Χιλιάδες όπλα και χειροβομβίδες στα χέρια αλβανών πολιτών

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών ενόψει της στρατηγικής για τον έλεγχο των φορητών όπλων, ελαφρού οπλισμού, πυρομαχικών και εκρηκτικών για την περίοδο 2019-2024 και του σχεδίου δράσης 2019-2021, και δείχνουν ότι η διακίνησή τους γίνεται κυρίως μέσω των χερσαίων συνόρων από άτομα ηλικίας 16 έως 45 ετών.

«Σε γενικές γραμμές στις περιπτώσεις αυτές, τα πυροβόλα όπλα διακινούνται από τα χερσαία σύνορα κρυμμένα σε οχήματα, λεωφορεία, φορτηγά, Ι.Χ. ή μεταφέρονται από άτομα που διασχίζουν

παράνομα τα σύνορα.

»Από τις υποθέσεις που διερευνήθηκαν, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η διακίνηση πυροβόλων όπλων γίνεται σε μικρές ποσότητες, από ένα έως δύο τεμάχια. Οι ηλικιακές ομάδες που εντοπίστηκαν είναι κυρίως άνδρες που κυμαίνονται από 16 έως 45 ετών», αναφέρει το έγγραφο. Επίσης, σημειώνει αρκετές λεπτομέρειες για τη διακίνηση αυτή.

Η διακίνηση προς την Ελλάδα

«Από την ανάλυση της επιχειρησιακής κατάστασης καθώς και των περιπτώσεων που βρέθηκαν τα πυροβόλα όπλα στο έδαφος της Αλβανίας, σε έλεγχο των συνόρων με τα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο προκύπτουν τα εξής: Τα όπλα που διακινούνται είναι παραγωγής Ευρώπης (πιστόλια) καθώς και πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά που προέρχονται από το έδαφος του Μαυροβουνίου, την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων.

»Ενώ η διακίνηση στα σύνορα Αλβανίας- Ελλάδας, Αλβανίας-Ιταλίας, αναφέρεται σε πιστόλια και αυτόματα τα οποία έχουν κλαπεί από στρατιωτικές αποθήκες το 1997».

Επιπλέον το έγγραφο υπογραμμίζει ότι από την ανάλυση των ποινικών αδικημάτων αυτής της κατηγορίας υπάρχει σχετική μείωση κάθε χρόνο.

Οι αμνηστίες

Το υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζει ότι οι αμνηστίες που είχαν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια για εθελοντική παράδοση είχαν αποτέλεσμα.

Μετά τη μεγάλη κλοπή όπλων από στρατιωτικές αποθήκες, μεγάλο μέρος τους βρέθηκε στην κατοχή του κοινού.

Τότε, καθιερώθηκε η πρώτη αμνηστία που άρχισε από τον Αύγουστο του 1998 έως τον Αύγουστο του 2002, και αγνοήθηκε ο νόμος περί κατοχής όπλων και πυρομαχικών.

Η δεύτερη αμνηστία συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 και εγκρίθηκε το Μάρτιο του 2003.

Ωστόσο, το επίπεδο συλλογής σε σχέση με την ποσότητα των όπλων που εκλάπη από τις στρατιωτικές αποθήκες το 1997 παρέμεινε πολύ χαμηλό.

Ετσι, το 1997 εκλάπησαν (λεηλατήθηκαν) 893 εκατομμύρια πυρομαχικά, 16 εκατομμύρια εκρηκτικές ύλες και περίπου 550 χιλιάδες όπλα.

Σημαντικός αριθμός δεν έχει επιστραφεί

Με τις αμνηστίες που δόθηκαν μέχρι το 2005, συλλέχθηκαν 118 χιλιάδες πυρομαχικά, 1,53 εκατομμύρια εκρηκτικές ύλες και 222 χιλιάδες όπλα.

Η τρίτη αμνηστία δόθηκε τον Ιανουάριο – Απρίλιο του 2017, αλλά τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει επιστροφή σημαντικού αριθμού όπλων και πυρομαχικών από τον πληθυσμό.

«Η τρίτη αμνηστία δείχνει ευαισθητοποίηση του λαού σε όλη την επικράτεια. Επιστράφηκαν 2903 διαφορετικά όπλα, 1550 χειροβομβίδες, 580 634 διάφορα πυρομαχικά».

Η κατάσταση αυτή καταδεικνύει ότι στα χέρια των πολιτών βρίσκεται ακόμη σημαντικός αριθμός πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών χωρίς άδεια.

Πηγή: telegraf.al και echedoros-a.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα