της ΕΤΕπ για την υλοποίηση των «πράσινων» επενδύσεων ύψους 44 δισ. ευρώ που προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός ως το 2030. Μεταξύ αυτών η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών που θα μειώσει τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, τον οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές κατά 700 – 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ τόνισε ότι η τράπεζα παρέμεινε στη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και θα συνεχίσει να είναι παρούσα, στην κορυφή της προσπάθειας της Κομισιόν για την υλοποίηση του Green Deal. Σημείωσε ότι η απανθρακοποίηση της οικονομίας θα επηρεάσει πολλές περιοχές της Ευρώπης στις οποίες οι πολίτες που επηρεάζονται δεν πρέπει να αφεθούν μόνοι. «Οι ανθρακωρύχοι στη Δυτική Μακεδονία πρέπει να βρουν νέες δουλειές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ υποστηρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού, προστασία του περιβάλλοντος και αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Με την δεύτερη δόση του δανείου, ύψους 100 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή / αναβάθμιση γραμμών χαμηλής και μέσης τάσης συνολικού μήκους 7.000 χιλιομέτρων, καθώς και έργα βελτίωσης της αντοχής και ευστάθειας του δικτύου που θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων και την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη διανομή.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος τόνισε ότι απαιτούνται άμεσα επενδύσεις αναβάθμισης του δικτύου προκειμένου να παρέχει νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες και να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά ενέργειας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα