Χωρίς την Ουκρανία οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία

Σε τεντωμένο διπλωματικό σχοινί ακροβατεί η κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία με τις κινήσεις στην σκακιέρα της γεωπολιτικής να πυκνώνουν ενώ ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την ειρήνη χωρίς τον… «ξενοδόχο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συμφώνησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, βάζοντας στο… «αρχείο» τις πολιτικές (επί τρία χρόνια) του Τζό Μπάιντεν, αιφνιδιάζοντας τους Ευρωπαίους συμμάχους και προκαλώντας στο Κίεβο

«κρύο ιδρώτα».

Έχοντας καταφέρει να σπείρει τον σπόρο της αμφισβήτησης για την «άνευ όρου» στήριξη στο Κίεβο οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες προκειμένου να ξεδιαλύνει το τοπίο.

Ξεκινούν οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας χωρίς την Ουκρανία

Κορυφαίοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία θα συναντηθούν τις επόμενες ώρες για συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου χωρίς την Ουκρανία παρούσα. Ανώτερη ουκρανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο BBC News ότι η χώρα του δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες την ίδια ώρα που ο Ζελένσκι προσπαθεί να διαχειριστεί τις πιέσεις, την αβεβαιότητα στο μέτωπο και το δικό του πολιτικό μέλλον.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε την Κυριακή ότι μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία μαζί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Βαλτς για να έχουν συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχος. Ήταν η πρώτη επιβεβαίωση από επίσημα χείλη για αυτές τις συνομιλίες στο σουνιτικό βασίλειο, μετά από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για το ζήτημα αυτό.

Ένα διπλωματικό θρίλερ… προσεχώς

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, μιλώντας στο Fox News, απέρριψε την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και η Ουκρανία δεν συμπεριλαμβάνονται στις τελευταίες προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αλλά δεν έπεισε.

«Μπορεί να μην τους αρέσει κάποια από την αλληλουχία των γεγονότων σε αυτές τις διαπραγματεύσεις» αλλά «δεν ισχύει ότι δεν ζητάμε τη γνώμη τους. Τους συμβουλευόμαστε απολύτως» δήλωσε θέλοντας να σβήσει τη «φωτιά» που έχει ανάψει από την Παρασκευή και τη ψυχρολουσία που προκάλεσε η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Στο τέλος της ημέρας, υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ θα πετύχουμε τον τερματισμό αυτού του πολέμου», πρόσθεσε ο Γουόλτς θέλοντας να δείξει πως οι ΗΠΑ έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν απάντησε άμεσα όταν ρωτήθηκε γιατί η Ουκρανία δεν περιλαμβάνεται στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων και Αμερικανών αξιωματούχων στη Σαουδική Αραβία.

Αντ’ αυτού, απάντησε λέγοντας ότι «ο ουκρανικός λαός πολέμησε γενναία» και υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε αυτή την προσπάθεια.

Στα σκαριά και μια συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών δεν θα παραστούν, αλλά θα στείλουν ανώτερους εκπροσώπους για να διεξάγουν τις συνομιλίες. «Θα δούμε αν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Αυτός ο πόλεμος είναι ένας φρικτός πόλεμος. Είναι ένας μοχθηρός, αιματηρός πόλεμος. Θέλουμε να τον τερματίσουμε», δήλωσε ο Τραμπ καθώς φιλοξενούσε τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Αυτές οι πρώτες έχουν σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για μία πιθανή συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σφήνα» Μακρόν για λογαριασμό της Ευρώπης

Την ίδια ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θορυβημένος από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν ΗΠΑ και Ρωσία χωρίς να υπολογίζουν την Ευρώπη δρομολογεί έκτακτη σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία στις 17 Φεβρουαρίου.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι διαφαινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες. Στη σύνοδο θα μετάσχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Δανία, ενώ πιθανή είναι η συμμετοχή και της Ολλανδίας – σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Έντονες ζυμώσεις

Την ίδια στιγμή στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, καταγράφονται δύο έντονα διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της ΕΕ, ως προς την στάση της Ένωσης έναντι του πολέμου στην Ουκρανία.

H μία ακολουθεί το μακροχρόνιο δόγμα του ΝΑΤΟ ότι η Δύση πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή «για όσο χρόνο χρειαστεί». Αυτή η άποψη υποστηρίζει ότι – λόγω των κυρώσεων και του πολέμου – η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε μεγάλο πρόβλημα και ότι εάν η Ουκρανία μπορέσει να αντέξει μερικούς μόνο μήνες ακόμη, τότε η επίθεση της Ρωσίας θα εξαντληθεί και η Ουκρανία θα είναι σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση από ό,τι σήμερα.

Η άλλη άποψη είναι ότι όλα έχουν αλλάξει. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει τον χρόνο ή την υπομονή για αυτό, θέλει αυτός ο πόλεμος να τελειώσει τώρα και προχωρά γρήγορα με τα μάτια στραμμένα σε μια συμφωνία με τον Πούτιν.

Νωρίτερα, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδρίασαν εκτάκτως με την Κάγια Κάλας να αναφέρει ότι «η Ευρώπη παραμένει ισχυρά ενωμένη στη στήριξη της Ουκρανίας και στην ενίσχυση της δικής μας άμυνας. Σύντομα θα παρουσιάσουμε νέες πρωτοβουλίες για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».

Keywords
Τυχαία Θέματα