Χωρίς φαγητό κινδυνεύουν να μείνουν οι ηλικιωμένοι του Γηροκομείου Αθηνών

Σε οριακή κατάσταση λειτουργεί το Γηροκομείο Αθηνών με συνολικά 120 ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φαγητό μέσα στις γιορτές, σύμφωνα με τον προσωρινό πρόεδρο οικονομολόγο Ζώη Κολιό. «Βγάζω κραυγή αγωνίας γιατί θα βρεθούμε στον αέρα από τις 21 Δεκεμβρίου για είκοσι μέρες, καθώς θα μείνει κλειστό το Δημοτικό Βρεφοκομείο που προσφέρει στους γέροντες ένα γεύμα την ημέρα. Είμαστε στο έλεος του συναισθήματος και της προσφοράς των

πολιτών» λέει ο οικονομολόγος – φοροτεχνικός και πρώην αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καταγγέλλοντας εσωτερικό πόλεμο ο οποίος μπλοκάρει κάθε ενέργεια, όπως υποστηρίζει, για την ανάκαμψη του πολύπαθου ιδρύματος. Πρόσφατη δικαστική απόφαση κατόπιν ασφαλιστικών μέτρων από μέλος του Γηροκομείου (διοικείται από την Ελεήμονα Εταιρεία υπό την εποπτεία του Δήμου Αθηναίων) ανέστειλε τις μισθώσεις των κτιρίων που έχει το ίδρυμα στο χαρτοφυλάκιό του, γεγονός που, σύμφωνα με τον Ζώη Κολιό, «οδηγεί σε απόλυτο αδιέξοδο, σε μηδέν έσοδα και αδυναμία να πληρώσουμε ακόμα και ένα catering».

Χρέη 55 εκατ. ευρώ

Σήμερα είναι ανοιχτές τρεις από τις εννέα πτέρυγες στα 55 στρέμματα ενός ιδρύματος που έζησε χρυσές εποχές και δημιουργήθηκε χάρη σε μεγάλους δωρητές, λειτουργώντας αδιάλειπτα από το 1864. Τώρα το κράτος μοιάζει ανήμπορο να στηρίξει το Γηροκομείο ακόμα και σε βασικές ανάγκες, με αποτέλεσμα τα χρέη να γιγαντώνονται (φτάνουν τα 55 εκατομμύρια ευρώ) και κτίρια – στολίδια, όπως οι πτέρυγες Βασιλιάς Παύλος και Κυπριάδειον, να ρημάζουν. Με αιτήματα την πλήρη λειτουργία του ιδρύματος και την παρέμβαση κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου, αναμένεται να βγουν στους δρόμους κάτοικοι της περιοχής καθώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 23 Ιανουαρίου 2019.

«Ζήτησα να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οσο για το Διοικητικό Συμβούλιο, ας πάρουμε αποφάσεις ως σοβαροί άνθρωποι και επιστήμονες» προσθέτει ο προσωρινός πρόεδρος και περιγράφει για τις νέες περιπέτειες του ιδρύματος: «Αρχικά πρότεινα να παραχωρήσουμε τις εγκαταστάσεις των μαγειρείων μας που είναι χαλασμένες σε εταιρεία ώστε να τις εκσυγχρονίσει και να προσφέρει τα γεύματα των γερόντων. Η απάντηση συγκεκριμένων προσώπων ήταν «όχι». Στην πρόταση για δημόσιο διαγωνισμό η απάντηση από μέλος του Γηροκομείου ήταν τα ασφαλιστικά μέτρα. Πώς και τι θα φάνε οι ηλικιωμένοι τις ημέρες των Χριστουγέννων λοιπόν;».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι μισθώσεις είναι το μοναδικό έσοδο του Γηροκομείου με «περιουσία» περίπου 1.000 ακινήτων: «Και εδώ επικρατεί χάος γιατί ποτέ κανείς δεν έκανε μια απογραφή της προκοπής. Κτίρια κλειστά εδώ και χρόνια επιβαρύνουν το ίδρυμα με ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Κινδυνεύουμε και με πλειστηριασμούς».

Οσοι αντιδρούν και αμφισβητούν τις πρωτοβουλίες της προσωρινής διοίκησης αναφέρουν ότι πρόκειται για «παράνομες ενέργειες που θα δεσμεύσουν την επόμενη αιρετή, μόνιμη διοίκηση». Ανάμεσά τους ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημήτρης Παπαχρήστου: «Εχουμε επισχέσεις εργασίας και συνολικά οκτώ εκατομμύρια ευρώ δεδουλευμένα. Αν το Γηροκομείο χρεωθεί περαιτέρω, η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη» λέει και προσθέτει: «Να παρέμβουν τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πώς ένας προσωρινός πρόεδρος παίρνει μεγάλες αποφάσεις για συμφωνίες ή προσλήψεις; Να πάει σε εκλογές και να ξεκαθαρίσει το τοπίο».

Keywords
Τυχαία Θέματα